«Τα επιχειρήματα των συνταγματολόγων αποδομούν τη γνωμάτευση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, αν μπορεί να απαγορεύει σε μια ανεξάρτητη αρχή να κάνει αυτό που επιτάσσει το καθήκον της», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη Νίκη Λυμπεράκη ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝ.ΑΛ. Μιχάλης Κατρίνης.

Είπε πως δεν μπορεί να πει εάν ο κ. Ντογιάκος λειτουργεί για λογαριασμό της κυβέρνησης και τόνισε πως το θέμα της μοναρχίας έχει κλείσει με απόφαση του ελληνικού λαού και σε αυτή την κατεύθυνση είναι η απόφαση της κυβέρνησης.

Σημείωσε πως στελέχη της κυβέρνησης αποκλίνουν από την απόφαση της κυβέρνησης και ψαρεύουν σε θολά νερά, αναφέροντας πως το κόμμα θα ανακοινώσει τα ψηφοδέλτιά του έως το τέλος του μήνα. 

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Αναφορικά με την γνωμοδότηση του κ.Ντογιάκου: Θα βόλευε την κυβέρνηση να είναι μόνο η κριτική από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και του κ. Ανδρουλάκη αλλά εδώ βγήκαν 16 έγκριτοι συνταγματολόγοι με συγκεκριμένα επιχειρήματα που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης αποδομούν και επί της αρχής δηλαδή κατά πόσο νομιμοποιείται ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου σε μια διαδικασία που είναι σε εξέλιξη να γνωμοδοτεί αλλά και στην ουσία των επιχειρημάτων κατά πόσο μπορεί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να απαγορεύει σε μια ανεξάρτητη αρχή να κάνει αυτό το οποίο επιτάσσει το συνταγματικό τους καθήκον.

Ο κ. Ράμμος από την αρχή που έγινε γνωστή η υπόθεση «σκάνδαλο των υποκλοπών» νομίζω ότι έχει κρατήσει μια ακεραία στάση και αυτό φάνηκε και στη λειτουργία της εξεταστικής επιτροπής. Ήταν ο μόνος ο οποίος προσπάθησε, ατυχώς βέβαια λόγω της πλειοψηφίας της ΝΔ, να ρίξει φως στην υπόθεση και στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε είχε σοβαρή και σθεναρή διαφωνία και συνεχίζει να κάνει τη δουλειά του δηλαδή να ελέγχει τις καταγγελίες κατά πόσο παραβιάζεται το απόρρητο των επικοινωνιών. Όλη αυτή η πολεμική ή η υπονόμευση της λειτουργίας της ΑΔΑΕ από την κυβερνηση είτε επισήμως μέσω του νομοσχεδίου είτε ανεπισήμως μέσα από όλα όσα έγιναν από τον Αύγουστο μέχρι και πρόσφατα εις βάρος της ΑΔΑΕ και του κ. Ράμμου έρχονται και κουμπώνουν με το γεγονός ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ως μη όφειλε βγάζει μια γνωμοδότηση που προειδοποιεί με ποινικές κυρώσεις τον κ. Ράμμο και τα στελέχη της ΑΔΑΕ. Αυτό γίνεται μια εβδομάδα πριν από την συμπλήρωση των τριών μελών της ΑΔΑΕ άρα δεν είναι συμπτωματικά όλα αυτά. Εγώ δεν μπορώ να σας πω ότι ο κ. Ντογιάκος λειτουργεί κατ’ εντολή της κυβέρνησης, αυτό νομίζω ότι δεν μπορεί να το πει κανένας όμως λεω ότι συμπτωματικά όλη αυτή η πολεμική εναντίον της ΑΔΑΕ και του κ.Ράμμου από την πλευρά της κυβέρνησης συνηγορείται και από την γνωμοδότηση του κ Ντογιάκου.

ΔΗΜ: Συμπτωματικά;

Σε αυτό θα πρέπει να απαντήσει ίσως ο κ. Ντογιάκος γιατί επέλεξε αυτή τη χρονική συγκυρία που υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα της ΑΔΑΕ να βγάλει αυτή τη γνωμάτευση ενώ δεν είναι η αρμοδιότητά του και μάλιστα έχοντας η γνωμάτευση πάρα πολλές νομικές αστοχίες. Εδώ δημιουργείται ένα μείζον ζήτημα και πόσο μάλλον όταν τα στελέχη της κυβέρνησης σπεύδουν να υπερασπιστούν και να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που δεν έχει προηγούμενο. Γίνεται σε αυτή την συγκυρία την προεκλογική, γίνεται την ώρα που η ΑΔΑΕ κορυφώνει την έρευνά της μετά από καταγγελίες πολιτικών αρχηγών και πολιτικών κομμάτων δεν είμαστε τόσο αθώοι για να πιστέψουμε ότι όλα αυτά έγιναν σε κενό πολιτικό χρόνο.

