Ο Τζορτζ Τσούνης χαρακτήρισε την Ελλάδα ως τον αξιόπιστο σύμμαχο, με τον οποίο οι ΗΠΑ επιδιώκουν να εργάζονται από κοινού, όποτε προκύπτουν περιφερειακές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, ο κ. Τσούνης παρακολούθησε τη συνεκπαίδευση που πραγματοποίησαν στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στη Νέα Πέραμο, την Τρίτη (13/12), δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου αντιστράτηγος Γιώργος Τσιτσικώστας.

Μετά το τέλος της συνεκπαίδευσης, ο κ. Φλώρος τόνισε ότι η δραστηριότητα εντάσσεται στο σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων που «μας επιτρέπει να συνεπιχειρούμε και να ανταλλάσσουμε εμπειρίες με φίλους και συμμάχους».

Στόχος μας, συνέχισε, είναι «μια ασφαλής και σταθερή» Ανατολική Μεσόγειος με βάση το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της καλής γειτονίας», ενώ προσέθεσε ότι, εκτός από τις ΗΠΑ, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προχωρούν σε συνεκπαιδεύσεις, μεταξύ άλλων, με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Γαλλία.

Τσούνης: Η Ελλάδα είναι πάντοτε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα χαρακτήρισε «εντυπωσιακή» τη συνεκπαίδευση, ενώ συμπλήρωσε ότι τέτοιες δραστηριότητες συνεισφέρουν «σε διαλειτουργικότητα ανάμεσα στις Ένοπλες Δυνάμεις Ελλάδας και ΗΠΑ».

«Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ είναι πάρα πολύ ισχυρές», ξεκαθάρισε ο Τζορτζ Τσούνης, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις διαπροσωπικές σχέσεις που αναπτύσσονται με τέτοιες κοινές δράσεις.

«Ενεργούμε από κοινού με βάση κοινές αξίες» είπε ο πρέσβης των ΗΠΑ, ενώ επισήμανε ότι «όποτε προκύπτουν περιφερειακές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή, η Ελλάδα είναι ο αξιόπιστος σύμμαχος που οι ΗΠΑ επιδιώκουν να εργάζονται από κοινού για περιφερειακή σταθερότητα και ειρήνη».

«Η Ελλάδα λειτουργεί με αρχές και αξίες. Είναι πάντοτε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», επισήμανε καταληκτικά ο Αμερικανός πρέσβης.