«Ουδείς μπορεί να αποκλείσει ενδεχόμενο όξυνσης από την Τουρκία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην Κέλλυ Κοντογεώργη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Σημείωσε πως θα είναι μοιραία για τον Ερντογάν μια εμπλοκή με την Ελλάδα, ενώ είπε ότι η Δύση δεν έχει ξεκαθαρίσει πώς αντιμετωπίζει την Τουρκία και ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να κρατήσουν την Άγκυρα κοντά στο άγημα της Δύσης. Τόνισε πως η ΝΔ είναι έτοιμη για τις εκλογές, βρίσκεται σε εκλογική εγρήγορση, ενώ έκανε λόγο για κρίσιμη εκλογική μάχη και για το ότι οι πολίτες θα κρίνουν εάν θέλουν η χώρα να συνεχίσει σε μια σταθερή πορεία που θα βελτιώνεται διαρκώς. Αναφορικά με τη ρύθμιση που θα απαγορεύει τη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές, ευχήθηκε να πρυτανεύσει η λογική και να υπάρξει συναίνεση, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα στερήσει τη δυνατότητα αυτής της συμμετοχής. Όσον αφορά τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο, είπε ότι απολαμβάνει μεγάλης εμπιστοσύνης.

Aναλυτικά οι δηλώσεις του 

Ερωτηθείς αν τον ανησυχεί το ενδεχόμενο όξυνσης με την Τουρκία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου: Κανείς δεν μπορεί να αποκλείει το ενδεχόμενο μιας όξυνσης, αν και δεν νομίζω ότι είναι αυτό το οποίο θα επιλέξει η Τουρκία να κάνει στην προεκλογική περίοδο. Ο κ. Ερντογάν έχει οξύνει ούτως ή άλλως τη ρητορεία απέναντι στην Ελλάδα όλο το τελευταίο διάστημα με μια άνευ προηγουμένου επιθετική ρητορική, η οποία δεν ταιριάζει στο ιστορικό αποτύπωμα. Την ίδια στιγμή όμως προσπαθεί να ανοίξει πάλι τον δίαυλο με τις ΗΠΑ, να αποκτήσει πρόσβαση σε εξοπλιστικά προγράμματα, όπως των F16, να παίξει έναν ρόλο στα διεθνή πράγματα, που δεν μπορεί να του αποδοθεί, την ίδια στιγμή που θα κάνει τον νταή στη γειτονιά του. Άρα νομίζω ότι αυτή η πολιτική τού να πατάω σε δύο βάρκες δεν μπορεί να εξελιχθεί σε μια πολιτική στρατιωτικής εμπλοκής με την Ελλάδα, η οποία μπορεί να αποβεί και γι' αυτόν όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά και πολιτικά μοιραία.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η Δύση μπορεί να αντιμετωπίσει τη συμπεριφορά της Τουρκίας: Νομίζω ότι βιώνουμε την έλλειψη στρατηγικής της Δύσης απέναντι στην Τουρκία. Δεν έχει ξεκαθαρίσει η Δύση πώς αντιμετωπίζει την Τουρκία, η οποία δεν φαίνεται πλέον να πολιτεύεται ως αναπόσπαστο κομμάτι της Δύσης, αλλά ως ένας επιτήδειος τρίτος, ο οποίος θέλει να έχει ρόλο ανάλογο μιας μεγάλης περιφερειακής δύναμης. Αυτό δεν το έχουν αντιμετωπίσει ούτε οι ΗΠΑ, οι οποίες προσπαθούν να κρατήσουν την Τουρκία κοντά στο άρμα της Δύσης, ούτε βέβαια το έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη, η οποία από τη μια αντιλαμβάνεται ότι η Τουρκία δεν δουλεύει για την υποψηφιότητά της ως μέλος της Ε.Ε., συμμετέχει πολύ λίγο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και στις εξελίξεις αυτού, δηλαδή στα θέματα που έχουν να κάνουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, τον σεβασμό των συμφωνιών. Π.χ., η συμφωνία που έχουμε για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, όλα αυτά φαίνεται ότι δεν την απασχολούν την Τουρκία, όμως την απασχολεί πάρα πολύ το θέμα των ευρωπαϊκών επενδύσεων, το θέμα της παρουσίας των ευρωπαϊκών τραπεζών στην τουρκική οικονομία κοκ. Άρα σε όλο αυτό το σκηνικό, μη έχοντας καταλήξει πώς θέλουν να την αντιμετωπίσουν ουσιαστικά και η Ευρώπη και η Αμερική, δίνουν περιθώρια στην Τουρκία να ελίσσεται, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει καταστεί μια χώρα η οποία βρίσκεται στον αντίποδα όλων των βασικών μας επιλογών.

Ερωτηθείς αν η ΝΔ είναι έτοιμη για την εκλογική μάχη: Η ΝΔ είναι έτοιμη, βρίσκεται σε μια εκλογική εγρήγορση.

