Το σκάνδαλο Qatar gate που έχει προκαλέσει τριγμούς στο Ευρωκοινοβούλιο δεν αφορά μόνο το Κατάρ, όπως όλα δείχνουν, αλλά και το Μαρόκο, καθώς οι βελγικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν εστιάσει πρωτίστως την προσοχή τους στην υπηρεσία κατασκοπείας και αντικατασκοπείας DGED της βορειοαφρικανικής χώρας, όπως μεταδίδει η Le Soir.

Στην έρευνα που ξεκίνησε το 2021, οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες VSSE υποπτεύτηκαν απόπειρες όχι μόνον παρέμβασης, αλλά και διαφθοράς στην καρδιά της Ευρώπης από τρίτη χώρα, φόβους που μοιράστηκαν στις 12 Ιουλίου με την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία.

Η έρευνα ανατέθηκε στην Ομοσπονδιακή Δικαστική Αστυνομία και στο Κεντρικό Γραφείο της για την Καταστολή της Διαφθοράς (OCRC). Και, μολονότι το Κατάρ έχει επισημανθεί από τις 9 Δεκεμβρίου ως ύποπτο για αθέμιτη άσκηση επιρροής του, προκειμένου να κερδίσει την εύνοια των ευρωβουλευτών, στο κάδρο των ερευνών βρίσκεται και το Μαρόκο, την ανάμειξη του οποίου επιβεβαίωσε Βέλγος υπουργός.

Όπως αποκαλύπτουν η βελγική εφημερίδα και το περιοδικό Knack, επικαλούμενα δικαστικά έγγραφα και διάφορες πηγές, στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε στις 9 Δεκεμβρίου για τη σύζυγο και την κόρη του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο δικαστής εξηγεί πως υποπτεύεται τον φερόμενο εγκέφαλο της υπόθεσης Qatar gate για πολιτική παρέμβαση σε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς όφελος του Κατάρ και του Μαρόκου έναντι αμοιβής.

Αν και δηλώνουν επιφυλακτικές, επικαλούμενες το τεκμήριο αθωότητας, οι βελγικές αρχές αναφέρονται στα αποτελέσματα των τηλεφωνικών υποκλοπών, σημειώνοντας ότι η σύζυγος και η κόρη του Παντσέρι φέρονται να συμμετείχαν οι ίδιες στη μεταφορά των «δώρων» που έλαβε από τον πρέσβη του Μαρόκου στην Πολωνία, Αμπντεραχίμ Ατμούν, φίλου του Παντσέρι. Ο ίδιος και η πρεσβεία του Μαρόκου στις Βρυξέλλες δεν απάντησαν στις ερωτήσεις του βελγικού ΜΜΕ.


To μαροκινό lobbying

Το ενδιαφέρον της μαροκινής κυβέρνησης για τον Παντσέρι δεν είναι νέο, όπως προκύπτει από εμπιστευτικά έγγραφα που διέρρευσε μεταξύ 2014 και 2015 ένας χάκερ, που αποκαλούσε τον εαυτό του Κρις Κόουλμαν.

Σε «επείγον» σημείωμα που έστειλε τον Οκτώβριο του 2011 η μαροκινή αποστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο Ραμπάτ αναφέρεται ότι «στο περιθώριο της Συνόδου Ολομέλειας του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο» τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος της αποστολής είχε μια «άτυπη συνάντηση» με τον σύμβουλο του Παντσέρι, φορέας ενός μηνύματος «υπ’ όψιν των μαροκινών αρχών».

Σκοπός αυτού του σημειώματος ήταν η προετοιμασία της επίσκεψης που επρόκειτο να κάνει στο Μαρόκο δύο εβδομάδες αργότερα ο τότε Σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Παντσέρι - πρόεδρος την περίοδο εκείνη της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Μαχρέμπ. Κατά την επίσκεψη, προγραμματίστηκε και μια στάση στο Τιντούφ, όπου βρίσκονταν πολλοί προσφυγικοί καταυλισμοί αυτονομιστών Σαχράουι του Μετώπου Πολισάριο, που αγωνίζεται για την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας με υποστήριξη από το Αλγέρι, «απαραίτητο βήμα για τη διατήρηση της εικόνας της ουδετερότητας του ευρωβουλευτή» στην Αλγερία και το Μέτωπο Polisario.

Το Μαρόκο ελέγχει σχεδόν το 80% του εδάφους αυτού και προτείνει ένα σχέδιο αυτονομίας υπό την κυριαρχία του, αλλά το Μέτωπο Πολισάριο ζητάει να διενεργηθεί δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης. Το Μαρόκο θέλει να ασκήσει πιέσεις στην ΕΕ ώστε να μην εμποδίσει την κατοχή αυτού του τμήματος της Δυτικής Σαχάρας και οι πράκτορές του στηρίχθηκαν στην υποστήριξη συμπατριωτών τους διπλωματών όπως ο Ατμούν για να επηρεάσουν ευρωβουλευτές.


