avatar

Μπρα ντε φερ
Δημήτρης Τάκης, Χριστίνα Κοραή

Τζορτζ Τσούνης: Η καθοριστική συνεισφορά του σε κομβικές εμπορικές συμφωνίες και στη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας

Το διπλωµατικό gathering της χρονιάς

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα ολοκληρώνει τη θητεία του µε πολλούς φίλους και ακόµα περισσότερες επιτυχίες στον τοµέα των ενεργειακών, των αµυντικών και των επιχειρηµατικών deals

tsounis_15_7_2024_final
Το διπλωµατικό gathering της χρονιάς είναι παραδοσιακά η δεξίωση της αµερικανικής πρεσβείας για την 4η Ιουλίου, Ηµέρα Ανεξαρτησίας των Ηνωµένων Πολιτειών. Φέτος, έχει κάποιες ιδιαιτερότητες. Θα γίνει στις 15 Ιουλίου, όµως δεν θα φιλοξενηθεί στην πρεσβευτική κατοικία, στο γνωστό Jefferson House, πάνω από την αµερικανική πρεσβεία, αλλά στο Μέγαρο Μουσικής. Για τρεις λόγους. Πρώτον, λόγω ζέστης. ∆εύτερον, λόγω χωροταξικών δυσκολιών. Οι καλεσµένοι θα είναι ακόµα περισσότεροι απ’ ό,τι είναι συνήθως.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, κατάφερε κατά τη διάρκεια της θητείας του -που φέτος ολοκληρώνεται- να κάνει αρκετούς φίλους στη χώρα µας. Τρίτον, το Μέγαρο προσφέρεται για άτοµα µε κινητικές δυσκολίες και η φετινή είναι η πρώτη χρονιά που ο εορτασµός της 4ης Ιουλίου έχει «θεµατική»: τη συµπερίληψη και την προσβασιµότητα. Γενικώς, ο κ. Τσούνης έδωσε µεγάλο βάρος στο θέµα της ισότητας και των ανθρωπίνων δικαιωµάτων, γεγονός που απεδείχθη και µε την παρουσία του στο Europride της Θεσσαλονίκης, το οποίο ήταν αφιερωµένο στα αιτήµατα και στα δικαιώµατα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Η πρεσβεία συνεργάζεται στενά µε αρκετούς δηµόσιους και ιδιωτικούς φορείς, µε στόχο την αλλαγή νοοτροπίας της κοινωνίας µας.

Το κίνητρο

Η θητεία του κ. Τσούνη συνέπεσε µε το απόγειο των ελληνοαµερικανικών σχέσεων. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν έκανε τον πρέσβη να εφησυχάσει. Επιασε το νήµα από εκεί όπου το είχε αφήσει ο εµπειρότατος και ικανότατος προκάτοχός του, Τζέφρι Πάιατ, σήκωσε τα µανίκια κι άρχισε τη σκληρή δουλειά. Κίνητρό του, η αγάπη του για τον τόπο του. «Εργαλείο» του, οι καλές προσωπικές σχέσεις που γρήγορα έχτισε µε τους Ελληνες αξιωµατούχους. Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι πίσω από τα περισσότερα οικονοµικά, εµπορικά, ενεργειακά και αµυντικά deals που πέτυχε η χώρα µας τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκεται ο κ. Τσούνης και η αθόρυβη συνεισφορά του. ∆εν είναι µόνο η προµήθεια των είκοσι F-35 που «κλείδωσε» κι επισήµως.

Η καθοριστική συνεισφορά του σε κομβικές εμπορικές συμφωνίες, αλλά και στη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας


