Με την ευρύτερη πλειοψηφία της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης εγκρίθηκε η τροπολογία για το Market Pass, με την ενίσχυση του 10% επί των αγορών των νοικοκυριών στα καταστήματα τροφίμων, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ επέλεξαν να μην υπερψηφίσουν και να δηλώσουν «παρών», ενώ καταψήφισε το ΜέΡΑ 25.

Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών» υποστηρίζοντας πως ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση επέλεξε να φορολογήσει τα διυλιστήρια και από εκεί να αντλήσει τους πόρους για την χρηματοδότηση του μέτρου τους βρίσκει αντίθετους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο twitter και συνεχίζοντας την τοποθέτησή του από την ομιλία του στην παρουσίαση του βιβλίου του Ευκλείδη Τσακαλώτου, έγραψε: «Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι ακόμη και αυτή η υποτυπώδης φορολόγηση υπερκερδών 3 δισ. των διυλιστηρίων, θα γίνει με το χαμηλότερο προτεινόμενο από την Ε.Ε. συντελεστή και θα καταγραφεί όχι ως φόρος αλλά ως δαπάνη. Όπως οι δωρεές φιλανθρωπίας».

Από την Κουμουνδούρου, πάντως, υπήρχε διαρροή ότι η ρύθμιση  που αφορά στην κρατική επιδότηση κατά 10% των αγορών από καταστήματα τροφίμων για ένα εξάμηνο θα στηριζόταν.



Η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης, η οποία, διά του εκπροσώπου της, Γιάννη Οικονόμου, την κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι για πολλοστή φορά παραμένει απόντας από τις αγωνίες, τις ανάγκες και τα προβλήματα της κοινωνίας.

Στη δήλωσή του, ο κ. Οικονόμου ανέφερε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, υστερα από νέες παλινωδίες κατεληξε να ψηφίσει "παρών" στο μέτρο της Κάρτας Αγορών. Επέλεξε έτσι, για πολλοστή φορά να παραμείνει απών από τις αγωνίες, τις ανάγκες και τα προβλήματα της καθημερινότητας της κοινωνίας. Αποτελεί, κατά πάγια πια τακτική του, θλιβερή εξαίρεση από όλα τα σημαντικά και τα χρήσιμα για την Πατρίδα και τους ανθρώπους της. Πολύς στη θεωρία, ελάχιστος στην πράξη: αυτός ήταν, αυτός είναι και αυτός θα παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ».