Αυτοψία στα έργα για τη δημιουργία χώρου δασικής αναψυχής στην έκταση των πρώην παιδικών κατασκηνώσεων στο Μάτι πραγματοποίησαν την Τρίτη η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, πρόκειται για μια έκταση 130, περίπου, στρεμμάτων, όπου μαζί με την αναγέννηση του δασικού οικοσυστήματος που καταστράφηκε ολοσχερώς από τη φονική πυρκαγιά του 2018, θα κατασκευαστούν περιπατητικοί και ποδηλατικοί διάδρομοι, ανοιχτό θέατρο υπαίθριων εκδηλώσεων και μικρά γήπεδα αθλοπαιδιών, απολύτως συνυφασμένα με το φυσικό περιβάλλον.

Επιπλέον, στον χώρο θα ενταχθούν αρμονικά και τα αρχαιολογικά ευρήματα, καθώς κατά τη διάρκεια των εκσκαφικών εργασιών στο πλαίσιο κατασκευής του πάρκου αναψυχής ήρθε στο φως τμήμα αγροικίας των ρωμαϊκών, πιθανώς, χρόνων και διάσπαρτα κατάλοιπα σε τμήμα της έκτασης του έργου, τα οποία διερευνώνται ανασκαφικά.

Μενδώνη: Ένας χώρος πρασίνου και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη: «Σε στενή συνεργασία με το ΥΠΕΝ εργαζόμαστε με ταχείς ρυθμούς, προκειμένου να αποδώσουμε στους κατοίκους της περιοχής, έναν χώρο πρασίνου και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Τα αρχαιολογικά ευρήματα, παράλληλα με την αρμονική τους συνύπαρξη με τον χώρο δασικής αναψυχής, αναμένεται να εμπλουτίσουν τις γνώσεις μας για το Μάτι, που αξίζει όλη μας την προσοχή».

Αμυράς: Στο Μάτι είναι στραμμένη όλη μας η προσοχή - Προσπαθούμε να αναπλάσουμε την περιοχή με σεβασμό

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς ανέφερε: «Στο Μάτι είναι στραμμένη όλη μας η προσοχή. Εδώ στην έκταση των πρώην παιδικών κατασκηνώσεων οι δασικές υπηρεσίες θα φυτεύσουν πάνω από 10.000 δέντρα και φυτά. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούμε να αναπλάσουμε την περιοχή, πρωτίστως με σεβασμό στους κατοίκους».

Όπως έγινε γνωστό, η έκταση στο σύνολό της βρίσκεται εντός του κηρυγμένου, αναοριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου Μαραθώνα και εμπίπτει εντός των ορίων του αρχαίου δήμου Προβαλίνθου. Τα ευρήματα των ανασκαφών και η αρχαία γραπτή παράδοση υποδεικνύουν ότι ο νοτιότερος δήμος της Τετραπόλεως του Μαραθώνα ήταν η Προβάλινθος. Πιθανότατα, εκτεινόταν στην περιοχή της Νέας Μάκρης από τα υψώματα του Νέου Βουτζά δυτικά έως την περιοχή του Αγίου Ανδρέα προς νότο και το Μικρό Έλος (Μπρεξίζα) προς βορά.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι υπηρεσίες των δύο υπουργείων, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, συνεργάζονται συντονισμένα, ώστε να επιταχυνθούν όλες οι απαιτούμενες εργασίες, ειδικά μετά την αποκάλυψη αρχαιολογικών ευρημάτων εντός της έκτασης.