Στις αλλαγές που σχεδιάζονται στη Δικαιοσύνη αναφέρθηκε ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ειδικότερα, ο υπουργός υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο για τη Διεθνή Εμπορική Διαιτησία θα κάνει τη χώρα μας πιο εξωστρεφή, ενώ έρχονται αλλαγές στο πόθεν έσχες, αλλά και στη διοικητική Δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα, για το πόθεν έσχες ανέφερε ότι θα ενοποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί σε μία αρχή, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής να αντλεί στοιχεία του ελεγχομένου χωρίς της μεσολάβησή του, με μία εξουσιοδότηση.

Εξήγησε, επίσης, ότι οι έλεγχοι των πόθεν έσχες δεν θα γίνονται πλέον δειγματοληπτικά, αλλά θα πρέπει να επιτυγχάνεται ένα συγκεκριμένο ποσοστό.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν πρέπει να παρέμβει η Δικαιοσύνη για την υπόθεση των 38 μεταναστών στη νησίδα του Έβρου και τον δήθεν θάνατο της μικρής Μαρίας, ο υπυοργός σημείωσε ότι η Δικαιοσύνη λειτουργεί αυτεπάγγελτα και τις ενέργειές της θα τις κρίνει μόνη της, ωστόσο -κρίνοντας πολιτικά- προφανώς υπάρχουν λόγοι.

Αναφορικά με τη διάταξη του Αρείου Πάγου για τον αποκλεισμό από τις εκλογές κομμάτων με μέλη που έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, με αφορμή την περίπτωση του Ηλία Κασιδιάρη, ανέφερε ότι πρόκειται για νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά τον εκλογικό νομό, ωστόσο, για να περάσει χρειάζεται απλή πλειοψηφία και όχι ενισχυμένη.

Πάντως, ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δείξουν την ευθύνη τους.