«Μόνο ο πρωθυπουργός γνωρίζει την ημερομηνία των εκλογών», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, στα «Παραπολιτικά» 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή.

Επιπλέον, ο κ. Πέτσας είπε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι συνεπής σε αυτά που έχει πει και πρόσθεσε με νόημα ότι ο Απρίλιος και ο Μάιος είναι κοντά. Στη συνέχεια, επανέλαβε πως κάθε ευρώ που θα περισσεύει από τον Προϋπολογισμό θα επιστρέφει στην κοινωνία. Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως η κυβέρνηση ξεμπλόκαρε τις αυξήσεις στους συνταξιούχους και ότι το οικονομικό επιτελείο φρόντισε να ενισχύσει και όσους είχαν μεγάλη προσωπική διαφορά.

Βελτιώσεις

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας τόνισε πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί και θα φέρει βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τη διενέργεια πλειστηριασμών από funds.

Για τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών, τόνισε πως με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο πρωθυπουργός θα υπάρξει αποκλιμάκωση, ενώ για τις εκλογές εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα προκύψει αυτοδυναμία.



Η συνέντευξη

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, είπε στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή:

Για το χρόνο των εκλογών: Δεν ξερω αν θα πάμε στις 9 Απριλίου, αυτό το ξέρει ο Πρωθυπουργός. Δεν μπορούμε να είμαστε στο μυαλό του Πρωθυπουργού, έχει πολλά πράγματα να σταθμίσει ο ίδιος πάντως είναι συνεπής σε αυτό που έχει πει. Απρίλιος και Μάιος είναι κοντά κάποια από τις Κυριακές αυτών των δύο μηνών θα είναι η εκλογική αναμέτρηση.  Αυτό που βλέπω είναι ότι συνεχίζουμε ένα κυβερνητικό έργο πάρα πολύ σημαντικό χωρίς να σταματάμε. 

Για το επίδομα στους συνταξιούχους: Η κυβέρνηση για πρώτη φορά ξεμπλόκαρε αυξήσεις στους συνταξιούχους αυτής της κλίμακαςείναι μια σημαντική αύξηση μετά από αρκετά χρόνια καθήλωσης από τα μνημόνια. Και αυτό που χρειάστηκε να δει το οικονομικό επιτελείο είναι πως μπορούσε να ενισχύσει και εκείνους που για διάφορους λόγους, ιδίως δε αυτούς που είχαν μεγάλη προσωπική διαφορά, να τους ανταμείψει με κάποιο ποσό. Νομίζω έχει βρεθεί μια χρυσή τομή, αναμένουμε να την ακούσουμε και πιστεύω ότι οι συνταξιούχοι αυτοί οι οποίοι ένιωσαν μια αδικία όταν δεν είδαν αύξηση στον λογαριασμό τους ότι θα είναι και αυτοί καλυμμένοι. Όλο αυτό δεν είναι καθόλου προεκλογικό, έχει να κάνει με τη συνέπεια σε όλα όσα έχουμε πει. Έχουμε πει ότι κάθε ευρώ που περισσεύει στον προϋπολογισμό θα γυρίζει στην κοινωνία. Όταν πηγαίνει καλύτερα η κοινωνία απ’ ότι είχαμε εκτιμήσει, όταν ο προϋπολογισμός πάει καλά η κυβέρνηση είναι συνεπής σε αυτά που είπε και δίνει από αυτό το μέρισμα της ανάπτυξης χρήματα πίσω στην κοινωνία. Τώρα είναι οι συνταξιούχοι, μπορεί αύριο μεθαύριο να είναι άλλες κατηγορίες, όσο πηγαίνουμε προς τις εκλογές εμείς θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο που έχουμε γιατι είμαστε συνεπείς στη δέσμευσή μας και όχι με ορίζοντα το χρόνο των εκλογών. Είμαι περήφανος που συμμετέχω σε μια κυβέρνηση που μπορεί να την κατηγορεί η αντιπολίτευση ότι δίνει χρήματα πίσω στην κοινωνία και στους πιο ευάλωτους παρά σε μια κυβέρνηση που λίγες μέρες πριν τις εκλογές έκανε πλημμέλημα το θέμα των παρακολουθήσεων, μείωνε τις ποινές στον ποινικό κώδικα και έκανε αποφάσεις όπως  έχουν να κάνουν με τις τοποθετήσεις προϊσταμένων στις Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές λίγο πριν φύγει.  

