«Καθημερινές είναι οι παραλαβές νέων εισαγωγών φαρμακευτικών σκευασμάτων, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της αγοράς φαρμάκου στη χώρα μας, με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ να μην αντιμετωπίζουν θέμα, καθώς έχουν πλήρη κάλυψη, και με τα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας μας να αποτελούν την εστία της πολύ αυξημένης ζήτησης, στο τρέχον χρονικό διάστημα».

Αυτό υπογραμμίζει στο parapolitika.gr ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ενώ ο ειδικός σύμβουλος του υπουργού Υγείας για τα θέματα της φαρμακευτικής πολιτικής, Μπάμπης Καραθάνος, εξηγεί, μεταξύ άλλων, στο parapolitika.gr ότι οι κύριες κατηγορίες φαρμακευτικών σκευασμάτων, τις οποίες παραλαμβάνει σε ικανές ποσότητες καθημερινά η χώρα μας από το εξωτερικό, είναι αυτές των αντιπυρετικών και των αντιιικών.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, μετά από την απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) να αναστείλει προσωρινώς την άδεια λειτουργίας για μία φαρμακαποθήκη της Θεσσαλονίκης και μία της Κατερίνης, καθώς οι ιδιοκτήτες των δύο επιχειρήσεων φέρονται να αρνήθηκαν έλεγχο από τον ΕΟΦ, ο Θάνος Πλεύρης ανήρτησε την εξής προειδοποίησή του στο twitter:

«Εξαιτίας της παγκόσμιας έλλειψης φαρμάκων λόγω μεγάλης ζήτησης και μειωμένης παραγωγής κανένας δεν θα παίζει με τη δημόσια υγεία. Οι εντολές σαφείς: αναστολή λειτουργίας σε όποιον δεν συνεργάζεται, όπως σε 2 φαρμακαποθήκες. Ο έλεγχος αφορά όλους: φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία».

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι σε απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών έχουν τεθεί περισσότερα από 260 φαρμακευτικά σκευάσματα και μάλιστα το καθεστώς της απαγόρευσης θα διαρκέσει επ’ αόριστον, σύμφωνα με την σχετική αυστηρή εντολή του υπουργού Υγείας προς τον πρόεδρο του ΕΟΦ, Δημήτρη Φιλίππου, ενώ ο Θάνος Πλεύρης επεσήμανε χθες άλλη μία καίρια διάσταση στο θέμα των ελλείψεων φαρμακευτικών σκευασμάτων από την αγορά φαρμάκου της χώρας μας:

«Αυτό που μας καίει εμάς είναι τα μοναδικά φάρμακα. Γιατί αν λείπει ένα επώνυμο αντιπυρετικό υπάρχει το αντίστοιχο (σημείωση: εννοεί ότι υπάρχει το γενόσημο). Δεν έχουμε τέτοιο μεγάλο πρόβλημα στις ετικέτες. Εμάς μας νοιάζει να διασφαλίζεται ότι σε κάθε κατηγορία θα υπάρχει τουλάχιστον ένα φάρμακο για να το προμηθευτούν οι πολίτες».

Εξάλλου, ο υπουργός Υγείας έχει ξεκαθαρίσει πως «ό,τι μπαίνει από δω και πέρα σε απαγόρευση εξαγωγών θα συνταγογραφείται μόνον ηλεκτρονικά, για να μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο, και οι φαρμακαποθήκες, για κάθε πώληση που θα κάνουν, θα πρέπει να δηλώνουν αυτές τις πωλήσεις σε πλατφόρμα. Είναι μια διαδικασία που μπορεί να πάρει λίγο χρόνο, αλλά θα βοηθήσει να λειτουργήσουν τα άλλα μέτρα».