Είναι και τα ελληνικά ναυπηγεία. «Ξυπνώντας τον κοιµώµενο γίγαντα». Αυτός ήταν ο τίτλος του πρώτου Συνεδρίου της Ενωσης Ελληνικών Ναυπηγείων, όπου κεντρικός οµιλητής ήταν ο κ. Τσούνης. Αναφέρθηκε στο θαύµα της αναγέννησης των ναυπηγείων, στο οποίο -σύµφωνα µε τους καλά γνωρίζοντες- ο πρέσβης συνέβαλε τα µέγιστα. «Το 9% του παγκόσµιου ΑΕΠ προέρχεται από τη ναυτιλία και η Ελλάδα των 10 εκατ. κατοίκων έχει τεράστιο µερίδιο για τα δεδοµένα του πληθυσµού της. Το ότι φέρνουµε πίσω στη ζωή τα ναυπηγεία και οι επενδύσεις στα λιµάνια, που δηµιουργούν ευκαιρίες για ανάπτυξη αλλά και ποιοτικές θέσεις εργασίας, είναι µια τεράστια ευκαιρία. Αν έχεις µια δυνατή οικονοµία, σου δίνει την ευκαιρία να κάνεις τα πάντα.

Τζορτζ Τσούνης: Δημιούργησε πολλές συμπάθειες και δούλεψε συστηματικά για την ενδυνάμωση της σχέσης των δυο χωρών


Είναι εξαιρετικά σηµαντικό να παραµείνει σε αναπτυξιακή τροχιά η ελληνική οικονοµία, να δυναµώνει συνεχώς. Πρόκειται για ένα θαύµα, όπως ένα οικονοµικό θαύµα αποτελεί και η Ελλάδα», έλεγε τότε ο κ. Τσούνης. Οι επικεφαλής της ONEX κι οι συναρµόδιοι υπουργοί εξήραν τη συνεισφορά του. Ως γνωστόν, η Ελλάδα έχει στόχο να προχωρήσει και στη συµπαραγωγή των φρεγατών κλάσης Constellation, που, όπως φαίνεται, θα προµηθευτεί η χώρα µας από τις ΗΠΑ. Εχουµε τη δυνατότητα να αγοράσουµε µέχρι επτά φρεγάτες και βασική επιδίωξη είναι να συµβάλλουµε στη σχεδίαση, την παραγωγή και τη ναυπήγηση.

Θέσεις εργασίας

Οι αµερικανικές επενδύσεις στην Ελευσίνα δηµιούργησαν και θα δηµιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ηδη επένδυσαν στην Ελλάδα κολοσσοί όπως η Microsoft, η Google, η Cisco, η Deloitte, η Pfizer και η Amazon Web Services, ανοίγοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Εξίσου σηµαντική υπήρξε η συµβολή της αµερικανικής πρεσβείας στον τοµέα της Εκπαίδευσης. Ενδεχοµένως αυτό να έχει περάσει «κάτω από τα ραντάρ» των περισσοτέρων. Ωστόσο, ο κ. Τσούνης ασχολήθηκε πολύ µε το θέµα των Πανεπιστηµίων. Χαρακτηριστικό παράδειγµα αποτελεί το πρόγραµµα συνεργασίας ελληνικών και αµερικανικών Πανεπιστηµίων «Φάρος - Pharos», µε την υποστήριξη της πρεσβείας. Η Ελλάδα υποδέχθηκε τους εκπροσώπους τριάντα φηµισµένων αµερικανικών Πανεπιστηµίων (Γέιλ, Χάρβαρντ, Πρίνστον, Κορνέλ, Κολούµπια, Μπράουν, Στόκτον, Τζονς Χόπκινς κ.λπ.), που θέλησαν να διερευνήσουν τη δυνατότητα συνεργασίας µε ελληνικά ΑΕΙ. Τον Νοέµβριο αυτή η πρωτοβουλία θα επαναληφθεί. Επίσης, η πρεσβεία έστειλε Ελληνες πρυτάνεις στην έκθεση NAFSA, δηλαδή στον Σύνδεσµο ∆ιεθνών Εκπαιδευτικών.

Στον δε τοµέα της ενέργειας, η ελληνοαµερικανική συνεργασία διευρύνθηκε, υπό το πρίσµα (κυρίως) της µείωσης της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ο κ. Τσούνης ταξίδεψε στις γειτονικές βαλκανικές χώρες και κατάφερε να επεκτείνει την ενεργειακή συνεργασία πέρα από τα όρια του άξονα Ελλάδα - Βουλγαρία - Ρουµανία. Το πεδίο των συνεργασιών έφτασε έως τη Μολδαβία, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον αναβαθµισµένο ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού «κλειδοκράτορα» της περιοχής.



*Δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»