Ενώπιον των ανακριτών στο Βέλγιο για να καταθέσει όλα όσα γνωρίζει, για την πολύκροτη υπόθεση του Qatargate, θα βεθεί αύριο Τρίτη ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντσέρι.

Ο φερόμενος ως εγκέφαλος του Qatargate, θα κληθεί να πει όλη την αλήθεια στις βελγικές δικαστικές αρχές, χωρίς να κρύψει το παραμικρό. Κι αυτό γιατί, εάν δεν το κάνει, «σπάει τη συμφωνία» που έχει συνάψει με τους Βέλγους εισαγγελείς για τη μείωση της ποινής του.

«Ο Παντσέρι πρόκειται να δώσει νέα ονόματα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο του Κατάρ και του Μαρόκου» δήλωσε μια πηγή στο Euractiv, η οποία, μάλιστα, ανέφερε πως πρόταση για συμφωνία αντίστοιχη με του Παντσέρι είχαν κάνει οι βελγικές Αρχές και στην Εύα Καϊλή, με την ίδια ωστόσο να αρνείται να δηλώσει ένοχη. «Πολιτικά θα είχε τελειώσει, αλλά νομικά θα έπαιρνε καλύτερη ποινή […], θα μπορούσε να συνεχίσει τη ζωή της στον ιδιωτικό τομέα», σημείωσε χαρακτηριστικά η πηγή.

Οι δύο παράγοντες που πίεσαν τον Παντσέρι και αποφάσισε να μιλήσει

Μέχρι τώρα, ο Ιταλός είχε διατηρήσει τη σιωπή του, ωστόσο υπήρξαν δύο παράγοντες που του άσκησαν έντονη πίεση, με αποτέλεσμα να αλλάξει την τακτική του.

Ο πρώην ευρωβουλευτής φέρεται να πιέστηκε από την απόφαση ιταλικού δικαστηρίου να εκδώσει την κόρη του στο Βέλγιο, αλλά και από το γεγονός ότι τόσο η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή όσο και ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι -πρώην βοηθός του Παντσέρι- έριξαν όλη την ευθύνη πάνω του από την ημέρα που συνελήφθησαν.

Τις προηγούμενες ημέρες, οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες έκαναν λόγο για εκτενή αναφορά της Εύας Καϊλή στις καταθέσεις του Παντσέρι στις βελγικές Αρχές και μάλιστα με αρνητικό τρόπο.

Δημητρακόπουλος: Η Εύα Καϊλή δεν ανησυχεί για την κατάθεση του Παντσέρι

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 μίλησε το βράδυ της Δευτέρας ο ένας εκ των δικηγόρων της Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, αναφορικά με τις εξελίξεις που αναμένονται ραγδαίες για το Qatargate.

Όπως ανέφερε ο κ. Δημητρακόπουλος, η Εύα Καϊλή δεν αισθάνεται κάποια ανησυχία για όσα φημολογείται πως ετοιμάζεται να καταθέσει αύριο ο Αντόνιο Παντσέρι.

«Γιατί ο Παντσέρι αποφάσισε τώρα να τα πει όλα; Έχουν εμπλακεί η γυναίκα του και η κόρη του στο σκάνδαλο, οπότε για να σώσει την οικογένειά του είναι ικανός να εμπλέξει πολιτικά πρόσωπα από άλλες χώρες και να υπογράψει ό,τι του ζητήσουν. Πρόσωπα που δεν έχουν ακουστεί ακόμα, από χώρες όπως Αγγλία, Γαλλία και ίσως και Ελλάδα», τόνισε αρχικά ο κ. Δημητρακόπουλος.

Υπογράμμισε, μάλιστα, πως όσα μπορεί να γνώριζε η κ. Καϊλή για τον Παντσέρι τα ήξερε μόνο μέσω του συζύγου της. «Τις δοσοληψίες που είχε ο Παντσέρι είτε με το Κατάρ είτε με άλλες χώρες δεν τις ήξερε. Δεν ζητούσε πράγματα από την Καϊλή μέσω του συζύγου της» ξεκαθάρισε ο κ. Δημητρακόπουλος, τονίζοντας πως οι εισαγγελικές αρχές του Βελγίου δεν μπορούν να «δέσουν» την κατηγορία της δωροδοκίας για την κ. Καϊλή γιατί δεν υπάρχουν στοιχεία.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο πώς αισθάνεται η Εύα Καϊλή για τον σύζυγό της, λέγοντας πως είναι μεν ο πατέρας του παιδιού της, αλλά, όπως είπε και στο δικαστήριο, «έχει προδοθεί, αισθάνεται ότι τον εμπιστεύθηκε και έβαλε το πρόβλημα στο σπίτι της».

Τέλος, ο κ. Δημητρακόπουλος απάντησε και για το δημοσίευμα του Politico, το οποίο έκανε λόγο για προσπάθεια της αδελφής τής Εύας Καϊλή, Μανταλένας, να διαγράψει την εταιρεία της από τα αρχεία διαφάνειας της ΕΕ. «Είναι πολύ ταραγμένη η Μανταλένα Καϊλή. Το δημοσίευμα είναι απολύτως ανακριβές, θα στείλουμε απάντηση στο Politico. Αυτή η διαγραφή από τη λίστα διαφάνειας της ΕΕ δεν έγινε κατόπιν αιτήματος της Μανταλένας Καϊλή, αλλά αυτό έγινε από την ίδια την ΕΕ, γιατί δεν υπήρχε δραστηριότητα».