Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα της Κομισιόν για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο όπως υποστήριξε σε ρεπορτάζ του το Mega και το Live News. Ωστόσο, ο κ. Αβραμόπουλος διέψευσε πως υπάρχει επείγουσα έρευνα από την Κομισιόν εναντίον του για την υπόθεση του Qatargate.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Έρικ Μαμέρ, είχε πει: «Σημειώνουμε ότι επισκέφτηκε διάφορους επιτρόπους, τουλάχιστον στις ημερομηνίες 15 έως 17 Νοεμβρίου 2021. Γι' αυτό που οι επίτροποι περιγράφουν ως σύντομη επίσκεψη αβροφροσύνης σε πρώην συναδέλφους και αφορά τις επιτρόπους Ίλβα Γιόχανσον και Στέλλα Κυριακίδου. Απ’ ό,τι καταλαβαίνουμε, σε καμία από αυτές τις συναντήσεις δεν εκπροσωπούσε τη ΜΚΟ για την οποία είχε ζητήσει εξουσιοδότηση δραστηριότητας μετά την εντολή του, ούτε συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν την εν λόγω ΜΚΟ. Έχει επίσης συναντήσει κατά καιρούς πρώην συναδέλφους για ιδιωτικές υποθέσεις».

Να θυμίσουμε πως η Ίλβα Γιόχανσον είναι η επίτροπος που έχει επιτεθεί στην Εύα Καϊλή για την εμπλοκή της στο Qatargate, προκαλώντας αίσθηση με τη γλώσσα που χρησιμοποίησε.

«Ντροπή σου. Ντροπή σου που πρόδωσες την εμπιστοσύνη μας, την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων που περίμεναν να μάχεσαι για τα δικά τους συμφέροντα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η Γιόχανσον για την Ελληνίδα ευρωβουλευτή.

Τον «καίει» κείμενο της ιστοσελίδας Euobserver

Σύμφωνα με το Mega, ο πρώην επίτροπος της Ελλάδας το διάστημα που αμειβόταν από τη ΜΚΟ Fight Impunity έβλεπε αξιωματούχους, κάτι που θεωρείται ασύμβατο με την ιδιότητα που κατείχε.

Την ίδια ώρα ο ίδιος ανέβασε φωτογραφίες που είχε δημοσιεύσει στο Twitter με τις επιτρόπους του και, σύμφωνα με πληροφορίες, στη γραπτή απάντηση Αβραμόπουλου αναφέρονται τα εξής: «Η θέση μου στη ΜΚΟ δεν απαιτούσε ποτέ καμία δραστηριότητα λόμπι προς τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., αλλά μάλλον εκστρατείες υπεράσπισης και ευαισθητοποίησης, όπως για παράδειγμα δημοσίευση άρθρων».

Είναι χαρακτηριστικό πως η επιστολή του Αβραμόπουλου απευθύνεται στο ίδιο στέλεχος, στο οποίο είχε χορηγήσει τον φάκελο για την απασχόλησή του στη «Fight Impunity» και την είχε εγκρίνει τον Φεβρουάριο του 2021, κατόπιν έγκρισης της Επιτροπής Ηθικής της Κομισιόν τον Δεκέμβριο του 2020. Τώρα ύστερα από δημοσίευμα του Guardian η υπόθεση έχει ξανανοίξει.

«Βρίσκομαι στο επίκεντρο των ερευνών επειδή ήμουν ο μόνος που για ένα χρονικό διάστημα 12 μηνών πληρωνόταν. Τότε είχα δηλώσει στην Επιτροπή και το ποσόν. Και στις αρχές του 2022 παραιτήθηκα, έναν χρόνο πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο. Ποτέ δεν είχαμε υποψιαστεί κάτι», είχε δηλώσει ο κ. Αβραμόπουλος.

«Η Επιτροπή απευθύνει επιστολή στον πρώην επίτροπο Αβραμόπουλο, ώστε να λάβουμε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο σεβάστηκε τους όρους που ορίζονται στη θέση του», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Έρικ Μαμέρ.

Την ίδια ώρα ο πρώην επίτροπος λέει πως η δική του έρευνα αφορά αν σεβάστηκε τους πόρους συμμετοχής του στη ΜΚΟ.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος διέψευσε, πάντως, πως υπάρχει επείγουσα έρευνα από την Κομισιόν εναντίον του για την υπόθεση του Qatargate. Μιλώντας στην ΕΡΤ υποστήριξε πως δεν υπάρχει έρευνα με εντολή της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τη δράση του στη ΜΚΟ του Παντσέρι, ο οποίος φέρεται να πρωτοστάτησε στο «Qatargate».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε πως υπάρχει μια διερεύνηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το εάν ήταν αληθής η αιτιολόγηση που είχε υποβάλει 3 χρόνια πριν, προκειμένου να συμμετάσχει στη ΜΚΟ του Παντσέρι.

Παράλληλα σημείωσε πως μετά τον πρώτο χρόνο της συμμετοχής του ζήτησε να διακοπεί η αμοιβή των 5.000 ευρώ μηνιαίως.