Στο Βέλγιο η Δικαιοσύνη δεν είναι τόσο συναισθηματική όταν κάποιος προβάλλει ως επιχείρημα ότι έχει ένα παιδί, δήλωσε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 FM και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ελίζα Βόζενμπεργκ, αναφερόμενη στην παράταση της προφυλάκισης της Εύας Καϊλή.

Είπε πως αναμφίβολα το γεγονός ότι μια αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρέθηκε να εμπλέκεται σε βαριά κακουργήματα είναι από μόνο του μια πολιτική οσμή.

Επίσης, εκτίμησε ότι αν η υπόθεση της κ. Καϊλή λήξει σύντομα, δεν θα επηρεάσει τις επόμενες ευρωεκλογές.


Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Ελίζας Βόζενμπεργκ στα Παραπολιτικά 90,1

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, κα Ελίζα Βόζεμπεργκ, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:
Με αφορμή το σοκαριστικό βιασμό ενός 15χρονου από 8 συμμαθητές του
Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Δεν μπορώ να το πω ούτε καν σοκαριστικό, ξεπερνάει τη φαντασία του ανθρώπου που ξεπερνάει τα κοινά, με την ποινική δικηγορία, με την κοινωνία. Εκτιμώ ότι είναι ένα σύμπτωμα που δείχνει ότι η εγκληματικότητα στους έφηβους και στα νέα παιδιά, η παιδική εγκληματικότητα έχει μεγάλα αυξητικά μεγέθη σε όλη την ΕΕ αλλά αυτό είναι κάτι κτηνώδες και νομίζω ότι τα ζώα στο ζωικό μας βασίλειο έχουν μεγαλύτερες ευαισθησίες από αυτά τα τέρατα. Άμεση ευθύνη έχουν οι γονείς διότι το πρώτο κύτταρο που μας δίνει τα στοιχεία της ζωής και του κοινωνικού βίου είναι η οικογένεια. Έχουν μεγάλη ευθύνη είτε γιατί έχουν παραμελήσει είτε γιατί έχουν περάσει μηνύματα ότι οτιδήποτε μπορεί να γίνεται έχει απλώς ένα τίμημα και δεν τρέχει τίποτα όπως είπαν και αυτά τα παιδιά, είναι κάτι που θέλει σε βάθος ανάλυση.

Αναφορικά με την προφυλάκιση της κας Καϊλή
Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Στο Βέλγιο δεν είναι τόσο συναισθηματική η δικαιοσύνη όταν πρόκειται κανείς να προβάλει ως επιχείρημα ότι έχει ένα μικρό παιδάκι. Θα εστιάσει πρώτα στο πόσο επικίνδυνη είναι μια προσωπικότητα κατά την άποψη του δικαστηρίου με βάση τη δικογραφία και τα στοιχεία και κατά πόσο υπάρχει ένας κίνδυνος αν αφεθεί ελεύθερη έστω και με τους περιορισμούς που η ίδια ζήτησε να επηρεάσει, να καταστρέψει ή να αλλοιώσει αποδεικτικό υλικό τη στιγμή που η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη. Εκείνο κατά την άποψή μου πρυτάνευσε στο δικαστήριο ότι οι διαδικασίες είναι υπό έρευνα άρα δεν έχουν δει ακόμη όλα τα στοιχεία ώστε να κλείσει ο φάκελος και να οδηγηθεί στο δικαστήριο. Ήταν μια αυστηρή απόφαση αλλά εστιάζει αποκλειστικά εκεί. Επίσης να σας πω ότι σε αντίθεση με άλλες φυλακές στην ΕΕ οι φυλακές αυτές και μάλιστα οι καινούργιες του Χάρεν έχουν την υποδομή που θα μπορούσε μια μάνα να έχει κοντά και το μωρό της δεν είναι ό,τι καλύτερο αυτό, είναι πολύ σκληρό αλλά τουλάχιστον υπάρχει η υποδομή.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Δεν θεωρώ ότι είναι πολιτική η διάσταση αναμφίβολα όμως το γεγονός ότι μια αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου βρέθηκε να κατηγορείται για τόσο βαριά εγκλήματα, για κακουργήματα δηλαδή, είναι από μόνο του μια έντονη πολιτική οσμή.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Τίποτα δεν είχαμε αντιληφθεί, κανένας όποιος λεει ότι κάτι είχε αντιληφθεί δεν λεει την αλήθεια. Δεν φαινόταν τίποτα, για αυτό και σοκαρίστηκαν οι πάντες, για αυτό και είδατε άμεση την αντίδραση της κας Μετσόλα η οποία δεν ήταν μόνο κατηγορηματική ότι πρέπει να αυστηροποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, η εποπτεία κλπ ήταν θυμωμένη, εξοργισμένη και αιφνιδιασμένη.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Εκτιμώ ότι θα είναι όλα σύντομα γιατί το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θέλει να δώσει ένα μήνυμα ότι ό,τι προκύπτει το ξεκαθαρίζει σε βάθος αλλά δεν κωλυσιεργεί ούτως ώστε να μην δοθεί η αντίληψη προς τα έξω ότι υπάρχει απόπειρα συγκάλυψης.

