Είναι ίσως από τις λίγες φορές που οι αριθμοί μιλάνε μόνοι τους και τα λόγια περιττεύουν. Πάνω από 40 δισ. ευρώ έπεσαν στην οικονομία -σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις- στην πιο δύσκολη μεταπολεμικά περίοδο για όλη την Ευρώπη και φυσικά την Ελλάδα, δηλαδή τη διετία των lockdowns της πανδημίας, ενώ άλλα 10,5 δισ. ευρώ έχουν δοθεί έως τώρα για την απορρόφηση των ισχυρών κραδασμών της ενεργειακής κρίσης, καθιστώντας το ελληνικό «πακέτο» το τέταρτο μεγαλύτερο στην Ε.Ε. ως ποσοστό του ΑΕΠ. Βρίσκεται, άραγε, η ελληνική οικονομία μετά από όλα αυτά σε μια νέα δίνη; Κάθε άλλο.  

Αντί νέων Μνημονίων

Διαψεύδοντας τους «καταστροφολόγους», που «έβλεπαν» χιλιάδες «λουκέτα» και απολύσεις, δημοσιονομικό εκτροχιασμό και νέα... Μνημόνια, το κοντέρ έγραψε και συνεχίζει να γράφει τα εξής: 
  • Το ΑΕΠ υπερκάλυψε τις απώλειες της πανδημίας με ανάκαμψη τύπου «V», που δεν ονειρεύονταν ούτε οι δυνατοί του Βορρά, και συνεχίζει να «τρέχει» με υπερδιπλάσια ταχύτητα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.
  • Η ανεργία υποχωρεί σταθερά προς το 12%.
  • Το χρέος «βούτηξε» 50 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε μία τριετία διατηρώντας τη «βούλα» της βιωσιμότητας, όταν άλλοι, όπως η Ιταλία, μπαίνουν στο στόχαστρο των αγορών.
  • Οι ξένες επενδύσεις έφτασαν πέρυσι στα περίπου 7 δισ. ευρώ, σπάζοντας κάθε ρεκόρ.
  • Ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων αναμένεται να επιταχυνθεί με 15,5% το 2023. 
  • Η Ελλάδα επιστρέφει σε πρωτογενή πλεονάσματα από φέτος κιόλας, χωρίς να αναστέλλονται οι μόνιμες και έκτακτες ελαφρύνσεις και επιδοτήσεις, που αγγίζουν τα 4,2 δισ. ευρώ.
  • Η χώρα θωρακίζεται αμυντικά με οπλικά συστήματα νέας γενιάς, χωρίς να εκτροχιάζεται ο Προϋπολογισμός.

Για δεύτερη φορά

Όλα τα παραπάνω προφανώς κι έχουν ονοματεπώνυμο. Κι όσο κι αν πίσω από κάθε τέτοια επιτυχία υπάρχει συλλογική δουλειά, δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς ότι ο «μπαρουτοκαπνισμένος» Χρήστος Σταϊκούρας ανέλαβε για δεύτερη φορά το τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών ανυποψίαστος για τις «θύελλες» που έρχονταν, αλλά κατάφερε να το κρατήσει σταθερό και να οδηγήσει το πλοίο με ασφάλεια, κλείνοντας πάμπολλες φορές τα αυτιά στις «Σειρήνες», που ζητούσαν να τα «δώσει όλα».  

Το «παράσημο» από το «Banker» του Ομίλου «Financial Times», με την ανάδειξή του ως υπουργού Οικονομικών της Χρονιάς για την Ευρώπη, είναι ασφαλώς μια επιβράβευση για τον ίδιο, αλλά και μια διάκριση για τη χώρα, η οποία, πριν καλά-καλά συνέλθει από την περιπέτεια των Μνημονίων, βρέθηκε να παλεύει με τα κύματα, που υπό άλλες συνθήκες πιθανότατα θα την τσάκιζαν.

Αναβάθμιση

Αντ’ αυτού, όπως ο ίδιος τόνισε, από το 2019 έως σήμερα η Ελλάδα αναβαθμίστηκε 11 φορές, εκ των οποίων οι τέσσερις μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Κι αυτό λέει πολλά.  Μετά την έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, το επόμενο «πετράδι του στέμματος» για τον Χρήστο Σταϊκούρα είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας μέσα στο 2023.  

Το «μαξιλάρι»

Προστατεύοντας ως «κόρην οφθαλμού» το ταμειακό «μαξιλάρι» των 30 δισ. ευρώ, ακόμα και σε αυτή την παρατεταμένη κρίση, διατηρώντας τον Προϋπολογισμό εντός τροχιάς παρά τα έκτακτα μέτρα στήριξης και τις μόνιμες φοροελαφρύνσεις σε ακίνητα, μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας θεσμικά τη μείωση του βάρους των «κόκκινων» δανείων, άρα και την ομαλοποίηση της χρηματοδότησης της οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα, ανάβοντας το «πράσινο φως» σε μεταρρυθμίσεις όπως η ψηφιοποίηση της φορολογικής διοίκησης και η παροχή νέων επενδυτικών κινήτρων, ο Χρήστος Σταϊκούρας αποτελεί εν πολλοίς τον στρατηγό της οικονομίας που εγγυάται την ομαλή επιστροφή στην «κανονικότητα».

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 7 Ιανουαρίου 2023.