«Από τις Βρυξέλλες μέχρι την Αθήνα, η θηλιά σφίγγει δραματικά γύρω από την Εύα Καϊλή», έγραφε στο κεντρικό της θέμα για το «Qatar-gate», που περιγράφεται από όλα τα διεθνή ΜΜΕ ως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς στην Ευρώπη, η γαλλική «Liberation». Ωστόσο, η Εύα Καϊλή κατέγραψε μια εντυπωσιακή και αλματώδη ανοδική πορεία, μέχρι να γίνει η πρωταγωνίστρια σε ένα σκάνδαλο που το σενάριό του θα μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί στο «House of Cards» του μέλλοντος.

Από τα πρώτα κιόλας χρόνια της εφηβείας της κάνει τα παρθενικά πολιτικά της βήματα μέσα από τη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ, ενώ λίγο αργότερα ξεχωρίζει πρωτοστατώντας στα αμφιθέατρα και δίνοντας μάχες για την ΠΑΣΠ, με συνέπεια το 2001 ως φοιτήτρια να γίνει πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ.

Το πολιτικό μικρόβιο και οι πρώτες φιλοδοξίες από τότε έδειχναν να έχουν καλλιεργηθεί για τα καλά. Σύντομα θα έφτανε η ώρα που η Εύα Καϊλή θα ξεκινούσε την προσπάθεια να διακριθεί στην πολιτική σκηνή.

66
Ο Σπύρος Βούγιας την ανακαλύπτει μέσα ο τότε πρόεδρος, Γιώργος Παπανδρέου, αποφασίζει να κρατήσει ο ίδιος την έδρα και της κόβει τον δρόμο για τη Βουλή. Εκεί ξεκινούν και οι μετωπικές συγκρούσεις μαζί του, που στην πορεία την έκαναν το «κόκκινο πανί» των «παπανδρεϊκών». Με την πρώτη ευκαιρία εισόδου στη Βουλή να έχει χαθεί, η Εύα Καϊλή περιμένει τις επόμενες εκλογές. Μέχρι τότε, ωστόσο, η Αρχιτεκτονική, που αποτελεί το αντικείμενο των σπουδών της, δεν δείχνει να την ενθουσιάζει. Προτιμά κάτι πιο λαμπερό και έτσι ξεκινά ως παρουσιάστρια στο Mega, αναλαμβάνοντας το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων. Μάλιστα, και σε αυτόν τον ρόλο κατάφερε να αποσπάσει θετικές κριτικές και να εδραιωθεί. από την έντονη συμμετοχή της σε όλες τις πολιτικές εκδηλώσεις της ευρύτερης Κεντροαριστεράς τότε και αποφασίζει να την εντάξει στον συνδυασμό του για τις δημοτικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη, το 2002. Η Εύα Καϊλή τα καταφέρνει από την πρώτη της κιόλας δοκιμασία με τον σταυρό και εκλέγεται στο Δημοτικό Συμβούλιο, μόλις 24 ετών. Ο δρόμος για τις βουλευτικές εκλογές ήταν πλέον ανοιχτός.

«Κόκκινο πανί»

Δύο χρόνια μετά την εκλογή της στο Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, το 2004 διεκδικεί τη βουλευτική έδρα στην Α’ Θεσσαλονίκης και την κερδίζει. Ο ενθουσιασμός της όμως δεν διαρκεί πολύ, καθώς ο τότε πρόεδρος, Γιώργος Παπανδρέου, αποφασίζει να κρατήσει ο ίδιος την έδρα και της κόβει τον δρόμο για τη Βουλή. Εκεί ξεκινούν και οι μετωπικές συγκρούσεις μαζί του, που στην πορεία την έκαναν το «κόκκινο πανί» των «παπανδρεϊκών».

Με την πρώτη ευκαιρία εισόδου στη Βουλή να έχει χαθεί, η Εύα Καϊλή περιμένει τις επόμενες εκλογές. Μέχρι τότε, ωστόσο, η Αρχιτεκτονική, που αποτελεί το αντικείμενο των σπουδών της, δεν δείχνει να την ενθουσιάζει. Προτιμά κάτι πιο λαμπερό και έτσι ξεκινά ως παρουσιάστρια στο Mega, αναλαμβάνοντας το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων. Μάλιστα, και σε αυτόν τον ρόλο κατάφερε να αποσπάσει θετικές κριτικές και να εδραιωθεί.

22

Τελικά, αξιοποιώντας και την τηλεοπτική προβολή, το 2007 μπαίνει για πρώτη φορά στη Βουλή, διατηρεί την έδρα και το 2009, ωστόσο το 2012 έρχεται η μεγάλη ανατροπή. Ενώ αναδεικνύεται ξανά πρώτη σε σταυρούς στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην Α’ Θεσσαλονίκης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποφασίζει να κρατήσει την έδρα και έτσι η Εύα Καϊλή βρίσκεται για δεύτερη φορά εκτός Βουλής. Ελάχιστοι, ωστόσο, περίμεναν αυτή την εξέλιξη, καθώς εκείνη την περίοδο ειδικά η Εύα Καϊλή θεωρείτο στενό πρόσωπο του κύκλου του τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, τον είχε στηρίξει στις εσωκομματικές εκλογές με ένταση απέναντι στον Γ. Παπανδρέου.

Η επίθεση

Με το μνημόνιο να φέρνει κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, οι συνεδριάσεις του κόμματος εκείνη την περίοδο του 2011 ήταν θυελλώδεις, οι συγκρούσεις μεταξύ «βενιζελικών» και «παπανδρεϊκών» μετωπικές και το θερμόμετρο στο κόκκινο. Σε μία από αυτές τις συνεδριάσεις, τον Νοέμβριο του 2011, ζήτησε τον λόγο εξαιτίας της διακοπής που είχε πραγματοποιηθεί. Τότε ο σκληροπυρηνικός «παπανδρεϊκός» Σωκράτης Ξυνίδης τής επιτέθηκε με ακραία σεξιστικά σχόλια, λέγοντας: «Σιγά την καλτσοδέτα». Τα Μέσα κατακλύστηκαν από ρεπορτάζ για τη σύγκρουση στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και η Εύα Καϊλή έγινε γνωστή σε όλους, κερδίζοντας τη συμπάθεια των περισσοτέρων.

Τελικά, το 2014 στρέφεται στην Ευρωβουλή, όπου εκλέγεται με το ψηφοδέλτιο της Ελιάς. Το 2019 επανεκλέχτηκε με το Κίνημα Αλλαγής. Παίρνοντας μέρος σε όλες τις εσωκομματικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ, το 2017 στηρίζει στη μάχη για την ηγεσία τον Νίκο Ανδρουλάκη. Οι σχέσεις τους σύντομα διαταράσσονται εξαιτίας διαφωνιών και το 2021, στην αντίστοιχη διαδικασία, στηρίζει τελικά τον Ανδρέα Λοβέρδο. Στις 18 Ιανουαρίου του 2022 εκλέγεται αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η αρχή του τέλους είχε φτάσει. Η επίσκεψη στο Κατάρ και τα διθυραμβικά σχόλια της Εύας Καϊλή κίνησαν τις υποψίες των βελγικών Αρχών, που τελικά επιβεβαιώνονται.