Παρ' ότι το υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας κατέστησε σαφές, με ανακοίνωσή του, ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει δικαίωμα... γνώμης 

Μετά το Bloomberg και την «Telegraph», οι «Times» κάνουν λόγο για «δημιουργικές διαπραγματεύσεις» πάνω σε μια συμφωνία που θα προβλέπει ανταλλαγές με μακροχρόνιο δανεισμό.

«Ανοιχτό δάνειο»


Το Βρετανικό Μουσείο επιβεβαίωσε στους «Times» τα περί δημιουργικών συζητήσεων. Όπως λέει η εφημερίδα, ο πρώην υπουργός και νυν πρόεδρος του Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, έχει σχεδιάσει μια συμφωνία επαναπατρισμού των Γλυπτών στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Προκειμένου να παρακαμφθούν οι απαγορεύσεις από τη βρετανική νομοθεσία, αντικείμενα θα στέλνονται στην Αθήνα με τη μορφή μακροχρόνιου δανεισμού, σε αντάλλαγμα για άλλους ελληνικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς που θα δανείζει η ελληνική πλευρά στο Βρετανικό Μουσείο.

Η ανταλλαγή θα μπορούσε να αρχίσει με ένα μικρότερο δείγμα, γράφει η εφημερίδα. Δημοσιεύει επίσης άρθρο του πρώην υπουργού Πολιτισμού Εντ Βέιζι (σημ. από την κυβέρνηση Μπλερ), ο οποίος προτρέπει το Βρετανικό Μουσείο να προχωρήσει στη συμφωνία που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

Ο πρώην υπουργός των Εργατικών αναφέρει ότι θα μπορούσε να βγει και εκείνο κερδισμένο εφόσον δανειστεί από την Ελλάδα αριστουργήματα όπως η χρυσή νεκρική Μάσκα του Αγαμέμνονα και το Κύπελλο του Νέστορα για να τα εκθέσει για κάποιο διάστημα σε μια ανανεωμένη ελληνική πτέρυγα.