Στον απόηχο της υπόθεσης Qatargate, στην οποία φέρεται να εμπλέκεται και η Εύα Καϊλή, πραγματοποιείται σήμερα και αύριο η Σύνοδος Κορυφής, με αντικείμενο τις σχέσεις μεταξύ Ε.Ε. και Ασίας, στις Βρυξέλλες.

Σε δεινή θέση βρίσκονται πρωτίστως οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές και δημοκράτες, καθώς η ομάδα τους πλήττεται τόσο από την εμπλοκή κορυφαίων στελεχών της στην υπόθεση, όπως η πρώην αντιπρόεδρος του Ε.Κ., Εύα Καϊλή, όσο και από την παραμονή κατά έναν μήνα στη φυλακή για τον πρώην ευρωβουλευτή τους Αντόνιο Παντσέρι και για τον κοινοβουλευτικό βοηθό του και σύζυγο της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, όπως αποφασίστηκε χθες, αφού αμφότεροι οδηγήθηκαν ενώπιον του προδικαστικού δικαστηρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για αρκετούς από τους συντρόφους της Εύας Καϊλή στο Ευρωκοινοβούλιο η αποκάλυψη της ύπαρξης μετρητών στην κατοικία της στις Βρυξέλλες αποτέλεσε ακόμα ένα στοιχείο έκπληξης, με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια η κ. Καϊλή είχε κατευθύνει όλη την κοινοβουλευτική της δράση στις νέες τεχνολογίες, το Blockchain, την κυβερνοασφάλεια και τα κρυπτονομίσματα, οδεύοντας με συστηματικό τρόπο προς την ανάδειξή της ανάμεσα στους πιο επιδραστικούς ευρωβουλευτές, έχοντας κατακτήσει το «βραβείο του ευρωβουλευτή της χρονιάς» το 2018, στο πεδίο των νέων τεχνολογιών.

Παρά την όποια προσπάθειά της να ανοίξει βηματισμό προς την κορυφή, οι πρόσφατες αποκαλύψεις των βελγικών Αρχών έχουν φέρει την Ελληνίδα ευρωβουλευτή αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο προφυλάκισης, παρά το γεγονός ότι τελικά έλαβε αναβολή χθες για να απολογηθεί στις 22 Δεκεμβρίου, αν και απούσα από τη διαδικασία λόγω της απεργίας του συνδικάτου των αστυνομικών υπαλλήλων, που καθιστούσε ανέφικτη τη μεταφορά της από τις φυλακές στον χώρο του δικαστηρίου.

Παράλληλα, εντύπωση προκάλεσε χθες το γεγονός ότι η κ. Καϊλή και ο σύζυγός της εκπροσωπούνται από διαφορετικούς δικηγόρους, παρότι δημοσιεύματα των La Repubblica και η Corriere della Sera σχολιάζουν ότι ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι φέρεται να είναι συνεργάσιμος με τη βελγική Δικαιοσύνη και να υποστηρίζει τη σύντροφό του. Συγκεκριμένα η Corriere della Sera ανέφερε ότι o 35χρονος Ιταλός αναφέρθηκε αναλυτικά στη δραστηριότητα της ΜΚΟ Fight Impunity, την οποία είχε δημιουργήσει ο Παντσέρι. Η ιταλική εφημερίδα γράφει ότι «μπορεί από τη συγκεκριμένη ΜΚΟ να πέρασαν χρήματα που ενδέχεται να κατέληξαν στην Καϊλή ή σε άλλα πρόσωπα». «Η Fight Ιmpunity ήταν η οδός που είχε επιλεγεί για δοσοληψίες χρημάτων», προσθέτει η La Repubblica. Σε κάθε περίπτωση, ο βελγικός Ποινικός Κώδικας προβλέπει ποινές από τρία έως πέντε έτη φυλάκισης, εφόσον αποδειχθούν οι κατηγορίες, δηλαδή και η παθητική δωροδοκία-δωροληψία και η σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Η ίδια η ευρωβουλευτής, ωστόσο, μέσω των συνηγόρων της δηλώνει αθώα και υποστηρίζει ότι τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι τα έφερε ο σύντροφός της και, μάλιστα, όταν το έμαθε, ρώτησε ποιανού είναι και αφού πήρε την απάντηση πως ανήκουν σε κάποιο άλλο πρόσωπο, ζήτησε να απομακρυνθούν. Για τον λόγο αυτόν, όπως υποστηρίζει η κ. Καϊλή, τα χρήματα δόθηκαν στον πατέρα της και ήταν αυτά που βρέθηκαν στην κατοχή του έξω από το ξενοδοχείο των Βρυξελλών, όπου συνελήφθη την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, πριν τελικά να αφεθεί ελεύθερος.

«Όταν έχει κάποιος τόσα χρήματα μπορεί και να μην είναι ύποπτο. Θα κριθεί από τα επιχειρήματα που θα παρουσιάσει, δημιουργούνται όμως σκέψεις και γι' αυτό κρατείται. Κανείς δεν έχει πει ότι προέρχονται από το Κατάρ, δεν έχουν μυρωδιά, μπορεί να είναι και από το Κατάρ και από άλλη πηγή. Εάν είναι από το Κατάρ και συνδέονται με την κοινοβουλευτική δραστηριότητα της Καϊλή είναι δωροδοκία, εάν δεν συνδέονται δεν είναι ποινικό αδίκημα, δεν υπάρχει ξέπλυμα και άρα δεν υπάρχει κατηγορία», λέει η πλευρά της Εύας Καϊλή.

Εν τω μεταξύ, λίγη ώρα πριν από τη χθεσινή συνεδρίαση του προδικαστικού συμβουλίου, νέες φωτογραφίες δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις βελγικές Αρχές, απαθανατίζοντας τις βαλίτσες και τα κουτιά στα οποία είχαν βάλει η Εύα Καϊλή και ο πατέρας της τα περίπου 750.000 ευρώ που βρέθηκαν στην κατοχή τους. Αυτή είναι η δεύτερη φωτογραφία από τις έρευνες των βελγικών Αρχών που δόθηκε τη δημοσιότητα, με την πρώτη να παρουσιάζεται το απόγευμα της περασμένης Τρίτης.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία και φωτογραφικό υλικό που δημοσίευσε η βελγική Le soir συνολικά, περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά ανακαλύφθηκαν στο σπίτι του πρώην Ιταλού ευρωβουλευτή Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι και της Ελληνίδας ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή. Προσθέτοντας τα χρήματα που βρέθηκαν στην κατοχή του πατέρα της Καϊλή και στο σπίτι της τελευταίας και του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, στις Βρυξέλλες, η τεράστια έρευνα αποκάλυψε περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ.

Δεν πρόκειται, ωστόσο, απ' ό,τι φαίνεται, για το τελικό ποσό, καθώς, σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, η υπηρεσία διεθνών υποθέσεων της Εισαγγελίας του Μιλάνου ελέγχει τις κινήσεις επτά τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι φέρεται να ανήκουν σε τρία κεντρικά πρόσωπα της πολύκροτης υπόθεσης. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης, οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί φέρονται να ανήκουν στον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, στον πρώην βοηθό του και σύντροφο της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, και στον Λούκα Βιζεντίνι, πρόεδρο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων. Παράλληλα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων La Presse, η οικονομική αστυνομία της Ιταλίας φέρεται να εντόπισε τραπεζική θυρίδα του Παντσέρι, η οποία περιείχε 20 χιλιάδες ευρώ σε μετρητά.

*Πληροφορίες: protothema.gr