Αναφορικά με τα δημοσκοπικά ποσοστά: Είναι πρωτοφανές μια κυβέρνηση που έχει διαχειριστεί τόσες και διαφορετικές κρίσεις που αγγίξανε βαθιά τη ζωή μας - η κρίση του κορονοϊού, τα lockdowns, η ενεργειακή κρίση, η πληθωριστική και βεβαίως η εθνική κρίση, η οποία ξεκίνησε με τα επεισόδια του Έβρου το '20 και συνεχίζεται, με την ένταση της τουρκικής προκλητικότητας να δείχνει τόσο μεγάλη ανθεκτικότητα. Αυτό είναι κάτι το οποίο μας γεννά αισιοδοξία, από την άλλη δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα είναι μια κρίσιμη εκλογική μάχη, όπως κάθε εκλογική μάχη. Θα κριθεί από τον Έλληνα πολίτη αν θα θέλει να συνεχίσει σταθερά σε μια αλλαγή της χώρας προς το καλύτερο, με ισχυρότερη παρουσία στα διεθνή πράγματα, με μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, με μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας, με προσέλκυση επενδύσεων σε επίπεδα ρεκόρ, με αύξηση των εξαγωγών, με ψηφιοποίηση του κράτους ή αν θέλουμε να ξαναγυρίσουμε πίσω στην εποχή που ο κρατικός παρεμβατισμός σκίαζε την οικονομία, υπήρχαν ουσιαστικές ρήξεις στην παρουσία της χώρας μας στη διεθνή κοινότητα και υπήρχε και μια ελληνική «μπαχαλοποιημένη πραγματικότητα», την οποία έζησαν οι πολίτες, οι οποίοι ζήσανε φυσικές καταστροφές και την αδυναμία του κράτους να αντιδράσει σε αυτές.

Αναφορικά με τη νομοθετική παρέμβαση που θα απαγορεύει στις εγκληματικές οργανώσεις να παίρνουν μέρος στις εκλογές: Εύχομαι να πρυτανεύσει η λογική, είναι ένα κενό του νόμου, το οποίο δεν αντιμετωπίστηκε στο παρελθόν. Το κενό του νόμου αφορά το γεγονός ότι σήμερα μπορεί καταδικασμένοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που είναι έγκλειστοι στη φυλακή να είναι υποψήφιοι στις εκλογές. Εγώ βρίσκω ότι αυτό είναι τρελό και νομίζω ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Ερωτηθείς αν έχουν σκεφτεί το ενδεχόμενο να συσπειρωθεί ο κόσμος που υποστηρίζει αυτές τις οργανώσεις και να αντιδράσει: Αυτό το οποίο πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να στερήσει τη δυνατότητα αυτής της συμμετοχής. Από την άλλη, δεν νομίζω ότι είναι ο ρόλος της να προβλέψει μια τέτοιου είδους αντίδραση, την οποία δεν την πιθανολογώ και πάρα πολύ.

Ερωτηθείς για τα θέματα που ήρθαν στη δημοσιότητα σε ό,τι αφορά τον κ. Φλώρο: Νομίζω ότι η χυδαιότητα έχει ξεπεράσει το οποιοδήποτε επίπεδο. Ο κ. Φλώρος είναι ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, που απολαμβάνει την μεγαλύτερη εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, είναι ο άνθρωπος ο οποίος υλοποιεί ένα τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα για λογαριασμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο γίνεται με όρους απόλυτης διαφάνειας. Και το λέω αυτό γιατί στο παρελθόν εξοπλιστικά προγράμματα πολύ μεγάλα, π.χ. της περιόδου Σημίτη, που όχι μόνο δεν εκτελέστηκαν με διαφάνεια, αλλά αυτοί οι οποίοι έβαλαν τις υπογραφές κατέληξαν στη φυλακή, και σήμερα γίνεται ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο δεν γίνεται απευθείας με τις εταιρείες. Δεν έχει αλλάξει κανένα νομοθετικό πλαίσιο, αυτό που άλλαξε είναι η διάθεση της κυβέρνησης να μην απευθυνθεί σε εταιρείες για την προμήθεια των εξοπλισμών, αλλά σε χώρες. Σήμερα το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό συναλλάσσεται με το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό, η Πολεμική Αεροπορία συναλλάσσεται με τη γαλλική Αεροπορία και αυτός ο άνθρωπος που υλοποιεί αυτό το πρόγραμμα βρίσκεται στόχος δημοσιευμάτων που τον φέρνουν δήθεν με τη γίδα στην πλάτη. Είναι η αθλιότητα προσωποποιημένη μια τέτοιου είδους στοχοποίηση, ενόψει βεβαίως και αυτής της δύσκολης περιόδου την οποία περνάμε μέσα από την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας.