«Για τις αλήθειες μου δεν μετανιώνω ποτέ και δεν πρόκειται να πάρω πίσω τη δήλωσή μου ότι η Εύα Καϊλή εδώ και έναν χρόνο τουλάχιστον λειτουργούσε ως Δούρειος ίππος της Ν.Δ.».

Την απάντηση αυτή έδωσε σε συνομιλητή του ο Νίκος Ανδρουλάκης, όταν επιχείρησε να του μεταφέρει την γκρίνια που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ επειδή η αναφορά του θεωρήθηκε άστοχη και αχρείαστη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έχει συγκεντρώσει όλα τα βλέμματα πάνω του τις τελευταίες ημέρες για τις δηλώσεις του, σε έντονο τόνο αντέδρασε και στην κριτική που δέχεται επειδή δεν ενήργησε εγκαίρως για να θέσει εκτός κόμματος την Εύα Καϊλή, από τη στιγμή που υπήρχαν αλλεπάλληλες προκλητικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την επίσημη γραμμή του κόμματος.

«Αισχρό παιχνίδι»

«Ήξερα ότι παιζόταν ένα αισχρό παιχνίδι πίσω από τις πλάτες μου και κάποιοι αυτό επεδίωκαν μέσω της Εύας Καϊλή. Να τη διαγράψω, για να βρουν ευκαιρία να διασπάσουν το κόμμα. Αλλά ευτυχώς υπάρχει Θεία Δίκη», είναι το σχόλιο που έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Με βάση τα παραπάνω, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δείχνει να αντιλαμβάνεται διαφορετικά σε σχέση με όσους τον επικρίνουν ότι ο τρόπος που διαχειρίστηκε την πρώτη σοβαρή κρίση που ενέσκηψε στη θητεία του μπορεί να έχει επιπτώσεις στην εικόνα του κόμματος του οποίου ηγείται. Ο ίδιος, πάντως, κατά τις ίδιες πληροφορίες, από τις αρχές της εβδομάδας μέχρι την Πέμπτη το απόγευμα βρέθηκε στο Στρασβούργο, προκειμένου να οργανώσει εκστρατεία ενημέρωσης των συναδέλφων του στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, ώστε να τους πείσει ότι η Εύα Καϊλή έπαιζε προσωπικό παιχνίδι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πολλές φορές η στάση της ταυτιζόταν με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Μάλιστα, ο Νίκος Ανδρουλάκης, εμμένοντας στην αρχική του τοποθέτηση περί «Δούρειου ίππου», αναφέρει και κάτι άλλο σε αυτούς που συνομιλούν μαζί του: «Αν οι Βέλγοι ψάξουν καλά το κινητό της Εύας Καϊλή, θα βγάλουν λαβράκια σε σχέση με τα πάρε-δώσε που είχε με παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας».

Γραμμή ισορροπίας

Με αφορμή όμως την υπόθεση της Εύας Καϊλή, ο Ν. Ανδρουλάκης καλείται να βρει γραμμή ισορροπίας και στο ζήτημα της στάσης που θα κρατήσει απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Διότι δεν είναι μόνο ότι παρουσίασε την Εύα Καϊλή ως εν δυνάμει «μεταγραφή αεροδρομίου» της Νέας Δημοκρατίας, αλλά επειδή οι τελευταίες του παρεμβάσεις συνδυάστηκαν και με διάφορες αμφίσημες αναφορές σε σχέση με τα σενάρια συνεργασίας με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο παρασκήνιο ακούγονται διάφορα ως προς την πιεστική καθοδήγηση που υφίσταται για να κλείσει κάθε σενάριο κυβερνητικής συνεργασίας με τον Κ. Μητσοτάκη, εφόσον αυτό απαιτήσουν οι περιστάσεις. Και στο κάδρο αυτό μπαίνουν οι επιρροές από διάφορους «μεγαλοσχήμονες» του κόμματος, όπως είναι ο Κ. Λαλιώτης, αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, οι οποίοι είναι κοινό μυστικό ότι βλέπουν θετικά την προοπτική σύγκλισης των δυνάμεων της «πληθυντικής Κεντροαριστεράς».

Δικαιωμένος

Ο Γ. Παπανδρέου έχει πολλούς λόγους να αισθάνεται δικαιωμένος με τον διασυρμό της Εύας Καϊλή και έτσι να αξιοποιεί την εμπλοκή της στις αποκαλύψεις που συγκλονίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να ενθαρρύνει τον Ν. Ανδρουλάκη να κλείσει κάθε παράθυρο μετεκλογικής ευκαιρίας στη Ν.Δ. Και δεν αναφερόμαστε στο οικογενειακό κίνητρο, δηλαδή το ενδεχόμενο η Εύα Καϊλή να υποχρεωθεί να παραδώσει τη θέση της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έτσι να τη διαδεχτεί ο αδελφός του, Ν. Παπανδρέου.

Αναδρομικά

Στην παρούσα φάση, ο Γ. Παπανδρέου φέρεται ότι επιθυμεί, μέσω του Ν. Ανδρουλάκη, να δικαιωθεί αναδρομικά, αν όχι να πάρει «εκδίκηση», από όσους, εντός του κόμματος -μεταξύ αυτών και η Εύα Καϊλή-, τον είχαν βάλει στο στόχαστρο την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός, επειδή στις διαπραγματεύσεις που έκανε με τους δανειστές για το πρώτο Μνημόνιο του αποδίδεται ότι ομολογούσε στους Ευρωπαίους αξιωματούχους πως «είμαι πρωθυπουργός σε μια διεφθαρμένη χώρα». Το γεγονός ότι στην παρούσα φάση η Καϊλή πιάστηκε με τις «μαύρες σακούλες στο χέρι» είναι κάτι που για τον ίδιο φαίνεται πως συνιστά προσωπική δικαίωση.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 17 Δεκεμβρίου 2022.