Την καθαίρεση της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή από τη θέση της μίας εκ των αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε ομόφωνα η Διάσκεψη των Προέδρων, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης η πρόεδρος, Ρομπέρτα Μετσόλα, αναφορικά με το σκάνδαλο «Qatar Gate».

«Η Διάσκεψη των Προέδρων ομόφωνα αποφάσισε σήμερα ότι προτείνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την πρόωρη παύση των αρμοδιοτήτων της Εύας Καϊλή», σημείωσε η κ. Μετσόλα.

Σήμερα στις 13.00 ώρα Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία στην Ολομέλεια, κατά την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αποφασίσει για την παύση των αρμοδιοτήτων της Εύας Καϊλή.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό, χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων των ψηφισάντων, που αποτελεί ταυτόχρονα την πλειοψηφία των βουλευτών που απαρτίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, βάσει του Άρθρου 21 του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Διάσκεψη των Προέδρων μπορεί, αποφασίζοντας με πλειοψηφία τριών πέμπτων των ψηφισάντων, που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον τρεις πολιτικές ομάδες, να προτείνει στην Ολομέλεια τον τερματισμό της θητείας του αντιπροέδρου, ακόμα και του ίδιου του προέδρου ή οποιουδήποτε άλλου αξιωματούχου που έχει εκλεγεί στο Κοινοβούλιο, όταν θεωρεί ότι ο εν λόγω βουλευτής έχει υποπέσει σε σοβαρό παράπτωμα.

Στον ανακριτή την Τετάρτη η Εύα Καϊλή

Υπενθυμίζεται ότι η Εύα Καϊλή και οι άλλοι τρεις προσωρινά κρατούμενοι για το σκάνδαλο που έχει συγκλονίσει τους ευρωπαϊκούς κόλπους θα παρουσιαστούν αύριο, Τετάρτη, ενώπιον του προδικαστικού τμήματος, το οποίο και θα αποφασίσει αν θα παραμείνουν στη φυλακή μέχρι να δικαστούν.

Μάλιστα, το εν λόγω σκάνδαλο θεωρείται μεγάλο στοίχημα για την ακεραιότητα του Ευρωκοινοβουλίου, και ιδιαίτερα για τους ευρωβουλευτές της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Να σημειωθεί ότι στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι ευρωβουλευτές και άλλοι αξιωματούχοι που επαίνεσαν το Κατάρ για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις, αντί να καταδικάσουν την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο εμιράτο του Κόλπου και τις επικίνδυνες συνθήκες κατά την κατασκευή των σταδίων.

Μια σειρά από εφόδους της ομοσπονδιακής αστυνομίας του Βελγίου μεταξύ Παρασκευής και Δευτέρας έχουν αποφέρει έξι συλλήψεις - με τέσσερα άτομα να παραμένουν υπό κράτηση. Κατά τις έρευνες οι Αρχές συγκέντρωσαν περίπου 1 εκατ. ευρώ σε μετρητά, καθώς επίσης τηλέφωνα και υπολογιστές.