Σε λίγες ώρες αναμένεται να προσέλθει ενώπιον της Βελγικής Δικαιοσύνης, η Εύα Καϊλή, όπου θα κριθεί αν θα παραμείνει προφυλακισμένη για την εμπλοκή της στο πολύκροτο σκάνδαλο Qatargate, ή αν θα αποφυλακιστεί.

Αύριο το δικαστικό συμβούλιο θα κρίνει εάν η Εύα Καϊλή αφεθεί ελεύθερη με όρους ή χωρίς όρους ή εάν θα οδηγηθεί στη φυλακή. Ωστόσο, ο ομοσπονδιακός Εισαγγελέας έχει την απόφαση να ασκήσει έφεση στην απόφαση εντός 24 ωρών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Για την κατάσταση της Εύας Καϊλή μίλησε στους δημοσιογράφους μετά την πολύωρη συνάντηση που είχε μαζί της ένας εκ των δικηγόρων της ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος στις φυλακές του Χάρεν στις Βρυξέλλες. Την ίδια στιγμή, η κυρία Καϊλή που βρίσκεται στις φυλακές του Χάρεν βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση καθώς δεν προαυλίζεται, ούτε συναναστρέφεται με άλλες κρατούμενες. 

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος είπε ότι η Εύα Καϊλή είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και προβληματισμένη.

«Είμασταν πολλές ώρες με την κα Καϊλή. Ειναι μια μέρα που κρίνεται η προσωπική της ελευθερία και δεν υπάρχει μεγαλύτερο αγαθό από την ελευθερία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δημητρακόπουλος τόνισε ακόμα ότι η Εύα Καϊλή είναι «προβληματισμένη και αισθάνεται προδομένη από τον σύντροφό της. Την διέψευσε. Δεν θα κάνω καμία δήλωση για την ουσία της υπόθεσης. Αύριο, το ζητούμενο δεν είναι αν είναι ένοχη ή αθώα αλλά αν θα πρέπει αν αφεθεί ελεύθερη ή να μείνει στις φυλακές». Ο κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος ο οποίος μετέβη στις Βρυξέλλες ενόψει της αυριανής κρίσιμης ημέρας είπε ότι καμία πρόβλεψη δεν είναι ασφαλής και πως είναι δύσκολα τα πράγματα.

«Έχουμε», τόνισε, «ισχυρά νομικά επιχειρήματα για να αφεθεί ελεύθερη. Ένας άνθρωπος που έχει χάσει την ελευθερία του είναι δυστυχής. Το παιδάκι της επί της ουσίας είναι ορφανό αφού και ο σύντροφός της είναι στην φυλακή και έτσι είναι περισσότερο δυστυχισμένη. Η κα Καϊλή ούτε ύποπτη φυγής είναι, ούτε έχει την δυνατότητα να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία», κατέληξε.

Η γραμμή υπεράσπισης

Η Εύα Καϊλή αναμένεται να υποστηρίξει ότι δεν γνώριζε ούτε συμμετείχε στις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο σύντροφός της, δεν είχε ποτέ κυριότητα ή κατοχή στα χρήματα που βρέθηκαν στο κοινό τους διαμέρισμα στις Βρυξέλλες, δεν έχει δωροδοκηθεί ποτέ από κανέναν, δεν είχε προσωπική ατζέντα για το Κατάρ και δεν λειτουργούσε κατ’ εφαρμογή της επίσημης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ειδική μνεία αναμένεται να γίνει στην ανάγκη να βρίσκεται δίπλα στο παιδί της.

Με «κωδικές» ονομασίες στήθηκε το Qatargate

Νέες αποκαλύψεις φέρνει στη δημοσιότητα ο Ιταλικός τύπος. Τζιόρτζι και Παντσέρι φέρονται να δίνουν συγκεκριμένα ονόματα, ακόμη και εν ενεργεία ευρωβουλευτών, ενώ στο «κάδρο» των δωροδοκιών, πέρα από το Κατάρ και το Μαρόκο, μπαίνει και η Μαυριτανία. «Γραβάτες και κοστούμια» ήταν οι κωδικοί για τα μετρητά.

«Σέρφερ του Ιντροσκάλο» ήταν η κωδική ονομασία του Φραντσέσκο Τζόρτζι στις συνομιλίες του Qatargate. «Ο Τζόρτζι κελαηδάει» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος ιταλικών δημοσιευμάτων για τις καταθέσεις του, στις οποίες δίνει με κάθε λεπτομέρεια το σύστημα διακίνησης των χρημάτων, για να φτάσουν στα χέρια του ίδιου και του Παντσέρι.

Η πορεία του χρήματος

Πρώτος και απαραίτητος σύνδεσμος ήταν ο αποκαλούμενος «Αλγερινός», όπως αναφέρει ο Τζόρτζι, ο άνδρας που δούλευε για την κυβέρνηση του Κατάρ. Εκείνος έφερνε σε επαφή τον Τζόρτζι και τον Παντσέρι με έναν άνθρωπο στην Τουρκία, ο οποίος ήταν παλαιστινιακής καταγωγής. Στη συνέχεια, κανόνιζε την διασύνδεση με κάποιο άτομο από το Βέλγιο, το οποίο κάθε φορά ήταν διαφορετικό.

Τα ποσά, σύμφωνα με τον Τζιόρτζι, δεν ήταν συγκεκριμένα. Γι΄αυτά αποφάσιζαν οι Καταριανοί, όπως και για τη διαδικασία. Η πιο πρόσφατη συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο στις Βρυξέλλες, με τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, την εποχή που η χώρα δεχόταν σφοδρή κριτική για τις εργασιακές συνθήκες στην κατασκευή των γηπέδων. Εκεί, ο Τζόρτζι είχε μαζί και το παιδί του, σύμφωνα με την Il Fato Quotidiano.

Αναφορικά με το Μαρόκο τα πράγματα διέφεραν. Εκεί, ο σύνδεσμος με τον Παντσέρι και τον Τζόρτζι ήταν πάντα ο Πρέσβης του Ραμπάτ στην Πολωνία Αμπντεραχίμ Ατμούν, ο «Γίγας» όπως τον αποκαλούσαν. «Για περίπου 10 χρόνια ο Αντόνιο Παντσέρι με τη βοήθεια του έμπιστου βοηθού του Φραντσέσκο Τζιόρτζι έγινε ο αντιπρόσωπος του Μαρόκου στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς», δήλωσε χαρακστηριστικά ο Νέλσον Γκέτεν, δημοσιογράφος του BFMTV.

O Γκέτεν συμπλήρωσε ότι «οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις αποκαλύπτουν ότι η σύζυγος του Παντσέρι πήρε χρήματα από το Μαρόκο χάρη στον Αμπντεραχίμ Ατμούν».

Το ρόλο του Μαροκινού Πρέσβη που προκύπτει από τις τηλεφωνικές συνομιλίες της οικογένειας Παντσέρι, επιβεβαιώνει και ο ίδιος στις δικές του καταθέσεις.

Ο Παντσέρι «καίει» και άλλους ευρωβουλευτές

O Παντσέρι έδωσε πληροφορίες και ονόματα για άλλους ευρωβουλευτές, όπως αυτό του Φραντσέσκο Κοτσολίνο, με τον οποίο συνεργάζεται ως βοηθός ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι. Επίσης, αναφέρεται το όνομα του Βέλγου σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, λέγοντας πως «πήγε στο Κατάρ», αλλά και της σοσιαλδημοκράτισσας Μαρία Αρένα, για την οποία είπε πως «ξέρω ότι πήγε στο Κατάρ μια φορά και ότι έλαβε ένα δώρο».

Το πιο «δυνατό χαρτί» των βελγικών αρχών για τον Παντσέρι είναι τα χρήματα που βρέθηκαν σπίτι του, κατά τις πρώτες έρευνες, πριν από επτά μήνες. Οι μυστικές υπηρεσίες του Βελγίου είχαν μπει στο σπίτι του και είχαν ανακαλύψει 700.000 ευρώ, σε πακέτα χωρισμένα σε μια βαλίτσα κάτω από το κρεβάτι του και στο χρηματοκιβώτιό του. Τότε τοποθέτησαν κοριούς.

Κι ενώ αρχίζει να «ξετυλίγεται το κουβάρι» των αποκλαύψεων με τον Τζόρτζι να κάνει λόγο και για επαφές με Μαυριτανούς, ο Ζοζέπ Μπορέλ σε συνάντησή του με τον Εμίρη του Κατάρ, ζήτησε πλήρη διαύγεια στις έρευνες. «Συμφωνήσαμε στην ανάγκη οι έρευνες που είναι σε εξέλιξη να παρέχουν πλήρη διαύγεια», είπε.