Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου πραγματοποιήθηκε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνος η τελετή ονοματοδοσίας και εντάξεως στη δύναμη του Ελληνικού Στόλου του τρίτου στη σειρά Πλοίου Γενικής Υποστηρίξεως (Π.Γ.Υ.) «ΑΙΑΣ», που αποτελεί ευγενική προσφορά του ευπατρίδη εφοπλιστή, προέδρου του ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη» και Υποναυάρχου επί τιμή Παναγιώτη Λασκαρίδη.

Την κ. Σακελλαροπούλου συνόδευαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας και ο αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ενώ στην τελετή παρέστησαν οι Αρχηγοί ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, εκπρόσωποι των κομμάτων, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της Περιφερειακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλοι επίσημοι.

Η κ. Σακελλαροπούλου συνεχάρη την ανάδοχο του πλοίου Πλωτάρχη Μηχανικό Αναστασία Ψωμαδέλλη ΠΝ, καθώς είναι και η πρώτη γυναίκα αξιωματικός Α’Μηχανικός φρεγάτας του Στόλου, απόφοιτη της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, ενώ ξεναγήθηκε στη νέα μονάδα του Στόλου όπου μίλησε προς το πλήρωμα και μετά την ολοκλήρωση της τελετής έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών του πλοίου: «Σε μια εμβληματική χρονιά για την Ελλάδα, 200 χρόνια μετά την έναρξη της Επανάστασης του 1821, ένα νέο πλοίο, το πλοίο γενικής υποστήριξης ''ΑΙΑΣ', εντάσσεται στη δύναμη του στόλου μας. Είμαι βέβαιη ότι ο Κυβερνήτης και το πλήρωμα θα εκπληρώσουν το καθήκον τους ακέραιο, προστατεύοντας την πατρίδα στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και όπου αλλού χρειασθεί. Εύχομαι να έχουν πάντοτε καλά ταξίδια, σε ήρεμες θάλασσες, με τον Άγιο Νικόλαο στην πλώρη τους».


Από την πλευρά του ο ΥΕΘΑ, στο χαιρετισμό του, διαβεβαίωσε ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Πολεμικό Ναυτικό αποτελούν τον εγγυητή της εθνικής κυριαρχίας για την υποστήριξη των εθνικών συμφερόντων, καθιστούν τη χώρα ισχυρό και αξιόπιστο σύμμαχο, που διαδραματίζει ενεργητικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις αλλά και δύναμη αποτροπής για κάθε επίδοξο επιβουλέα και αντίπαλο.

Το ΠΓΥ «ΑΙΑΣ», σε συνέχεια των ΠΓΥ «ΑΤΛΑΣ 1» και «ΗΡΑΚΛΗΣ», έρχεται να συμπληρώσει και να αναβαθμίσει περαιτέρω τις δυνατότητες υποστήριξης των μονάδων Π.Ν. επιχειρώντας στο Αιγαίο και όπου αλλού απαιτηθεί».

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην άμεση ανταπόκριση των στελεχών του Π.Ν. στις διαδικασίες παραλαβής, τόσο του Π.Γ.Υ. «ΑΙΑΣ», όσο και των προηγούμενων, που από το περασμένο έτος έχουν ενταχθεί πλήρως επιχειρησιακά στο Στόλο αξιοποιούμενα στο έπακρο από τους επιτελείς και τα πληρώματα των πλοίων, όπως αποδείχθηκε περίτρανα στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τέλος ο ΥΕΘΑ ευχαρίστησε θερμών τον δωρητή Υποναύαρχο ε.τ. Π.Λασκαρίδη εκ μέρους της κυβερνήσεως, του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων, για την προσφορά του και τη γενναιοδωρία του.

Ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ διαβεβαίωσε ότι «το Πολεμικό Ναυτικό αποτελεί αξιόπιστο εγγυητή αποτροπής που εξασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα όπως έγινε το 2020 που παρά τα καταπονημένα σκαριά ανταποκρίθηκε πλήρως στο έργο που του ανατέθηκε και είναι καθόλα έτοιμο να ανταποκριθεί στην αποστολή του», όπως τόνισε χαρακτηριστικώς, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις διαρκείς προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό του Στόλου που βρήκαν «ευήκοα ώτα» με τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την πρόσκτηση νέων μονάδων επιφανείας.

Ο δωρητής κ. Π.Λασκαρίδης, αφού εξήρε την απόφαση της κυβερνήσεως για την ενδυνάμωση του Στόλου με νέες μονάδες, ζήτησε από την Πολιτεία να ενισχύσει το λειτουργικό προϋπολογισμό των υπαρχόντων πλοίων λόγω των απαιτητικών σημερινών συνθηκών. Επίσης ζήτησε να ακολουθείται αξιοκρατικός τρόπος στην αντιμετώπιση των πληρωμάτων των πλοίων και ευχαρίστησε τις κυβερνήσεις για την πολύ καλή συνεργασία μεταξύ τους.

Ο Κυβερνήτης του σκάφους δώρισε στον κ. Π.Λασκαρίδη, μεταξύ άλλων, πιστό αντίγραφο του κανονιού του ιστορικού πλοίου του Ελληνικού Στόλου «ΚΑΡΤΕΡΙΑ».