«Η σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια εξελίσσεται ομαλά, ενώ εντός της ημέρας θα συνεδριάσει εκ νέου η ειδική επιτροπή σεισμικού κινδύνου του ΟΑΣΠ», δήλωσε στα  Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ», με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Για τις εκλογές είπε πως ο πρωθυπουργός έχει πει ότι θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας και προς την άνοιξη, δηλαδή από τον Μάρτιο έως τον Μάιο. Παρέπεμψε για ενδεχόμενες συνεργασίες μετά τις εκλογές.

Είπε, ακόμη, πως οι αυτοδύναμες και σταθερές κυβερνήσεις έχουν βοηθήσει αποτελεσματικά τη χώρα.

Εκτίμησε, δε, ότι θα υπάρξει αυτοδυναμία της Ν.Δ. στις δεύτερες εκλογές.

Τέλος, τόνισε πως έχουν διατεθεί πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ στην Αυτοδιοίκηση για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση και έχουν δοθεί ενισχύσεις στις σχολικές επιτροπές ώστε να μην υπάρξει θέμα με τη θέρμανση στα σχολεία.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Με αφορμή τη χθεσινή σεισμική δόνηση στην Εύβοια, ανέφερε: «Είμαστε σε επικοινωνία με το υπουργείο Πολιτικής προστασίας και κλιματικής κρίσης φαίνεται ότι υπάρχει μια σεισμική ακολουθία την οποία την παρακολουθούν οι επιστήμονές μας. Θα συνεδριάσει σε λίγη ώρα ξανά η ειδική Επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου του ΟΑΣΠ και θα υπάρξει ένα νεώτερο ανακοινωθέν το μεσημέρι. Φαίνεται να έχουν γίνει 70 με 80 μετασεισμοί αυτό το χρονικό διάστημα και φαίνεται ότι ειναι ένα φαινόμενο που εξελίσσεται κανονικά αλλά όπως πάντα συστήνουμε εγρήγορση και ψυχραιμία και να ακολουθούμε τις οδηγίες των αρχών».

Ερωτηθείς αν είναι έτοιμη η πολιτεία να εκταμιευτεί κάποιο κονδύλι στην περίπτωση που υπάρξει ανάγκη, σημείωσε: «Όπως πάντα υπάρχει το πλαίσιο της κρατικής αρωγής το οποίο είναι πολύ συγκεκριμένο και γρήγορο στην ανταπόκριση. Υπάρχει εμπειρία και άμεση ανταπόκριση, δεν φαίνεται να έχουμε σημαντικές ζημιές στην περιοχή αυτή τη στιγμή και ελπίζω να μην έχουμε και στην πορεία».

Αναφορικά με το χρόνο των εκλογών, ανέφερε: «Έχει προσδιορίσει ο πρωθυπουργός από πολύ καιρό ότι εκλογές θα γίνουν προς το τέλος της τετραετίας το 2023, συνεπής στη δέσμευσή του έχει προσδιορίσει ο ίδιος το χρόνο την άνοιξη του ’23 . Η άνοιξη είναι από το Μάρτιο μέχρι το Μάιο επομένως δεν μπορεί κανείς να πει κάτι άλλο και να πει αν προτιμά ο ίδιος κάποια άλλη ημερομηνία. Ο Πρωθυπουργός ξέρει καλύτερα, ο ίδιος θα επιλέξει το χρόνο των εκλογών. Θυμίζω ότι το σύνταγμά μας προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες, νομίζω ο πρωθυπουργός θα σταθμίσει όλες τις συνθήκες και τις γεωπολιτικές και τις οικονομικές και όλα αυτά που χρειάζονται να γίνουν με δεδομένο ότι έχουμε μπροστά μας μια αναμέτρηση με απλή αναλογική η οποία θα είναι πολύ δύσκολο να δώσει αυτοδύναμη κυβέρνηση επομένως υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να πάμε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση».

Ερωτηθείς αν η ΝΔ θα απευθυνθεί στο ΠΑΣΟΚ για συνεργασία στη διάρκεια της πρώτης διερευνητικής, είπε: «Αυτή είναι συζήτηση την οποία μπορούμε να την κάνουμε όταν θα προκηρυχτούν οι εκλογές, αυτό που μπορώ να καταγράψω αυτή τη στιγμή είναι η τοποθέτηση του κ. Ανδρουλάκη ο οποίος έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν επιθυμεί να έχει τη ΝΔ στην κυβέρνηση επομένως πώς να συζητήσεις με ένα κόμμα το οποίο λεει εκ προοιμίου ότι εγώ δεν επιθυμώ να συζητήσω τη ΝΔ η οποία σύμφωνα με τις μετρήσεις της κοινής γνώμης έχει πολύ μεγάλη απόσταση ως πρώτο κόμμα από το δεύτερο και φαίνεται να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης και ο πρωθυπουργός αλλά και η κυβέρνηση του ελληνικού λαού σε πολύ μεγάλα ποσοστά πρωτοφανή για όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο της χώρας. Άρα νομίζω ότι δεν είναι αυτή τη στιγμή συζήτηση που μπορεί να γίνει με αυτή τη θέση του κ. Ανδρουλάκη, αν ο ίδιος μεταβάλει τη θέση του όσο πηγαίνουμε στις εκλογές φυσικά θα πρέπει να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης, ο ελληνικός λαός είναι εκείνος που δίνει τις ψήφους».

