Στις αρχές Δεκεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Αλβανία από το 2009 και, όπως τόνισε, «αυτό από μόνο του σηματοδοτεί το γεγονός και τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της αλβανικής να βάλουμε τις διμερείς μας σχέσεις σε μία νέα τροχιά ακόμα μεγαλύτερης προσέγγισης».

Τότε, ο κ. Μητσοτάκης είχε προγραμματίσει επίσκεψη στη Χειμάρρα, τη Λιβαδειά και τη Δερβιτσάνη, με πτήση ελικοπτέρου από τα ΤίραναΛόγω καιρικών συνθηκών δεν ήταν δυνατή η χρήση ελικοπτέρου κι έτσι η επίσκεψη αυτή αναβλήθηκε. «Θα ανανεώσω αυτό το ραντεβού πολύ σύντομα, διότι αισθάνομαι κι εγώ την ανάγκη να βρεθώ κοντά στους ομοεθνείς μας οι οποίοι ζουν και διαπρέπουν εδώ πέρα, εδώ και τόσα πολλά χρόνια και να τους παρέχουμε ως ελληνικό κράτος οποιαδήποτε στήριξη μπορούμε», ανέφερε στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.

Η ώρα αυτή έφτασε και σήμερα, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία, μαζί με ένα πρόσωπο-έκπληξη: ο Πύρρος Δήμας, ο Έλληνας Ολυμπιονίκης και πρώην βουλευτής, θα συνοδεύσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Χειμάρρα, στον τόπο που γεννήθηκε, σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού.

Στις συζητήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός αναμένεται να δοθεί έμφαση στην κατοχύρωση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού των μελών της ελληνικής μειονότητας, στην κτηματολογική εγγραφή στην Αλβανία, η οποία πρέπει να διασφαλίζει πλήρως και αδιαμφισβήτητα τα περιουσιακά δικαιώματα των μελών της μειονότητας, στην εθνική σύνταξη των ομογενών και παλιννοστούντων και φυσικά στον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων της μειονότητας στην Αλβανία, ως προϋπόθεση μάλιστα για την ενταξιακή πορεία της γειτονικής μας χώρας στην Ε.Ε.

«Σκιά» στη σημερινή επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού ρίχνει, ωστόσο, η χθεσινή στάση του προέδρου της Αλβανίας: ο Μπαϊράμ Μπεγκάι κατά την επίσκεψή του στον μειονοτικό Δήμο Φοινίκης δεν σταμάτησε όπως είχε προγραμματίσει στο δημαρχείο, διότι φέρεται να ενοχλήθηκε από την ελληνική σημαία στον προαύλιο χώρο, που είναι σταθερά αναρτημένη δίπλα στις σημαίες της Αλβανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο δε μνημείο πεσόντων ομογενών του χωριού Αλύκου φέρεται να ζήτησε και αφαιρέθηκαν η ελληνική και η αλβανική σημαία, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά.