Την ανάγκη ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού προκειμένου αυτό να μπορέσει να ανταποκριθεί στον ρόλο του και στις απαιτήσεις της εποχής μας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου εξέτασαν οι ομιλητές του 1ου Συνεδρίου Ναυτικής Ισχύος, που διοργανώθηκε από το ΓΕΝ στο Ίδρυμα Ευγενίδου, με την επισήμανση ότι ως «ναυτική ισχύς» λογίζεται όχι μόνο το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή και η Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ΓΕΝ αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ΛΣ-ΕΛΑΚΤ αντιναύαρχος ΛΣ Γεώργιος Αλεξανδράκης, παρουσία βουλευτών, πρώην υπουργών, στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, απόστρατων αξιωματικών και εκπροσώπων φορέων της Εμπορικής Ναυτιλίας.

«Ο καθημερινός αγώνας και η αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο αναδεικνύουν για άλλη μια φορά τηνσπουδαιότητα της ναυτικής ισχύος αλλά και της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων στο σύνολό τους. Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αντιλαμβανόμενοι τις εξελίξεις και τη ρευστότητα στη διεθνή γεωπολιτική σκηνή, αλλά και τις προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή μας και ειδικά στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, προχωρούμε με εντατικό ρυθμό στην ποικιλότροπη ενίσχυση, ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό του Πολεμικού Ναυτικού», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου.

005__1_

Ο ίδιος επισήμανε ότι ο ελληνικός Στόλος μεταβαίνει πλέον «μεθ’ ορμής ακαθέκτου», όπως τόνισε στη νέα εποχή και πρωταγωνιστεί στην επαύξηση της ναυτικής ισχύος της Ελλάδας με την πρόσκτηση των υπερσύγχρονων φρεγατών FDI-HN «Belh@rra», κλάσεως «Κίμων», την επικείμενη επιλογή των νέων κορβετών, των νέων ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου MH-60 «Romeo», τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ-200HN ώστε να καλυφθούν οι επιχειρησιακές απαιτήσεις του ΠΝ. «Και βέβαια ήδη επεκτείνονται και οι ναυτικές υποδομές στη χώρα, τόσο σε επίπεδο Πολεμικού Ναυτικού (Σούδα) όσο και ευρύτερα (Αλεξανδρούπολη), έτσι ώστε όλη η θαλάσσια επικράτεια να απολαμβάνει αναβαθμισμένων υποδομών που αυτό συνεπάγεται άμεσα και ενίσχυση του στρατηγικού, γεωπολιτικού αποτυπώματος της χώρας στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ΥΕΘΑ πρόσθεσε ότι η ελληνική Εμπορική Ναυτιλία καθιστά την Ελλάδα θαλάσσια υπερδύναμη σε επίπεδο διεθνούς θαλάσσιου εμπορίου και ότι «είναι και αυτός μοχλός προβολής ήπιας ισχύος βέβαια, αλλά και ήπια ισχύς είναι εθνική ισχύς», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα ελληνικά «αεροπλανοφόρα», για τα οποία σημείωσε με έμφαση: «Είναι βέβαια στατικά, αλλά και αβύθιστα και κατά αυτόν τον τρόπο είναι σε θέση να προβάλλουν τη δική μας εγχώρια ισχύ τουλάχιστον στο ευρύτερο θαλάσσιο περιβάλλον, ασφαλώς στο Αιγαίο αλλά και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε.

006

Από την πλευρά του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κ. Φλώρος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «H κεφαλαιώδης σημασία της Ναυτικής Ισχύος είναι διαχρονική και το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι σήμερα ο κατεξοχήν παράγοντας προβολής της σκληρής ελληνικής Ναυτικής Ισχύος, με τον πρωταγωνιστικό ρόλο του σε κάθε κρίση που ξεσπά στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, αλλά και πέραν αυτών και τις πολλαπλές θαλάσσιες επιχειρήσεις που αναλαμβάνει, προβάλλοντας την Ελληνική Σημαία και διασφαλίζοντας τα εθνικά συμφέροντα και δίκαια».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Α/ΓΕΕΘΑ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνεισφορά της Ελλάδος στη διατήρηση και ενδυνάμωση της Ναυτικής Ισχύος στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., με τη συμμετοχή της πάντοτε στις ναυτικές επιχειρήσεις τους και στις μόνιμες ναυτικές δυνάμεις τους και με την προσφορά στο ΝΑΤΟ δύο ναυτικών Στρατηγείων Υψηλής Ετοιμότητας. Αναφερόμενος στον ρόλο της Αλεξανδρουπόλεως, σημείωσε ότι «και είναι ένα λιμάνι, αυτό της Αλεξανδρούπολης, της Σούδας του Βορρά, που σήμερα στηρίζει την αρχιτεκτονική άμυνας και ασφάλειας αυτού του χώρου, και διασφαλίζει την Ανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ από τη βίαιη εκδήλωση του ρωσικού αναθεωρητισμού στην Ουκρανία».

