Χωρίς να ανακοινωθεί κάποια απόφαση για τα «ώριμα» εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων ολοκληρώθηκε η τακτική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ), που συνήλθε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος έκανε και τις σχετικές εισηγήσεις και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.

«Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου η τακτική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Στη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν ζητήματα ενίσχυσης του εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων και διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο και το Αιγαίο», αναφέρει σε ανακοίνωση του το Γραφείου του Πρωθυπουργού.

Τα θέματα της ατζέντας του σημερινού ΚΥΣΕΑ 

1)Η εξέταση του προγράμματος υλοποιήσεως των φρεγατών FDI-HN “Belh@rra”, κλάσεως «Κίμων».

2)Η αξιολόγηση των τελικών προτάσεων που έχουν κατατεθεί για το πρόγραμμα της προσκτήσεως 3 κορβετών με «δικαίωμα προαιρέσεως» (“option”) για μία ακόμα, τέσσερις συνολικώς, όπου συμφώνως με τις πληροφορίες, θα ζητείτο η άποψη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πολεμικού Ναυτικού ειδικότερα για τις τελικές αυτές προτάσεις και θα γινόταν συζήτηση.

3)Η εξέταση των τελευταίων δεδομένων του προγράμματος εκσυγχρονισμού των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ-200HN που υπηρετούν ήδη στο ΠΝ.

4)Το τελικό «κλείσιμο» του προγράμματος των Ισραηλινών αντιαρματικών κατευθυνόμενων βλημάτων SPIKE-NLOS.

Τελικά σήμερα δεν ελήφθη καμία απόφαση, τουλάχιστον επισήμως και όπως είδαμε δεν ανακοινώθηκε τίποτα, με αυτές να παραπέμπονται για το επόμενο ΚΥΣΕΑ, που θα συνέλθει τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου 2023, που χρονικά θα είναι πολύ πιο κοντά στις εκλογές (ή στην προκήρυξη των εκλογών) με ό,τι αυτό σημαίνει.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξαν «διαρροές» από «κυβερνητικές πηγές» προς συναδέλφους του κυβερνητικού ρεπορτάζ, ότι «πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η θητεία του θα ανανεωθεί για ένα χρόνο», επιβεβαιώνοντας έτσι σχετικό δημοσίευμα των «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ», προσθέτοντας ωστόσο ότι «το θέμα δεν συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ».