Η επίσημη επίσκεψη της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Βερολίνο περιείχε σήμερα συνάντηση με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς στα γραφεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενέγειρε όλα τα σημαντικά ζητήματα στον Γερμανό καγκελάριο, στάθηκε στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, όπου σημείωσε ότι πρέπει να αρχίσει διάλογος, ενώ ευχαρίστησε τη Γερμανία για τη στάση της στο φλέγον ζήτημα των ελληνοτουρκικών. 



Η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να παραμείνει ενωμένη στην καταδίκη της παράνομης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.



Επιπλέον, αναφερόμενη στην Τουρκία, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε την πάγια θέση της Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία το μόνο μέσο επίλυσης διακρατικών διαφορών είναι ο διάλογος με βάση το διεθνές δίκαιο και δήλωσε ότι η χώρα μας εκτιμά ιδιαίτερα τη στάση της Γερμανίας απέναντι στις τουρκικές απειλές, οι οποίες συνδυάζονται με μια εμπρηστική ρητορική σε πρωτοφανή επίπεδα.



Για τα δυτικά Βαλκάνια και την υποψηφιότητα των χωρών τους να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική τους, τονίζοντας ότι το θέμα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την Ε.Ε.

Η ΠτΔ, η οποία είχε ήδη ξεναγηθεί στο Εβραϊκό Μουσείο του Βερολίνου, κατέστησε επίσης σαφές ότι για την Ελλάδα είναι πολύ σημαντική η αποτελεσματική αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού και του Προσφυγικού, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, και η αποφυγή της εργαλειοποίησής του.



Τέλος, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισήμανε την ιδιαίτερη σημασία που έχει για τη χώρα μας το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, χαρακτηρίζοντας αναγκαία τη διεξαγωγή σχετικού διαλόγου.