«Η θέση μας στο Κοινοβούλιο είναι δανεική», είπε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας.

Ακόμα, ανέφερε πως το 2022 έκλεισε με τρία δισεκατομμύρια περισσότερα από αυτά που είχε υπολογίσει το υπουργείο Οικονομικών.

Τόνισε, δε, πως την προηγούμενη χρονιά ήρθαν στη χώρα μας 31 δισεκατομμύρια ταξιδιώτες. Επιπλέον, ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως πρέπει να στηριχθούν όλα τα ελληνικά προϊόντα.

Σημείωσε, μάλιστα, πως στόχος για το 2023 είναι η επέκταση της τουριστικής περιόδου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο υπουργός Τουρισμού εμφανίστηκε αισιόδοξος για μια ισχυρή τουριστική χρονιά φέτος.

Για τις εκλογές, σημείωσε πως ο πρωθυπουργός περιέγραψε έναν καθαρό διάδρομο από κάλπη σε κάλπη, ενώ είπε πως η πρόβλεψή του είναι ανοιξιάτικη. Δεν απέκλεισε, πάντως, το ενδεχόμενο νέων μέτρων για την κοινωνία.

Μεταξύ άλλων, τόνισε

«Με αφορμή τη στάση και τις συμπεριφορές συναδέλφων στο ευρωκοινοβούλιο ή στο ελληνικό κοινοβούλιο εδώ και κάποιους μήνες έχω πάρει ξεκάθαρη θέση και έχω εξηγήσει ότι η θέση μας στο κοινοβούλιο είναι δανεική και στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία προέρχεται από τη δύναμη των συμπολιτών μας και άρα ο σεβασμός σε αυτούς, στον αξιακό κώδικα της κοινωνίας και στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να διαβιούμε είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη. Όποιος δεν το καταλαβαίνει επειδή είναι αγώνας αντοχής και όχι ταχύτητας δυστυχώς ή ευτυχώς υπόκεινται στις κυρώσεις και στην κριτική της κοινωνίας» είπε ο κ. Κικίλιας.

Για τον τουρισμό το 2022, ανέφερε: «Είναι πλέον εμφανές ότι κλείνουμε το ’22 με 3 δις € πάνω από ότι είχε προϋπολογίσει το υπουργείο Οικονομικών. Γύρω ή πάνω από τα 18 δις και αυτο χωρίς τη Ρωσία, χωρίς την Ουκρανία και χωρίς την Κίνα. Σιγά- σιγά βγαίνουν τα στοιχεία της για παράδειγμα της επιβατικής κίνησης στα περιφερειακά αεροδρόμια 31 εκατομμύρια ταξιδιώτες το ’22. Το ’21 είχαμε 17,43 εκατομμύρια, 31 το ‘22 και 30 εκατομμύρια το ’19. Βλέπετε ποια είναι η δυναμική του brand Ελλάδα με μεγάλο νικητή την Αθήνα. Είναι πλέον city break η Αθήνα. Ο ΕΟΤ κάνει καμπάνια 12 μήνες το χρόνο για χειμερινούς προορισμούς, για city break Αθήνα και Θεσσαλονίκη και για καλοκαιρινούς. Βλέπετε ότι παρά την πίεση του πολέμου, της πανδημίας, του πληθωρισμού, της ενεργειακής κρίσης, της ακρίβειας είναι top brand ευρωπαϊκό η Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι ξεκινήσαμε αρχές Μαρτίου είμαστε στο Γενάρη και εξακολουθούμε να έχουμε τουρίστες και ταξιδιώτες αλλά και εγχώρια κίνηση».

Για τη συμφωνία της ΠΟΞ με τους εργαζομένους στον τουρισμό, είπε: «Πρέπει να χαιρετίσω τη συμφωνία της ΠΟΞ με τους εργαζομένους στον τουρισμό για τη συλλογική σύμβαση εργασίας και την αύξηση 5,5 +5% για τα επόμενα δύο χρόνια. Θεωρώ ότι είναι δείγμα σεβασμού στους ανθρώπους του τουρισμού στην προσφορά τους».

«...Μόλις αρχίσει να υπάρχει μια καμπή μετά τις γιορτές τότε θα κληρώσουμε 125 χιλιάδες ψηφιακά vouchers των 150€ για να στηρίξουμε και άλλο τους έλληνες να συνεχίσουν να κάνουν διακοπές εγχώριες σε ορεινούς προορισμούς. Μας ενδιαφέρει να στηριχτούν όλοι δηλαδή και τα ελληνικά προϊόντα και τα κρασιά μας και τα τυριά μας και τα φρούτα μας και ο εμπορικός κόσμος και ο κόσμος της κατασκευής» συνέχισε.

Αναφορικά με τις επενδύσεις στην Αθήνα, σημείωσε: «Βλέπω ότι από την Ομόνοια και κάτω επενδύουν οι Ισραηλινοί, πολυεθνικές εταιρείες σε σημαντικά ξενοδοχεία και σημαντικές επιχειρήσεις άρα έχουμε οικονομική κίνηση, φως, κόσμο. Αυτή η περιοχή ήταν η περιοχή των συμπολιτών μας που αισθανόντουσαν ότι είναι κατώτεροι από τους υπόλοιπους, είχε παράνομους μετανάστες, είχε εγκληματικότητα, είχε προβλήματα πολλά και είναι υποχρέωση μας να τη στηρίξουμε».

