Τον μίτο του φανατισμού φαίνεται ότι έχει αφήσει να ξετυλίγεται ο πρόεδρος της Τουρκίας ενόψει των εκλογών του 2023. Μετά την καταδίκη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, σε φυλάκιση, αλλά και την πολύ νωπή πρόταση του εισαγγελέα για την ποινικοποίηση του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για το Προσφυγικό, στηλιτεύοντας όχι μόνο την υποτιθέμενη στάση της Ελλάδας σε αυτό το ζήτημα, αλλά και τη γνώμη που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το συγκεκριμένο θέμα. 

Ο Ερντογάν υπήρξε μονομερώς καταγγελτικός, καθώς τα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι η Τουρκία δεν είναι ακριβώς θιασώτης του προβλήματος, αλλά έχει νίψει τας χείρας της. Μάλιστα, σποραδικά πληροφορίες αναφέρουν ότι τα σύνορά της είναι απροσπέλαστα, ενώ έχει γίνει λόγος ακόμα και για το γεγονός ότι πρόσφυγες, που ήδη βρίσκονται στη χώρα, διώκονται και στέλνονται στην Ελλάδα
 
Σύμφωνα με όσα είπε, κάποιες κυβερνήσεις «αφήνουν τους πρόσφυγες να πεθάνουν στη θάλασσα, στο Αιγαίο, τους σκοτώνουν ακόμη και σκόπιμα βυθίζοντας τα σκάφη τους, τους ξυλοκοπούν, τους ληστεύουν, τους εξευτελίζουν και τους αναγκάζουν να βγουν από τα σύνορά τους».

Όπως τόνισε, «δυστυχώς οι χώρες αυτές βρίσκονται σε πολύ μεγάλη εκτίμηση. Παρ’ όλες τις εικόνες, τους μάρτυρες, τις ειδήσεις και τις καταγγελίες, δυστυχώς δεν γίνεται κανένα βήμα προς αυτούς που ασκούν αυτή την καταπίεση», συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Δίνοντας τον ρόλο του «σωτήρα» στον εαυτό του, υπογράμμισε πως «χάρη στις επιχειρήσεις μας στο Αιγαίο ο αριθμός των μεταναστών που διασώθηκαν από το χείλος του θανάτου φτάνει τους 20.000 μόνο πέρυσι».

Ο «σουλτάνος» εξαπέλυσε τα πυρά του σε άλλες χώρες, χωρίς να τις κατονομάσει, που «έχουν μετατραπεί σε καταφύγια προδοτών που διαφεύγουν από την τουρκική Δικαιοσύνη».

«Σήμερα, ορισμένες χώρες με τις οποίες είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ, το Συμβούλιο της Ευρώπης ή τον ΟΗΕ έχουν μετατραπεί σε καταφύγια προδοτών που διαφεύγουν από την τουρκική Δικαιοσύνη. Δεν γίνεται καμία ενέργεια, κανένα ξεκάθαρο βήμα για να λογοδοτήσουν οι τρομοκράτες στη Δικαιοσύνη», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.