Ερωτηθείς αν η ΝΔ θα συζητήσει με άλλα κόμματα στην περίπτωση που δεν πάρει την αυτοδυναμία ή θα επιλέξει τρίτες εκλογές, απάντησε: «Είμαι της άποψης ότι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις στη χώρα έχουν βοηθήσει πάρα πολύ στα θέματα της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην πατρίδα μας αντίθετα κυβερνήσεις συνεργασίας στο πρόσφατό ή στο απώτερο παρελθόν δεν έχουν να επιδείξουν ίδιες επιδόσεις. Με αυτό στο μυαλό μου και έχοντας υπόψη ότι έχουμε ένα περιβάλλον αυτή τη στιγμή που επιβάλει μια σταθερή κυβέρνηση η οποία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις πολλαπλές κρίσεις που βιώνουμε είμαι πεπεισμένος και με βάση τα αποτελέσματα των μετρήσεων της κοινής γνώμης ότι θα είναι αυτοδύναμος ο Πρωθυπουργός μετά τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση άρα δεν νομίζω ότι θα μπούμε σε αυτό το σενάριο. Επίσης ο πρωθυπουργός έχει πει ότι αυτοδύναμη ΝΔ δεν σημαίνει και μονοκομματική κυβέρνηση άρα κρατώ όλο αυτό το σημείο αυτή τη στιγμή στην τοποθέτησή μου για να πω ότι πιστεύω ακράδαντα ότι ο ελληνικός λαός βλέπει ότι σε συνθήκες αβεβαιότητας θέλει σταθερότητα άρα θα επιλέξει τον άνθρωπο που εμπιστεύεται που είναι ο Κυρ. Μητσοτάκης. Από την άλλη πλευρά κρατώ ανοιχτό αυτό που λεει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ότι ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις μπορούν να συνθέτουν μια κυβέρνηση η οποία να είναι αποτελεσματική σε όλα τα πεδία».

«Είμαι ξεκάθαρος πιστεύω ότι θα είναι αυτοδύναμος ο Κυρ. Μητσοτάκης Ερωτηθείς γιατί πιστεύει ότι απέτυχε το εγχείρημα της συμμετοχής του απόδημου ελληνισμού και αν συμφωνεί με την άποψη σχετικά με την κατάργηση των τριών θέσεων των αποδήμων» είπε ακόμη.

«Νομίζω ότι οι περιορισμοί οι οποίοι ετέθησαν στην αρχή στον πρώτο νόμο που ψηφίστηκε για να δώσει τη δυνατότητα στους απόδημους να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους είναι τόσο ισχυρή που τελικά αποτρέπουν πάρα πολύ κόσμο από το να συμμετάσχει και να ψηφίσει από εκεί που διαμένει. Αυτό είναι το πρώτο βασικό στοιχείο, το δεύτερο είναι ότι η κινητοποίηση των ανθρώπων που είναι στο εξωτερικό έρχεται συνήθως όταν είμαστε κοντά στην εκλογική αναμέτρηση επομένως πιστεύω ότι όσο περνάει ο καιρός και πλησιάζουμε στις εκλογές θα υπάρχει μια ανταπόκριση όχι όμως αυτοί που όλοι θα περίμεναν. Επομένως ακούω οποιαδήποτε συζήτηση από εκεί και πέρα όμως το σύνταγμα μας επιβάλλει για να ισχύσει ένας νέος εκλογικός νόμος από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση να έχει μια πλειοψηφία αυξημένη 200 βουλευτών σε ένα σύνολο 300 επομένως αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν βλέπω πως μπορεί αυτή τη στιγμή να ανοίξει εκτός αν ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με αυτή την πολιτική τοποθέτηση. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα θέμα αρμοδιότητας του κ. Βορίδη, δεν έχω να πω κάτι παραπάνω» συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση των δήμων, είπε: «Έχουμε ήδη διαθέσει πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον στου δήμους για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση. Έχουμε δεσμευτεί με το υπουργείο Οικονομικών προς την ΚΕΔΚΕ ότι θα δώσουμε οποιαδήποτε επιπλέον ενίσχυση χρειάζεται στις σχολικές επιτροπές ώστε να μην υπάρχει κανένα θέμα με την θέρμανση των παιδιών μας. Για αυτό το σκοπό μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου θα κάνουμε και έκτακτη χρηματοδότηση στις σχολικές επιτροπές παραπάνω από την κανονική δόση η οποία προβλέπεται για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρχουν προβλήματα Γενάρη –Φλεβάρη και Μάρτιο και από εκεί και πέρα θα είμαστε σε μια συνεννόηση αυτές τις ημέρες με το υπουργείο Οικονομικών να εκταμιεύσουμε άλλα 25 εκατομμύρια για τους δήμους- νομίζω την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό, ώστε και εκείνοι να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που έχουν με την αυξημένη δαπάνη για το ενεργειακό κόστος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έχει σημασία να τονίσουμε ότι είμαστε σε συνεννόηση και σε πολύ καλή συνεργασία με τη αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού και νομίζω ότι μέσα σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε όσο καλύτερα γινόταν αυτό το πρόβλημα. Μένει ένα κομμάτι που πρέπει να χειριστούμε και αυτό αφορά τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης και εκεί είμαστε σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσουμε σε μια ενίσχυση περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ μετά από μια σχετική διάταξη που θα φέρουμε στο πρώτο νομοσχέδιο όταν θα ανοίξει η Βουλή και θα συνεχίσουμε σταθερά στο πλάι της αυτοδιοίκησης».