Τα γεγονότα από ότι φαίνεται γιατί είναι πολλές οι περιπτώσεις αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης δεν φαίνεται να εμφορείται από τις αρχές της φιλελεύθερης δημοκρατίας την οποία θεωρητικά το κόμμα του πρεσβεύει αλλά προσπάθησε με κάθε τρόπο να ελέγξει τους πολιτικούς του αντιπάλους, τους ανθρώπους που δημοσιολογούν, δημοσιογράφους, στελέχη κρατικών αρχών και όχι μόνο άρα τι σχέση έχουν όλα αυτά με μια σύγχρονη φιλελεύθερη δημοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ από την αρχή το κατήγγειλε αυτό και μάλιστα κατηγορήθηκε και στην πορεία η αλληλουχία των γεγονότων έδειξαν ότι όχι μόνο δεν ήταν συμπτωματικό το γεγονός της απόπειρας παγίδευσης του Ν.Ανδρουλάκη και της παρακολούθησης από την ΕΥΠ αλλά ήταν στα πλαίσια ενός συνολικού σχεδιασμού που εκπορευόνταν από το Μαξίμου.

Αναφορικά με την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Το θέμα της μοναρχίας έχει κλείσει οριστικά και έχει κλείσει με απόφαση του ελληνικού λαού και με συντριπτικότατη αποδοχή από το πολιτικό σύστημα άρα θεωρώ ότι σε αυτή την κατεύθυνση είναι και η απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση. Βεβαίως βλέπω αρκετά στελέχη της κυβέρνηση να αποκλίνουν λίγο από τη γραμμή και της ΝΔ και να ψαρεύουν σε θολά νερά μιλώντας για λαμπρές τελετές, αποκαλώντας «βασιλέα» τον Κ. Γκλύξμπουργκ. Όλα αυτά είναι κλείσιμο ματιού ίσως σε μια μικρή μερίδα ψηφοφόρων που τα στελέχη της ΝΔ θεωρούν ότι είναι φίλα προσκείμενη προς τη ΝΔ.

Ερωτηθείς αν είναι έτοιμο το ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές: Τέλη του μηνός το αργότερο θα έχουμε ανακοινώσει τα ψηφοδέλτιά μας. Έχουμε ένα ευχάριστο πονοκέφαλο γιατί μετά από πολλά χρόνια έχουμε πάρα πολλές υποψηφιότητες ανθρώπων που θέλουν να μπουν στη μάχη με το ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜ: Τα στελέχη που ήταν να μπουν αλλά είπαν ότι φεύγουν;

Είναι λογικό να υπάρχει μια στεναχώρια μια πικρία , αυτά τα έχουμε ζήσει τόσα χρόνια στην πολιτική, πάντα υπάρχουν πικρίες και στεναχώριες αυτό όμως που προέχει είναι η κοινή προσπάθεια, ο αγώνας δίνουμε όλοι τη μάχη ο καθένας από το μετερίζι που έχει. Κάποιος ως υποψήφιος, κάποιος ως στέλεχος, κάποιος ως απλός ψηφοφόρος κα υποστηριχτής της παράταξης. Ακόμα και υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις που μπορεί να διατύπωσαν κάποιες αιχμές εγώ βάζω πάνω από όλα την ανθρώπινη διάσταση και την πικρία και το βάζω στη λογική ότι μετά από πάρα πολλά χρόνια στο ΠΑΣΟΚ είδαμε τόσο μεγάλη θέρμη και ενδιαφέρον συμμετοχής σε αυτή τη δύσκολη αλλά πραγματικά πολύ ελπιδοφόρα προσπάθεια για αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Ερωτηθείς αν τον ανησυχεί τα μειωμένα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ: Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα το οποίο έχει αύξηση 50% σε σχέση με τα εκλογικά του ποσοστά. Περιμέναμε να υπάρχει μια υποχώρηση μετά το Κατάρ gate, ήταν αναμενόμενο, το ξέραμε, το περιμέναμε θεωρούμε όμως ότι θα έχει προσωρινά χαρακτηριστικά ακριβώς γιατί πλέον μπαίνουμε στην τελική ευθεία και ελπίζουμε να υπάρχει ια έντονη μεν αλλά αλλά γόνιμη και δημιουργική αντιπαράθεση σε επίπεδο προτάσεων. Ο πήχης μπαίνει στην επαναφορά του ΠΑΣΟΚ στη θέση που ιστορικά του αναλογεί, στη θέση του πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων και αυτό είναι ένα μήνυμα και στη ΝΔ και στο ΣΥΡΙΖΑ ότι αν φαντάζονται το ΠΑΣΟΚ ως μικρό, βολικό κυβερνητικό εταίρο καλά θα είναι να γυρίσουν πλευρό γιατί αυτό δεν θα γίνει. Ο πήχης είναι η επαναφορά του ΠΑΣΟΚ σε ένα διψήφιο ποσοστό που θα το κάνει πρωταγωνιστή των εξελίξεων ώστε να υπάρχει και πολιτική σταθερότητα στη χώρα.