Ο «στενός φίλος του Μαρόκου» Παντσέρι

Σε τηλεγράφημα του Ιανουαρίου του 2013 η μαροκινή αποστολή στην ΕΕ υποβάλλει στην κυβέρνησή της έναν οδικό χάρτη για την προώθηση των «συμφερόντων του Μαρόκου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2013», με διοργάνωση συζητήσεων και σεμιναρίων, ξεναγήσεις κ.λπ. Ο σκοπός αυτού του σχεδίου είναι «να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο ακτιβισμό των αντιπάλων μας εντός του ΕΚ». Και, ειδικότερα, το να παρακολουθείται η έκθεση που θα γράψει για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Δυτική Σαχάρα ο Βρετανός ευρωβουλευτής Τσαρλς Τάνοκ, «γνωστός για τις θέσεις του υπέρ του Πολισάριο».

Το σχέδιο περιλαμβάνει στο «μενού» διάφορες στρατηγικές, αλλά η αποστολή σκοπεύει «να συντονίσει τη δράση της με τον πρόεδρο της αντιπροσωπείας του Μαγκρέμπ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κ. Αντόνιο Παντσέρι, στενό φίλο του Μαρόκου, προκειμένου να περιοριστούν οι τυχόν επιβλαβείς επιπτώσεις του έργου του Τάνοκ».

Η συμφωνία του Παντσέρι με τις μαροκινές μυστικές υπηρεσίες το 2019

Μαροκινοί και Παντσέρι αποφάσισαν να ανεβάσουν ταχύτητα μετά από αυτό το lobbying λίγα χρόνια αργότερα, το 2019, όταν δεν επανεξελέγη ο Ιταλός.

Ο πρώην ευρωβουλευτής, σύμφωνα με όσα ομολόγησε ο πρώην βοηθός του, Φραντσέσκο Τζόρτζι, στους Βέλγους ανακριτές και ενώπιον του δικαστή Μισέλ Κλεζ, βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Ο Παντσέρι φέρεται να είχε συνάψει τότε μυστική συμφωνία με την DGED του Μαρόκου μέσω του πρέσβη της χώρας στην Πολωνία, Ατμούν, και μετέβησαν αρκετές φορές στο Ραμπάτ. Ερωτηθείς σχετικά ο δικηγόρος του Παντσέρι, Λοράν Κενς, είπε ότι «δεν είναι σε θέση να σχολιάσει δεδομένης της κράτησης του πελάτη του».

Ο Ατμούν, άνθρωπος-κλειδί των Μαροκινών, όπως αναφέρεται στο έγγραφο που εστάλη στην ιταλική Δικαιοσύνη, φέρεται να λάμβανε τις εντολές του από άλλο άτομο. Πρόκειται για έναν μυστικό πράκτορα της DGED, ονόματι Μοχάμεντ Μπ. -«έναν επικίνδυνο τύπο», σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση του φακέλου-, ο οποίος ήταν ο «χειριστής» του Ατμούν και τους έδινε τις εντολές.

Σύμφωνα με τη Le Soir και το Knack, o Μαροκινός αυτός πράκτορας είχε δράσει στο παρελθόν και στη Γαλλία σε μια ασυνήθιστη διακίνηση υπομνημάτων γνωστών ως «fiches S», που εξέδιδαν οι γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας με αποδέκτες τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου της χώρας, επί παραδείγματι για άτομα γνωστά για θρησκευτικό εξτρεμισμό και πράξεις τρομοκρατίας, πληροφορίες ουσιώδεις για την ασφάλεια ενός διεθνούς αεροδρομίου.

Κατά τη γαλλική εφημερίδα Liberation, ο Μοχάμεντ Μπ. ήταν ο τελικός παραλήπτης «100 με 200» fiches S, που δόθηκαν από αρχηγό της Συνοριακής Αστυνομίας (PAF) που εδρεύει στο αεροδρόμιο Paris-Orly. Ο Μαροκινός μυστικός πράκτορας, μέσω ενός τρίτου άνδρα, διευθυντή της ασφάλειας του αεροδρομίου, φέρεται να ξεγέλασε τον Γάλλο αστυνομικό σε βαθμό ώστε να αποσπάσει αυτές τις άκρως απόρρητες πληροφορίες για λογαριασμό του Μαρόκου.

Πιο συγκεκριμένα, οι νομικές διαδικασίες που κινήθηκαν στη Γαλλία έδειξαν ότι ο Μοχάμεντ Μπ. και ο αναπληρωτής του στο αεροδρόμιο Ορλί είχαν προσκαλέσει τον Γάλλο αστυνομικό και την οικογένειά του για διακοπές στο Μαρόκο σε τρεις περιπτώσεις με πληρωμένα τα αεροπορικά εισιτήρια και τη διαμονή σε ξενοδοχεία 4 αστέρων, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα. Ο αρχηγός της Συνοριακής Αστυνομίας PAF είχε, ακόμη, προσκληθεί σε νέο ταξίδι από τον πράκτορα της DGED, αυτήν τη φορά στην Ουγκάντα, αλλά συνελήφθη λίγο πριν την απογείωση.