Αναμφίβολα η πανδημία αποτέλεσε μια μεγάλη δοκιμασία για όλη την οικονομία.

Όλες οι επιχειρήσεις χρειάστηκε να λειτουργήσουν μέσα σε πρωτόγνωρα πλαίσια, με περιορισμούς, που μέχρι το 2019 έμοιαζαν με σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Και αν οι μεγάλες αλυσίδες είχαν άλλες δυνατότητες για να ανταποκριθούν ευκολότερα στα νέα δεδομένα, η μεγάλη πλειονότητα, δηλαδή οι μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις, κλήθηκε να ανατρέψει πλήρως τη φιλοσοφία της.

Παρά τη μεγάλη πρόκληση, οι περισσότερες επιχειρήσεις κατάφεραν να βγουν όρθιες από αυτή τη δοκιμασία του πλήρους lockdown και των περιοριστικών μέτρων, που διήρκεσαν περισσότερο από έναν χρόνο. Σε αυτό συνέβαλαν καθοριστικά και τα μέτρα στήριξης που εφάρμοσε η κυβέρνηση, ωστόσο εξίσου καθοριστική ήταν η εφευρετικότητα και η προσαρμοστικότητα των επιχειρήσεων, ιδίως στο επίπεδο της αξιοποίησης ψηφιακών εργαλείων.

Επιτάχυνση

Την ίδια ψηφιακή πρόοδο κατέγραψε την ίδια περίοδο και το ελληνικό κράτος, αν και στην περίπτωση του Δημοσίου ο κορονοϊός επιτάχυνε έναν σχεδιασμό που υπήρχε ήδη. Και, καθώς προέκυψε το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης και η ομάδα του αποφάσισαν να κινηθούν άμεσα, ώστε να δώσουν την ευκαιρία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κεφαλαιοποιήσουν τα ψηφιακά βήματα που έκαναν μέσα στην πανδημία.

Για την ακρίβεια, το συγκεκριμένο έργο βρισκόταν έτσι κι αλλιώς ψηλά στον προγραμματισμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όμως τα χρήματα του «νέου σχεδίου Μάρσαλ» (όπως αποκαλεί το Ταμείο Ανάκαμψης ο Κυριάκος Πιερρακάκης) έκαναν πολύ πιο εύκολη την άμεση εφαρμογή του. Ετσι, ένα από τα πρώτα προγράμματα του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» που ξεκίνησαν να υλοποιούνται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης ήταν ο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων».

Εδραίωση

Η δράση ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου και διαρθρώθηκε σε τρία επιμέρους προγράμματα: τα «Ψηφιακά Εργαλεία MME», την «Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών» και τις «Ψηφιακές Συναλλαγές». Ο σχεδιασμός έγινε από κοινού από τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Οικονομικών (καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, «τρέχει» όλο το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0»), με την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. να αναλαμβάνει την υλοποίηση του έργου.

Με συνολικό προϋπολογισμό περισσότερα από 440 εκατομμύρια, ο στόχος ήταν εξαρχής ξεκάθαρος: να συμβάλει το κράτος στον εκσυγχρονισμό κάθε πτυχής της καθημερινότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσα από ένα δημιουργικό και άμεσα υλοποιήσιμο πλαίσιο. Όπως είναι αναμενόμενο, σε ένα τέτοιο έργο όλες οι διαδικασίες ολοκληρώνονται ψηφιακά, μέσω της πλατφόρμας digitalsme.gov.gr. Ο σχεδιασμός είναι πάντα ιδιαίτερα απλός, ενώ σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται το helpdesk για να απαντήσει σε κάθε απορία ή να επιλύσει οποιοδήποτε ζήτημα.

Τα προγράμματα

Το «Πρόγραμμα I - Ψηφιακά Εργαλεία MME» ήταν απολύτως αναμενόμενο να προσελκύσει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Με προϋπολογισμό 180 εκατομμύρια ευρώ, δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αποκτήσουν νέα ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή.

Συγκεκριμένα, καλύπτει το 90% της αγοράς ή της μίσθωσης ψηφιακών εργαλείων, με μέγιστη επιλέξιμη δαπάνη που κυμαινόταν από τα 1.000 έως τα 20.000 ευρώ. Το «Πρόγραμμα II - Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών», προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων ευρώ, είναι προσανατολισμένο στην ανάπτυξη καινοτόμων υποδομών και υπηρεσιών, ιδίως εκείνων που σχετίζονται με το Cloud. Πώς; Μέσα από την πλήρη χρηματοδότηση όλων των σταδίων για επενδυτικά σχέδια που αφορούν την αξιοποίηση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), ύψους από 200.000 έως και 2 εκατομμύρια ευρώ. Τέλος, το «Πρόγραμμα III - Ψηφιακές Συναλλαγές» έχει στο επίκεντρό του την ψηφιακή τιμολόγηση.

Έτσι, διατίθενται συνολικά πάνω από 160 εκατομμύρια για την απόκτηση POS, αλλά και σύγχρονων εργαλείων τιμολόγησης. Μάλιστα, η ενίσχυση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα κυμαίνεται από το 90% μέχρι και την πλήρη κάλυψη των σχετικών δαπανών.

Η ανταπόκριση των δικαιούχων

Με τα προγράμματα Ι και ΙΙΙ να έχουν ολοκληρωθεί και να βρίσκονται στην τελική φάση έγκρισης των δικαιούχων, σημαντική είναι η ανταπόκριση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ειδικότερα, για το πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία MME» έχουν υποβληθεί περισσότερες από 72.000 αιτήσεις, ενώ ακόμα πάνω από 15.000 βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας, φτάνοντας πολύ κοντά στον αρχικό στόχο των 100.000 αιτήσεων που είχε θέσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Αντίστοιχα, οι υποβληθείσες αιτήσεις στις «Ψηφιακές Συναλλαγές» έχουν ξεπεράσει τις 33.000.

Ολοκληρώνεται

Το Πρόγραμμα ΙΙ ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους και ήδη αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις στον χώρο των ΤΠΕ έχουν καταθέσει πάνω από 40 επενδυτικά επιχειρηματικά σχέδια συνολικά, αξίας άνω των 80 εκατομμυρίων ευρώ. Εξίσου, αν όχι ακόμα πιο εντυπωσιακή, είναι η ανταπόκριση των προμηθευτών.

Συγκεκριμένα, στο Μητρώο Προμηθευτών για τα δύο προγράμματα έχουν εγγραφεί περισσότερες από 2.400 επιχειρήσεις, γεγονός που μαρτυρά την ετοιμότητα της αγοράς να παράσχει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που περιέχονται στα προγράμματα αυτά, αλλά και την εκτίμηση του ιδιωτικού τομέα για την επιτυχία του έργου ευρύτερα.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 23 Δεκεμβρίου 2022.