adonis
Πολιτική

Νταβός - Άδωνις Γεωργιάδης: Το 2023 θα έχουμε επενδυτικές εκπλήξεις

Ο υπουργός Ανάπτυξης μίλησε για τις ενέργειες που έχουν γίνει από την κυβέρνηση για την ανακούφιση των νοικοκυριών

Στην προσπάθειά της κυβέρνησης για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στο περιθώριο του Greek Davos.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο Mega και τον ot.gr, αναφέρθηκε επίσης στον πληθωρισμό αλλά και τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η κυβέρνηση. 

«Η προσπάθεια για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων… θέλω να υπενθυμίσω ότι έχουμε πετύχει στη διάρκεια της θητείας μου με την παρούσα κυβέρνηση ρεκόρ όλων των εποχών και το 2021 και το 2022 και έχω δεσμευτεί ότι θα πετύχουμε ρεκόρ και το 23» έσπευσε να υπενθυμίσει ο υπουργός και πρόσθεσε:

«Για να φέρεις άμεσες ξένες επενδύσεις πρέπει να είσαι σε τέτοια μέρη και κυρίως να είσαι εδώ. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν ότι υπάρχει εδώ και 2 χρόνια το GreekHouse Davos όπου στο κέντρο του παγκοσμίου οικονομικού ενδιαφέροντος υπάρχει η Ελλάδα».

Η μείωση του ΦΠΑ

Ο κ. Γεωργιάδης ερωτήθηκε για τις ενέργειες που έχουν γίνει από την κυβέρνηση για την ανακούφιση των νοικοκυριών που ταλαιπωρούνται από τον πληθωρισμό, κληθείς να απαντήσει αν στα σχέδια είναι η μείωση του ΦΠΑ:

«Noμίζω ότι τη συζήτηση περί ΦΠΑ την έχουμε εξαντλήσει. Άρα όπως βλέπετε τώρα η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες αντιγράφουν την Ελλάδα και όχι ως προς τη μείωση του ΦΠΑ αλλά ως προς το καλάθι. Ήδη το ανακοίνωσε η Γαλλία και ξέρω ότι τουλάχιστον άλλη μια ευρωπαϊκή χώρα ετοιμάζεται να το ανακοινώσει σε λίγο διάστημα. Ακριβώς επειδή βλέπουν ότι λειτουργεί» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης επισημαίνοντας ότι «ο ΦΠΑ είναι ένα μέτρο το οποίο έχει πολλά συν και πολλά πλην. Μπορείς να τον μειώσεις και μετά από λίγο καιρό να έχουμε τις ίδιες τιμές και άρα να μην κερδίσεις απολύτως τίποτα».

«Τα μέτρα που παίρνουμε εμείς είναι στοχευμένα μέτρα. Με το καλάθι επιτρέπουμε τον ελεύθερο ανταγωνισμό και τον ενισχύουμε, και ρίχνουμε τις τιμές. Και με το market pass επιδοτούμε με 10% όλες τις αγορές αυτών που έχουν πράγματι ανάγκη» επεσήμανε.

Κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες που διατυπώνονται ότι πλέον τα σούπερ μάρκετ ναι μεν κρατούν σταθερή την τιμή αλλά παρόλα αυτά μικραίνουν τις ποσότητες, τις συσκευασίες που πουλούν ο κ. Γεωργιάδης απάντησε:

«Πρώτα απ’ όλα αυτό έχει συμβεί και συμβαίνει. Είναι αληθής αυτή η εικόνα, με την διαφορά ότι εμείς ελέγχουμε με τη ΔΙΜΕΑ ότι αν μειωθεί η ποσότητα το ποσοστό του κέρδους που προβλέπει ο νόμος το προβλέπουμε σταθμισμένο, ανά γραμμάριο δηλαδή ή ανά λίτρο. Κατά συνέπεια δε μπορούν να ξεφύγουν από την επιβολή του προστίμου αν κάνουν τέτοιο κόλπο».

«Αν δεν πρέπει να αυξήσουν την τιμή ή αν την έχουν αυξήσει περισσότερο από το περιθώριο του κέρδους που προβλέπει ο νόμος υφίσταται πρόστιμο και έχουν μπει τέτοια πρόστιμα» τόνισε.

Ερωτηθείς τέλος για το ποιο από τα επενδυτικά έργα που έχουν προγραμματιστεί για το 2023 ξεχωρίζει, ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε:

«Κοιτάξτε το 23 είναι μια χρονιά πολύ καλή , μια χρονιά που θα ξεκινήσουν την λειτουργία τους και τα 2 μεγάλα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας το οποίο πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα. Είναι η χρονιά που το έργο στο Ελληνικό θα αρχίσει να φαίνεται, να το βλέπει ο ελληνικός λαός. Δεν θα ναι μόνο θεωρία και μπουλντόζες, θα αποκτά σιγά-σιγά σάρκα και οστά και αναμένονται, μπορώ να σας το πω αυτό, πολύ μεγάλες εκπλήξεις στον τομέα των επενδύσεων το 2023. Εχουμε ήδη ώριμες συζητήσεις με πολύ μεγάλες εταιρείες».

Πηγή: ΟΤ