Συνεχίζει και μάλιστα με αμείωτη ένταση τις προκλήσεις της στο Αιγαίο η Άγκυρα, πέρα από τους γνωστούς βερμπαλισμούς της πολιτικής της ηγεσίας, με παραβάσεις, παραβιάσεις, εμπλοκές και υπερπτήσεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ που δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγες ώρες.

Συμφώνως με τα στοιχεία αυτά, την Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου, 10 «ζευγάρια» μαχητικών αεροσκαφών F-16, καθώς και τρία μεμονωμένα Μη Επανδρωμένα Αεροοχήματα (UAV) και άλλα τρία αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου CN-235, συνολικώς 26 αεροσκάφη, από τα οποία 18 μαχητικά ήταν οπλισμένα, πραγματοποίησαν 23 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) στο FIR Αθηνών και 95 (!!!) παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ) στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Από τις προαναφερθείσες 95 παραβιάσεις του ΕΕΧ, που έρχονται να προστεθούν στις 49 της Τρίτης και τις 50 της Δευτέρας, οι 40 πραγματοποιήθηκαν από τα UAV, οι 26 από τα μαχητικά και οι υπόλοιπες 29 από τα CN-235, ενώ σημειώθηκαν και 6 εμπλοκές με τα αεροσκάφη «ετοιμότητος» (readiness) της ελληνικής αεραμύνης που τα αναχαίτισαν σε όλες τις περιπτώσεις.

Τέσσερις εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν υπερπτήσεις που σημειώθηκαν στις 14:34 όταν ένα «ζευγάρι» τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν υπέρπτηση πάνω από τις Οινούσσες στα 24.000 πόδια, ενώ λίγη ώρα αργότερα, άλλο «ζευγάρι» F-16 πραγματοποίησε διαδοχικές υπερπτήσεις στις 14:44 πάνω από τη νήσο Παναγιά, στις 14:45 πάνω από τις Οινούσες στα 31.000 πόδια. Στις 14:46, ένα τρίτο «ζευγάρι» F-16 πραγματοποίησε νέα υπέρπτηση πάνω από τη νήσο Παναγιά πετώντας στα 29.000 πόδια!  

Σε όλες τις περιπτώσεις αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από τα μαχητικά αεροσκάφη «ετοιμότητος» (readiness) της ελληνικής αεραμύνης, που έσπευσαν για την αντιμετώπισή τους.