Για τους πλειστηριασμούς και το θέμα των εξωδικαστικών μηχανισμών: Δεν είναι μόνο ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα χρέη προς το δημόσιο, τα 3.000 και άτομα που αναφέρατε που έχουν να κάνουν με ρυθμίσεις οφειλών περίπου 1 δις προς την ελληνική φορολογική διοίκηση. Είναι περίπου 590.000 δανειολήπτες και 27 δις που ρυθμίστηκαν μέσα στα τελευταία τρία χρόνια σε αυτούς που έχουν πάρει μετά από μεταφορά τα δάνειά τους για να τα διαχειρίζονται. Άρα είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση ρυθμίσεων, το θέμα είναι ότι υπάρχουν ευάλωτοι δανειολήπτες οι οποίοι χρειάζονται περαιτέρω στήριξη; Η απόφαση του Αρείου Πάγου επιβεβαιώνει ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης το 2015 που προέβλεπε κάποια πράγματα δηλαδή την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τη δυνατότητα πλειστηριασμών, επιβεβαίωσε ο Άρειος Πάγος αυτή τη δυνατότητα ότι μπορούν να διενεργούν πλειστηριασμούς και οι διαχειριστές αυτών των δανείων. Εμείς μπροστά στην απόφαση της Δικαιοσύνης και μπροστά στην πραγματικότητα ότι πρέπει  να στηρίξουμε τους ανθρώπους αυτούς θα κάνουμε μέσα από τη διαδικασία που έχει πει το υπουργείο Οικονομικών ότι καλύτερο μπορεί να γίνει με συνέπεια σε αυτό που έχουμε πει, ότι δεν είναι όλοι στο ίδιο τσουβάλι. Οι κακοπληρωτές δεν μπορεί να μπαίνουν  στο ίδιο τσουβάλι, οι ευάλωτοι όμως πρέπει να έχουν προστασία. 

Ερώτηση: Τι είναι το καλύτερο;

Απάντηση: Το καλύτερο έχει διάφορες πτυχές μια είναι η προστασία από πλειστηριασμούς, το άλλο είναι η προστασία από την απότομη άνοδο των επιτοκίων από ένα καθεστώς εισαγόμενου πληθωρισμού και υπάρχουν και επιμέρους ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος που το τελευταίο διάστημα ο κ. Σταϊκούρας  και το οικονομικό επιτελείο συζητά πάρα πολύ με τις τράπεζες άρα κοντός ψαλμός αλληλούια και να περιμένουμε λίγο.

Για το αίτημα Τσίπρα να παγώσουν οι πλειστηριασμοί  μέχρι τις εκλογές: «Ουαί υμίν Φαρισαίοι υποκριταί». 30.000 πλειστηριασμοί έγιναν επί των ημερών του κ. Τσίπρα. Ο κ. Τσακαλώτος επιχειρηματολογούσε γιατί δεν μπορεί να προχωρήσει σε κάποιου είδους ρυθμίσεις γιατί ήταν προς το καλό της οικονομίας επομένως ο κ.Τσίπρας δεν μπορεί να λεει σήμερα ότι καταγγέλλει τον εαυτό του για αυτά που έκανε το ΄15. Αυτό είναι το ένα, το άλλο που έχει να κάνει με την ρητορική της αντιπολίτευσης, γιατί πράξη νομοθετικού περιεχομένου  δεν λειτουργεί η Βουλή; Δηλαδή αν φέρει η κυβέρνηση αύριο δεν θα το ψηφίσει ο κ. Τσίπρας γιατί θα πρέπει να σπάσει την απεργία του; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει στην ώρα του και η ώρα του νομίζω ότι είναι τώρα.   

