Νομοθετική πρόταση που θα αφορά στο πλαίσιο που θα κινούνται και θα ελέγχονται οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας προετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό το κοινό πλαίσιο, όπως είπε η επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε. Κάντρι Σίμσον, είναι παραπάνω από απαραίτητο, διότι πανθομολογουμένως η Ευρώπη βρίσκεται σε καθεστώς ενεργειακής κρίσης. 

Η δρομολόγηση διαβούλευσης, και μάλιστα δημοσίως, σε ό,τι αφορά το πλάνο αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με όποια μεταρρύθμιση κι αν έρθει αυτή, είναι σημαντική, αφού στοχεύει στην καλύτερη προστασία των καταναλωτών από την υπερβολική αστάθεια των τιμών, τη στήριξη της πρόσβασής τους σε ασφαλή ενέργεια από καθαρές πηγές και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της αγοράς.

Ενώ το σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ενιαία αγορά ενέργειας, τη διασφάλιση της δικλίδας προστασίας του εφοδιασμού και την προώθηση της διαδικασίας απανθρακοποίησης, φαίνεται ότι λειτουργεί κατά κύριο λόγο, στο σύστημα φανερώνονται αδυναμίες. 



Στην τρέχουσα κρίση υψηλών και ασταθών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας η οικονομική επιβάρυνση έχει μετακυλισθεί στους τελικούς καταναλωτές. Συνεπώς, απαιτείται μεταρρύθμιση για την καλύτερη προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις υψηλές τιμές ενέργειας, την αύξηση της ανθεκτικότητας και την επιτάχυνση της μετάβασης που ορίζεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και στο σχέδιο REPowerEU.

«Ευρύ φάσμα από τα ενδιαφερόμενα μέρη»

«Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ε.Ε. μάς έχει εξυπηρετήσει ικανοποιητικά εδώ και περισσότερα από 20 έτη. Ωστόσο, η άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζουμε καταδεικνύει την ανάγκη να καταστήσουμε τον σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κατάλληλο για το μέλλον, ώστε να μπορεί να αποφέρει τα οφέλη μιας οικονομικά προσιτής καθαρής ενέργειας στον καθέναν από εμάς. Προσβλέπω στη συνεισφορά ενός ευρέος φάσματος ενδιαφερόμενων μερών, η οποία θα αποτελέσει γνώμονα για τη νομοθετική μας πρόταση κατά το τρέχον έτος», ανέφερε η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον.

Είναι ζωτικής σημασίας όλοι οι Ευρωπαίοι, από τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές έως τις ΜμΕ και τα νοικοκυριά, να επωφελούνται από την ανάπτυξη και το χαμηλό λειτουργικό κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σημειώνει η Κομισιόν.

Η εξασφάλιση άμεσης πρόσβασης σε οικονομικά προσιτή καθαρή ενέργεια για όλους τους καταναλωτές θα απαιτήσει εργαλεία της αγοράς για την επίτευξη σταθερότερων τιμών και συμβολαίων με βάση το πραγματικό κόστος της παραγωγής ενέργειας.

Η διαβούλευση που δρομολογήθηκε σήμερα θα στηρίξει τις εργασίες της Επιτροπής για νομοθετική πρόταση, η οποία αναμένεται να υποβληθεί το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 13 Φεβρουαρίου και επικεντρώνεται σε τέσσερις βασικούς τομείς:



* Μείωση της εξάρτησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος από τις βραχυπρόθεσμες τιμές των ορυκτών καυσίμων και ενίσχυση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

*Βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια του εφοδιασμού και να αξιοποιούνται πλήρως οι εναλλακτικές έναντι του φυσικού αερίου, όπως η αποθήκευση και η απόκριση ζήτησης.

*Ενίσχυση της προστασίας και της ενδυνάμωσης των καταναλωτών.

*Βελτίωση της διαφάνειας, της εποπτείας και της ακεραιότητας της αγοράς. 

Από το καλοκαίρι του 2021 οι τιμές της ενέργειας σημείωσαν πρωτοφανείς αυξήσεις και αστάθεια και είχαν σοβαρό αντίκτυπο στα νοικοκυριά και στην οικονομία της Ε.Ε.

Για να μετριαστούν οι επιπτώσεις αυτής της δυναμικής της αγοράς, η Επιτροπή έχει προτείνει και τα κράτη-μέλη έχουν συμφωνήσει ένα ευρύ φάσμα μέτρων έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια του εφοδιασμού.