Ερωτηθείς ποιο είναι το πλάνο του για το ’23, απάντησε: «Ήδη μιλάω με τους επαγγελματίες του χώρου, με τις ταξιδιωτικές εταιρείες, τις αεροπορικές εταιρείες και βλέπω τις προ-κρατήσεις για το πως θα κινηθούμε το ’23. Πρώτο μέλημά μας η περαιτέρω επέκταση της τουριστικής περιόδου».

Ερωτηθείς αν προχώρησε η κίνησή του να φέρει τους βορειοευρωπαϊους συνταξιούχους, σημείωσε: «Πηγαίνει πολύ καλά, αρκεί να πω ότι ο ΕΟΤ υπέγραψε με οκτώ αεροπορικές εταιρείες το πρόγραμμα συνδιαφήμισης που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, 20 εκατομμύρια ευρώ για τους μήνες Νοέμβρη –Δεκέμβρη-Γενάρη –Φλεβάρη και Μάρτη. Άρα off season θα πετάνε στην Ελλάδα φέρνοντας βορειοευρωπαϊους συνταξιούχους, digital nomads, ταξιδιώτες του Σαββατοκύριακου και τουρίστες από όλη την Ευρώπη. Αυτό σημαίνει επέκταση της τουριστικής περιόδου και στήριξη της οικονομίας».

Ερωτηθείς πως εκτιμάει ότι θα κινηθεί το 2023 με βάση τις προκρατήσεις, είπε: «Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι η δουλειά που έχουμε κάνει για τον ελληνικό τουρισμό είναι σημαντική, το brand Ελλάδα είναι πολύ ψηλά και άρα είναι η πρώτη επιλογή των πολλών που θα έρθουν στη χώρα μας για να χαρούν αυτή τη μοναδική τουριστική εμπειρία και άρα ναι είμαι αισιόδοξος για μια ισχυρή τουριστική χρονιά και το 2023».

Ερωτηθείς για το χρόνο των εκλογών, ανέφερε: «Με το πλαίσιο της διπλής εκλογής που απαιτεί παραπάνω από 1,5-2 μήνες ο Πρωθυπουργός περιέγραψε ένα καθαρό διάδρομο από κάλπη σε κάλπη αυτό δίνει και το χρόνο περίπου της εκλογικής μάχης. Η πρόβλεψη είναι ανοιξιάτικη».

Ερωτηθείς αν θα έρθουν και άλλα μέτρα στήριξης, δήλωσε: «Είδα ότι ο φειδωλός στις δηλώσεις υπουργός Οικονομικών ουσιαστικά προανήγγειλε από χθες ότι εάν υπάρξει δυνατότητα, και εγώ θεωρώ ότι μπορεί να υπάρξει δυνατότητα στοχευμένα, να υπάρξουν και άλλα μέτρα στήριξης για την κοινωνία».

«Ό,τι προεκλογικά υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός κατά κύριο λόγο μείωση φόρων και εισφορών αυτό υλοποίησε τέσσερα χρόνια. Επίσης όπου υπήρχε δυνατότητα χωρίς να εκτροχιαστεί δημοσιονομικά η χώρα στήριξε τις επιχειρήσεις και την κοινωνία, αυτούς που δεν έχουν και δεν μπορούν, σε μια τεράστια κρίση πολλαπλή την οποία είχαμε να αντιμετωπίσουμε άρα για πιο προεκλογικό μποναμά να μιλάμε ο άνθρωπος το κάνει τέσσερα χρόνια. Και ποιος νεοφιλελεύθερος πρωθυπουργός είναι; Δεν έχω ξαναδεί πρωθυπουργό να δίνει τόση πολύ στήριξη στην κοινωνία όση έχει δώσει ο Μητσοτάκης» είπε ακόμη ο κ. Κικίλιας.

Ερωτηθείς πότε ξεκινάει την προεκλογική εκστρατεία, ανέφερε: «Κανείς μιλάει με τη δουλειά του και την προσπάθειά του στις θέσεις ευθύνης που είχε και έχει. Εγώ δεν έλειψα ποτέ από την πρώτη γραμμή της μάχης και στο υπουργείο Υγείας και στο υπουργείο Τουρισμού και νομίζω ότι από αυτό κρίνομαι. Εγώ ζητάω ένα σταυρό από όλους τους συμπολίτες μου και εξήγησα ότι βρισκόμουν, βρίσκομαι και θα βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή της μάχης».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα είναι σκληρή η μάχη την Α’ Αθηνών, ανέφερε: «Η μάχη είναι εθνική και το διακύβευμα είναι πολύ πάνω από τα πρόσωπα. Η μάχη είναι και έχει να κάνει σε μια εποχή πολλαπλών κρίσεων που θα συνεχίσουμε να έχουμε, αν εμπιστευόμαστε αυτή την κυβερνηση και αυτόν τον πρωθυπουργό και αν κρίνουμε ότι χειρίστηκαν με τον κατάλληλο τρόπο για να προστατεύσουν την κοινωνία ή θελουμε να ξαναγυρίσουμε στο πρόσφατο παρελθόν σε αυτά τα οποία βιώσαμε».