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι το σκάνδαλο Qatargate θα επηρεάσει τις ευρωεκλογές
Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Εάν λήξει γρήγορα και φανεί ότι το κοινοβούλιο όταν ανακύπτει ένα θέμα ξεκαθαρίζει τα του οίκου του και δίνει αυτό το μήνυμα προς τα έξω νομίζω ότι δεν θα επηρεάσει. Από την άλλη πλευρά αυτό που θα επηρεάσει τις επόμενες ευρωεκλογές είναι η έλλειψη ή η καθυστέρηση λήψης αποφάσεων που αφορούν στην κοινωνία των πολιτών στην ΕΕ. Αυτό δηλαδή που είδαμε με την απόφαση για την τιμή στο πλαφόν του φυσικού αερίου, αυτές οι αποφάσεις που δείχνει ότι τα κράτη μέλη κοιτούν μόνο να δικά τους συμφέροντα του κάθε κράτους μέλους και δεν συμπράττουν σε μια συνολική ευρωπαϊκή απάντηση που χρειάζονται οι πολίτες. Αυτά θα επηρεάσουν για ανάπτυξη ο μη γένοιτο για ανάπτυξη των ξενοφοβικών και ακραίων δυνάμεων όχι ένα σκάνδαλο το οποίο πρέπει άμεσα εφόσον δοθεί μια απάντηση που θα ικανοποιήσει σε επίπεδο κάθαρσης.
Αναφορικά με τη δήλωση του κ. Ανδρουλάκη ότι η κα Καϊλή λειτουργούσε ως Δούρειος ίππος της ΝΔ.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Ήταν πάρα πολύ άστοχη και απόλυτα ατυχής αυτή η έκφραση του προέδρου του ΚΙΝΑΛ. Όχι μόνο ως Δούρειος ίππος δεν λειτουργούσε η κ. Καϊλή έτσι όπως το είπε αλλά εκτιμώ ότι το να μεταθέτεις κάποιες ευθύνες πολιτικών χαρακτηριστικών νομίζοντας ότι θα σου προσπορίσει όφελος δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Ερωτηθείσα αν η ΝΔ είχε κάποιον ευρωβουλευτή που λειτουργούσε ως Δούρειος ίππος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Δεν μπορώ να το σκεφτώ ότι υπήρξε. Θεωρώ ότι υπάρχουν ευρωβουλευτές οι οποίοι για ίδιον όφελος, ένας συγκεκριμένα θεώρησε ότι ο εαυτός του είναι πάνω από αρχές, πάνω από κόμματα, πάνω από ιδεολογίες και πάνω από δεσμεύσεις.