Για το θέμα των καλλιτεχνών: Εδώ υπάρχει ένα θέμα συνεννόησης με τον κόσμο αυτό. Δύο θέματα που πρέπει να ξέρουν όλοι, πρώτον ο χώρος των καλλιτεχνών είτε μιλάμε για ηθοποιούς, μουσικούς, τεχνικούς έχει γνωρίσει μια αύξηση του τζίρου του γενικά στα οπτικοακουστικά μέσα 45% από το 2018 και μετά γιατί αυτή η κυβέρνηση μέσω κυρίως του ΕΚΟΜΕ αλλά και άλλων εργαλείων έχει προχωρήσει πάρα πολύ τις οπτικοακουστικές παραγωγές. Δείτε τα σήριαλ στην τηλεόραση, βλέπετε όλα όσα γίνονται σε σχέση με τις πρωτοβουλίες που παίρνουμε για στούντιο στην Ελλάδα άρα πάρα πολύς κόσμος έχει βρει δουλειά, ο τζίρος έχει αυξηθεί 45% και θα περίμενε κανείς να υπάρχει μια αναγνώριση για αυτή την προσπάθεια. Η παρεξήγηση ξεκινάει από ένα προεδρικό διάταγμα το οποίο δεν αλλάζει σε τίποτα τον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνονται οι καλλιτέχνες σε σχέση με αυτό που ίσχυε από το 2002. Δεν θέλω να πω ότι υπήρχαν κακές προθέσεις αλλά γενικά δεν υπήρξε μια σωστή επικοινωνία και συνεννόηση με αυτό το χώρο.  Πιστεύω μετά από όλη στη συζήτηση που εχει γίνει τις τελευταίες μέρες με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το υπουργείο Πολιτισμού αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός νομίζω θα φτάσουμε σε μια αποκλιμάκωση αυτού του θέματος. Επομένως πιστεύω ότι λεκτικές υπερβολές που μπορεί να  χρησιμοποιήθηκαν κάποια  θα μείνουν στην άκρη.

Για το αν θα έπρεπε η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να είχε ληφθεί νωρίτερα για να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο: Πιστεύω ότι υπήρξε μια παρανόηση, μια παρεξήγηση, ένας τρόπος επικοινωνίας που δεν ήταν ο καλύτερος δυνατός αυτό αποτυπώνεται από την πραγματικότητα από εκεί και πέρα δεν θα κρίνω εγώ, είναι θέματα χειρισμού τα οποία τα αποφάσισε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να τα πάρει πάνω του επομένως περιμένουν το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης.

Για το τι θα γίνει στην περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδυναμία: Θα προκύψει αυτοδυναμία. Εγώ είχα χθες κοπή πίτας στο γραφείο μου και είχε χιλιάδες κόσμο, αυτός είναι ένας απλός κόσμος ο οποίος έρχεται κοντά μας γιατί βλέπει εμπιστοσύνη στους χειρισμούς μας και πιστώνει το έργο μας και ιδίως του Πρωθυπουργού. Το βλέπω στις μετρήσεις να αποτυπώνεται ανεξαρτήτως εταιρείας. Βλέπω την αντιπολίτευση να  καταγγέλλει τις εταιρείες αν είναι δυνατόν! Πάει η αντιπολίτευση και  καταγγέλλει τις δημοσκοπικές εταιρείες εμείς δεν έχουμε αντιπάλους αυτούς, έχουμε αντιπάλους τα προβλήματα της κοινωνίας και επειδή τα αντιμετωπίζουμε μέσα σε πολλαπλές κρίσεις πιστεύω ότι μας το πιστώνει ο κόσμος.  Η πρόβλεψή μου είναι ότι βλέπω ένα ποσοστό της ΝΔ στις πρώτες εκλογές οι οποίες είναι και οι κρίσιμες και πρέπει ο καθένας από εμας να πάει στην κάλπη, το οποίο θα είναι κοντά σε ένα ποσοστό που θα έδινε αυτοδυναμία χωρίς απλή αναλογική και επομένως στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση θεωρώ αυτοδύναμο πρωθυπουργό ότι θα εκλέξει  ο ελληνικός λαός τον Κ.Μητσοτάκη. Το βασικό που πρέπει να προσέξουμε είναι να συνεχίσουμε το έργο μας και να προσέχουμε τις συμπεριφορές μας.

Για το αν ο κ. Ανδρουλάκης θα μπορούσε να είναι αξιόπιστος κυβερνητικός εταίρος: Νομίζω ότι με τη στάση του και τη συμπεριφορά του όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα, και τις δηλώσεις που έχει κάνει, έχει πει ότι δεν θέλει να είναι κυβέρνηση η ΝΔ και πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης. Αν δεν αλλάξει ο ίδιος άρδην αυτή τη στάση πως θα μπορούσε να συζητήσει κανείς για κυβερνητικό εταίρο με τον κ. Ανδρουλάκη. Άρα ο στόχος που έχουμε μπροστά μας είναι ξεκάθαρος, είναι εφικτός και είναι η αυτοδυναμία.