«Διαφοροποιήσεις…»

Αναφερόμενος στα εν εξελίξει εξοπλιστικά προγράμματα του ΠΝ, ο στρατηγός Φλώρος στάθηκε «στην αναβάθμιση των ναυτικών υποδομών μας, με προεξάρχουσες την επέκταση του Ναυστάθμου Κρήτης στη Σούδα, ώστε το ''Φρούριο Κρήτη'' να φιλοξενήσει το 50% του Στόλου μας. Αλλά και τη δημιουργία ναυστάθμου στον Αλμυρό του Βόλου, όπου θα ναυλοχούν τα αρματαγωγά μας δίπλα ακριβώς στη φυσική τους συνέχεια, δηλαδή στην 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών».

Είναι η δεύτερη φορά που ο Α/ΓΕΕΘΑ αναφέρεται στη δημιουργία ναυστάθμου στον Αλμυρό του Βόλου, εντός του τελευταίου δεκαημέρου. Αμφότερες σε καθαρώς ναυτικό περιβάλλον και εκδηλώσεις. Η πρώτη ήταν στις 4 Δεκεμβρίου 2022, μιλώντας στην εκδήλωση του ΓΕΝ για τον εορτασμό του προστάτη του ΠΝ Αγίου Νικολάου στο Μέγαρο Μουσικής. Τότε είχε αναφερθεί στις αναβαθμίσεις των εγκαταστάσεων στη Σούδα και στον Βόλο, ενώ ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Πετράκης, που είχε προηγηθεί χρονικά, είχε αναφερθεί ΜΟΝΟ στη Σούδα.

011

Σήμερα ο Α/ΓΕΕΘΑ, ο οποίος στο παρελθόν έχει υπηρετήσει στην 32 ΤΑΞΠΝ, ενώ έχει διοικήσει και το 505 Τάγμα Πεζοναυτών στον Βόλο, επανήλθε και τόνισε επί λέξει όσα προαναφέραμε, αποσπώντας μετά το πέρας της ομιλίας του τα τυπικά και εκ καθήκοντος χειροκροτήματα των 2-3 πρώτων σειρών των παρισταμένων στελεχών του ΠΝ στο αμφιθέατρο.

Αντιθέτως, τόσο ο ΥΕΘΑ όσο και ο Α/ΓΕΝ δεν έκαναν την παραμικρή αναφορά σε δημιουργία ναυστάθμου στον Αλμυρό, δίνοντας την αίσθηση στους δημοσιογράφους ότι υπάρχει, αν μη τι άλλο, «μία διαφορά αντιλήψεως», ας το πούμε έτσι μεταξύ των δύο πλευρών, που προφανώς βλέπουν από τελείως διαφορετική άποψη και οπτική γωνία το όλο θέμα για να δημιουργηθεί εκ του μηδενός ένας τρίτος «ναύσταθμος» για τα αρματαγωγά και τριχοτομώντας ουσιαστικά τον Ελληνικό Στόλο (50% της δυνάμεώς του στην Κρήτη, τα αρματαγωγά στον Βόλο και ο υπόλοιπος Στόλος στη Σαλαμίνα)!

012

Τέλος, από την πλευρά του ο αμφιτρύων του Συνεδρίου αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Στ. Πετράκης ΠΝ, ανοίγοντας τις εργασίες του, τόνισε ότι η θαλάσσια ισχύς δεν είναι μόνο τα πολεμικά πλοία αλλά συνολικά το Πολεμικό Ναυτικό, το Εμπορικό Ναυτικό και το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, ενώ επισήμανε με έμφαση ότι ναυτική ισχύς δεν είναι μόνο τα πλοία, αλλιώς θα κυριαρχούσε πάντα μόνο όποιος έχει τα περισσότερα, αλλά όποιος έχει και τα καλύτερα πληρώματα, προσθέτοντας ότι το ΠΝ είναι πάντα καινοτόμο, άρτια εξοπλισμένο και εκπαιδευμένο και με άριστα πληρώματα.