∆ύο εβδοµάδες πριν από τη συνάντηση των Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, οι Τούρκοι προχώρησαν σε µια προκλητική κίνηση που σε µεγάλο βαθµό µαρτυρά και το πλαίσιο των διεκδικήσεών τους τα επόµενα χρόνια.
Ενέταξαν το επεκτατικό όνειρό τους περί «Γαλάζιας Πατρίδας» στα σχολικά βιβλία, όπως αναφέρει και η επίσηµη ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Παιδείας.

Διαβάστε ακόμα: Τουρκικό υπουργείο Άμυνας: Απάντησε στη συνέντευξη Δένδια με... Γαλάζια Πατρίδα και Μπαρμπαρόσα


Τουρκία: Το επεκτατικό όνειρο περί «Γαλάζιας Πατρίδας» στα σχολικά βιβλία

∆ηλαδή θα µαθαίνουν στα παιδιά το αφήγηµα της «Mavi Vatan» που αφορά τους ανυπόστατους και παράνοµους ισχυρισµούς της γείτονος ως προς τα δήθεν δικαιώµατά της και την ίδια ώρα εξαφανίζουν την ονοµασία «Αιγαίο», αντικαθιστώντας τη µε τη «Θάλασσα των Νήσων».

Από το ερχόµενο έτος, λοιπόν, οι µαθητές θα διδάσκονται τη «Mavi Vatan» («Γαλάζια Πατρίδα»), βλέποντας και σχετικούς χάρτες στα βιβλία τους ώστε να εξηγούνται καλύτερα η Ανατολική Μεσόγειος, η «Θάλασσα των Νήσων» (όπως δηλαδή αποκαλείται στην επίσηµη τουρκική ιστοσελίδα το Αιγαίο) και η στρατηγική σηµασία της Κύπρου για την Τουρκία.

«Οι προσπάθειες ετών απέδωσαν αποτελέσµατα. Θα διδάξουµε καλύτερα τα δικαιώµατά µας και θα προετοιµάσουµε τη νεολαία µας για το µέλλον», δήλωσαν σχετικά στην εθνικιστική εφηµερίδα «Αϊντινλίκ» τρεις απόστρατοι υποναύαρχοι.


Τουρκικό υπουργείο Παιδείας: Θα προβληθεί ο δίκαιος αγώνας της Τουρκίας ενάντια σε αιτήµατα που αγνοούν τα νοµικά και γεωγραφικά δικαιώµατά της στις θάλασσες 


Το µήνυµα του υπουργείου Παιδείας προς τους εκπαιδευτικούς είναι να διδάσκουν τη «Γαλάζια Πατρίδα» δείχνοντας τον χάρτη αλλά και τις σηµερινές και µελλοντικές τουρκικές διεκδικήσεις για την ΑΟΖ, την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα.

Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε όσα περιγράφονται στην ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου: «Θα στηριχθεί η ανάπτυξη της εθνικής συνείδησης των µαθητών µέσω της λήψης των απόψεων και συναισθηµάτων τους. Θα τονιστεί η σηµασία των χαρακτηριστικών της τοποθεσίας της Τουρκίας και θα συζητηθούν οι χάρτες σχετικά µε τη Γαλάζια και Ουράνια Πατρίδα. Στη διαδικασία αυτή θα προβληθεί ο δίκαιος αγώνας της Τουρκίας ενάντια σε αιτήµατα που αγνοούν τα νοµικά και γεωγραφικά δικαιώµατά της στις θάλασσες και θα τονιστεί ο πατριωτισµός».
Ειδικά για τη «Γαλάζια Πατρίδα», στο site αναφέρεται: «Κατά τη συζήτηση για τη Γαλάζια Πατρίδα (Εύξεινος Πόντος, Μεσόγειος, Θάλασσα των Νήσων) θα µπορούν να διερευνηθούν οι λόγοι για τους οποίους η Τουρκία δεν είναι συµβαλλόµενο µέρος στη Σύµβαση του ΟΗΕ για το ∆ίκαιο της Θάλασσας, τα παρόντα και µελλοντικά δικαιώµατά της στα διεθνή ύδατα, όπως και το σχέδιο παροχής νερού στην KKTC (“Τουρκική ∆ηµοκρατία της Βόρειας Κύπρου”). Θα γίνει αναφορά στη σηµασία της KKTC για την Τουρκία και τον τουρκικό κόσµο».

«Η τουρκική νεολαία θα µάθει πολύ καλύτερα τη γεωγραφία µας»

Ο υποναύαρχος εν αποστρατεία Τζιχάτ Γιαϊτζί δήλωσε ότι από τον Οκτώβριο έχουν πραγµατοποιηθεί συνεδριάσεις για τα προγράµµατα σπουδών στο Συµβούλιο Παιδείας και Εκπαίδευσης. «Έτσι, το τουρκικό έθνος, η τουρκική νεολαία και θα προστατεύσει τις θάλασσες και τον ουρανό της και θα µάθει πολύ καλύτερα τη γεωγραφία µας. Θα είναι πιο συνειδητοποιηµένοι σχετικά µε αυτό το θέµα», είπε.

Την ίδια ώρα, ο υποναύαρχος εν αποστρατεία Μεσούτ Οζέλ, παραβλέποντας να παραδεχθεί ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει (ούτε σέβεται) το ∆ιεθνές ∆ίκαιο της Θάλασσας, δήλωσε για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ: «Όταν θα παρουσιάσουµε αυτούς τους ορισµούς στους µαθητές µας, θα γνωρίζουν τη διαφορά µεταξύ αυτών των δύο ορισµών και τον πλούτο που θα µας προσφέρουν. Είναι πολύ χρήσιµο να µεταφέρουµε τις έννοιες που σχετίζονται µε την πατρίδα και το έθνος στους µαθητές µας, ειδικά στην πρωτοβάθµια εκπαίδευση».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή