O υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, αποκαλύπτει στα «Π» τη στρατηγική για τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. στις επόμενες εθνικές κάλπες και «δείχνει» προς το πρόσωπο του Άκη Σκέρτσου για τη θέση του εκπροσώπου την προεκλογική περίοδο. Επίσης, αναλύει τι θα γίνει με τη ρύθμιση σχετικά με το λεγόμενο «κόμμα Κασιδιάρη».

Κύριε υφυπουργέ, από τι θα κριθεί αν οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν τελικά τον Απρίλιο, τον Μάιο ή τον Ιούνιο;

Τι θα βαρύνει στην οριστική απόφαση του πρωθυπουργού; Να επισηµάνω, πρώτα από όλα, ότι ο πρωθυπουργός τήρησε στο ακέραιο τη δέσµευσή του για εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Μόλις πρόσφατα, µάλιστα, διευκρίνισε ότι θα γίνουν είτε Απρίλιο είτε Μάιο. Επιβεβαιώνεται, έτσι, για άλλη µία φορά η συνέπεια και η αξιοπιστία του. Και αυτό προφανώς αξιολογείται και εκτιµάται από τους πολίτες. Η ακριβής ηµεροµηνία θα εξαρτηθεί από την πορεία ολοκλήρωσης του κυβερνητικού έργου. Είναι σαφές πως δεν υπάρχουν αιφνιδιασµοί και αυτό είναι σηµαντικό για τη λειτουργία του δηµοκρατικού µας πολιτεύµατος.

mpratakos
Εφόσον η Νέα ∆ηµοκρατία στις προσεχείς εκλογές είναι πρώτη, αλλά όχι αυτοδύναµη, θα επιδιώξει να σχηµατίσει κυβέρνηση συνεργασίας ή είναι µονόδροµος για εσάς η δεύτερη προσφυγή στις κάλπες;

Φεύγοντας, ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε στα θεµέλια της κυβερνησιµότητας και της πολιτικής σταθερότητας τη βόµβα της απλής αναλογικής. Το έκανε όταν ήταν σίγουρος ότι θα έχανε τις εκλογές και ενώ ήδη είχε κάνει εκλογές µε ενισχυµένη αναλογική τον Σεπτέµβριο του 2015. Το έκανε µε επικίνδυνη ανευθυνότητα, καθώς συνειδητά επιδίωξε την ακυβερνησία. Προφανώς λοιπόν η πρώτη κάλπη δεν θα δώσει τη δυνατότητα σχηµατισµού κυβέρνησης και αναγκαστικά θα οδηγηθούµε σε δεύτερη κάλπη τέσσερις µε πέντε εβδοµάδες αργότερα. Είναι όµως µείζονος σηµασίας η συµµετοχή στην πρώτη κάλπη, καθώς θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει, ενώ η δεύτερη θα έρθει να κάνει πιο ισχυρή αυτή την επιλογή. Είµαστε αισιόδοξοι ότι οι πολίτες θα επιδοκιµάσουν και θα επιλέξουν τη συνέχιση του έργου µας. Οτι θα αποφασίσουν για σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια. Οτι θα δώσουν εντολή για αυτοδύναµη κυβέρνηση, έτσι ώστε η πατρίδα µας να συνεχίσει µε σίγουρα και στέρεα βήµατα την πορεία για ένα καλύτερο αύριο.

Συµµετέχετε ενεργά στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων της Νέας ∆ηµοκρατίας. Πότε προγραµµατίζεται να ολοκληρωθεί η διαµόρφωσή τους και κατά πόσο θα είναι ανανεωµένα σε σχέση µε το 2019;

Κάποιες αποφάσεις έχουν ήδη ανακοινωθεί και άλλες έρχονται. Σε κάθε περίπτωση, τα ψηφοδέλτια θα είναι έτοιµα στην ώρα τους και η κατεύθυνση που έχουµε λάβει από τον πρωθυπουργό είναι να περιέχουν περισσότερους νέους και γυναίκες από κάθε άλλη φορά. Η Νέα ∆ηµοκρατία είναι ένας ζωντανός πολιτικός οργανισµός, που ανανεώνεται και αξιοποιεί νέους ανθρώπους, µε γνώσεις, αξιοσύνη, κοινωνική καταξίωση και όρεξη για δουλειά.

Εχει ακουστεί ότι την προεκλογική περίοδο εκπρόσωπος θα είναι ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος. Πώς χειρίζεται το Μέγαρο Μαξίµου το ζήτηµα αυτό;

Πώς είναι η συνεργασία σας τον τελευταίο καιρό, που εσείς µετακοµίσατε στην Ηρώδου Αττικού; Συνεργάζοµαι στενά µε τον κ. Σκέρτσο εδώ και πολύ καιρό, όχι µόνο τώρα ως υφυπουργός, αλλά και από πιο πριν, ως γενικός διευθυντής της Νέας ∆ηµοκρατίας. Εχει πλήρη γνώση του έργου της κυβέρνησης σε όλους τους τοµείς. Των µεταρρυθµίσεων που έγιναν και των αποτελεσµάτων που έχουν. Των στρατηγικών που θεµελιώθηκαν και των δράσεων που αναπτύχθηκαν. Των έργων που έγιναν και αυτών που δροµολογήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα. Είναι ταυτόχρονα γνώστης των βασικών προτεραιοτήτων και του προγραµµατικού σχεδιασµού για το επόµενο διάστηµα. Σηµαντικό επίσης είναι ότι µετέχει στον δηµόσιο διάλογο µε επιχειρήµατα, τεκµηρίωση, µετριοπάθεια και πειθώ. Θα µπορούσε, πιστεύω, να είναι ένας πολύ καλός εκπρόσωπος. Την απόφαση, όµως, θα την πάρει ο πρωθυπουργός, αξιολογώντας τις ανάγκες που υπάρχουν.

Εάν υπάρξει πρόσθετος δηµοσιονοµικός χώρος, θα επιστρέψει στην κοινωνία στο σύνολό του


Ποια άλλα «όπλα» έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση που θα µπορούσε να ρίξει τους προσεχείς µήνες στη µάχη κατά της ακρίβειας; Η αντιπολίτευση ζητάει επιτακτικά τη µείωση του ΕΦΚ στα καύσιµα και των συντελεστών ΦΠΑ, ιδίως στα τρόφιµα.

Εάν υπάρξει πρόσθετος δηµοσιονοµικός χώρος, θα επιστρέψει στην κοινωνία στο σύνολό του µε κοινωνικά κριτήρια. Αυτή είναι η απόφαση του πρωθυπουργού: Να εξαντλούµε τα δηµοσιονοµικά περιθώρια για τη στήριξη των πιο αδύναµων συµπολιτών µας, χωρίς, ωστόσο, να τα παραβιάζουµε, αφού κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε περιπέτειες που δεν θέλουµε να ξαναζήσουµε. Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο, είναι προφανές πως, εάν µειώνονταν, θα µεγάλωνε το έλλειµµα και θα προκαλούσε ανάγκες που, για να καλυφθούν, θα έπρεπε ή να δανειστείς σε ένα δυσµενές περιβάλλον αυξηµένων επιτοκίων ή να αυξήσεις τους φόρους ή να προχωρήσεις σε περικοπές κοινωνικών δράσεων. Πέρα από αυτά, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι µια µείωση του ΦΠΑ θα έφτανε στον καταναλωτή. Ακόµα κι αν έφτανε όµως -στον βαθµό που θα έφτανε-, θα ωφελούσε περισσότερο εκείνους που καταναλώνουν τα περισσότερα και όχι τους πιο αδύναµους. Επιλέξαµε έτσι την «κάρτα αγορών», που θα καλύπτει το 10% του κόστους αγοράς βασικών αγαθών για την πλειονότητα των συµπολιτών µας, των οικονοµικά αδύναµων και της µεσαίας τάξης.

Σε τι ποσοστό θα κυµαίνεται περίπου η αύξηση του κατώτατου µισθού; Υπάρχουν χιλιάδες εργαζόµενοι που την περιµένουν µε αγωνία, αλλά και πολλές µικροµεσαίες επιχειρήσεις που ενδεχοµένως να δυσκολευτούν να ανταποκριθούν σε έναν υψηλό κατώτατο µισθό.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει και φέτος σε σηµαντική αύξηση του κατώτατου µισθού, λαµβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των εργαζοµένων, τις αντοχές των επιχειρήσεων και φυσικά τα αποτελέσµατα της διαβούλευσης, που θα ξεκινήσει άµεσα. Μην ξεχνάµε ότι τα τελευταία 3,5 χρόνια πετύχαµε σηµαντική αύξηση τόσο της απασχόλησης, µειώνοντας την ανεργία κατά έξι µονάδες από εκεί που την άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και των αποδοχών των εργαζοµένων, σε ποσοστό που υπερβαίνει τον πληθωρισµό. Οπως µάλιστα τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αν στην πρώτη τετραετία το στοίχηµα ήταν η µείωση των φόρων -στοίχηµα που πετύχαµε-, στη δεύτερη είναι οι καλύτεροι µισθοί για κάθε Ελληνίδα και κάθε Ελληνα, πρωτίστως για τους νέους που τώρα µπαίνουν στην αγορά εργασίας.

Ο Άκης Σκέρτσος έχει γνώση του έργου της κυβέρνησης σε όλους τους τοµείς. Θα µπορούσε, πιστεύω, να είναι ένας πολύ καλός εκπρόσωπος


Εχουν περάσει πέντε µήνες από την παραίτηση του γ.γ. του πρωθυπουργού και του διοικητή της ΕΥΠ και η υπόθεση των παρακολουθήσεων δεν έχει διαλευκανθεί ακόµη. Εσχάτως ενεπλάκη και το όνοµα του Α/ΓΕΕΘΑ, Κ. Φλώρου, στους παρακολουθούµενους. Τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση προκειµένου να χυθεί πράγµατι άπλετο φως;

Η υπόθεση είναι ήδη στα χέρια της ∆ικαιοσύνης, στην οποία έχουµε απόλυτη εµπιστοσύνη. Πρώτοι εµείς θέλουµε να χυθεί άπλετο φως. Οσοι εγείρουν, µε δηµοσιεύµατα και ανακοινώσεις -και αναφέροµαι στο «Documento» και τον ΣΥΡΙΖΑ-, ζήτηµα σε βάρος του αρχηγού των Ενόπλων ∆υνάµεων ας ρίξουν µια µατιά στον τουρκικό Τύπο. Θα διαπιστώσουν ότι τόσο οι ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα σχετικά δηµοσιεύµατα έχουν ήδη µετατραπεί σε βασικό όπλο προπαγάνδας της Τουρκίας σε βάρος της χώρας µας και των Ενόπλων ∆υνάµεών µας. Απλώς και µόνο το γεγονός ότι ο τουρκικός Τύπος επικαλείται και υιοθετεί τις ανακοινώσεις ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει µια αδιανόητη ταύτιση σε µείζονος σηµασίας εθνικά ζητήµατα.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί την κυβέρνηση ως υπαίτια για «µια παρατεταµένη κρίση δηµόσιας υγείας». Τι απαντάτε σε σχέση µε την έλλειψη φαρµάκων και τις λίστες για χειρουργεία;

Η έλλειψη φαρµάκων είναι ένα παγκόσµιο πρόβληµα, το οποίο η χώρα µας αντιµετωπίζει σταδιακά και αποτελεσµατικά, καλύτερα και γρηγορότερα από µεγάλες χώρες. Τα νοσοκοµεία και τα φαρµακεία του ΕΟΠΥΥ είχαν και έχουν πλήρη κάλυψη και οι όποιες ελλείψεις στα ιδιωτικά φαρµακεία αντιµετωπίζονται σταδιακά. Σε ό,τι αφορά το ΕΣΥ, έγιναν µέχρι σήµερα σηµαντικά βήµατα, αλλά η προσπάθεια -όπως ήταν επιβεβληµένο- εστιάστηκε κυρίως στην αντιµετώπιση της πανδηµίας. Υπερδιπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ, προσλήφθηκε έκτακτο προσωπικό, οργανώθηκε ένα υποδειγµατικό σύστηµα εµβολιασµού. Παράλληλα, θεσπίστηκε και λειτουργεί ο θεσµός του οικογενειακού γιατρού, ενώ προωθήθηκαν µεταρρυθµίσεις για να γίνει το ΕΣΥ πιο ελκυστικό στους γιατρούς και να καλυφθούν τα κενά τόσο στην περιφέρεια όσο και σε συγκεκριµένες ειδικότητες. Επιπλέον, δόθηκε έµφαση στην προληπτική ιατρική, ξεκινώντας µε το πρόγραµµα «Φώφη Γεννηµατά», χάρη στο οποίο περισσότερες από 4.500 γυναίκες έχουν διαγνωστεί µε καρκίνο του µαστού σε πρώιµο στάδιο. Στο µεταξύ, προβλέφθηκαν σηµαντικοί πόροι από το Ταµείο Ανάκαµψης για την αναβάθµιση των υποδοµών του συστήµατος Υγείας, των νοσοκοµείων µας και των Κέντρων Υγείας. ∆εν αρκούν όµως αυτά. Γι’ αυτό, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, βασική προτεραιότητα του προγράµµατός µας για τη νέα τετραετία είναι η δηµόσια υγεία, έτσι ώστε κάθε πολίτης να έχει δωρεάν υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου.

Θα υπάρξει τελικά νοµοθετική ρύθµιση ώστε καταδικασµένοι για ηγετικό ρόλο σε εγκληµατική οργάνωση, όπως ο Ηλίας Κασιδιάρης, να µην µπορούν να είναι υποψήφιοι βουλευτές;

Η κυβέρνηση, διαβλέποντας το ενδεχόµενο νέας απόπειρας εισόδου στη Βουλή εγκληµατικών οργανώσεων, µε «κλώνους» ναζί, κατάρτισε νοµοθετική ρύθµιση, που αποκλείει την ανακήρυξή τους από τον Αρειο Πάγο ως κοµµάτων που συµµετέχουν στις εκλογές. Εδώ και καιρό µάλιστα, επιδιώκοντας την ευρύτερη πολιτική συνεννόηση, ενηµέρωσε τον ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκεκριµένη διάταξη. Με γνώµονα τη θέση που διατύπωσε ο πρωθυπουργός, ότι το πολιτικό σύστηµα οφείλει να εξαντλεί τα περιθώρια που δίνει το Σύνταγµα, ώστε να µην εκπροσωπούνται εγκληµατικές οργανώσεις στο ελληνικό Κοινοβούλιο, η κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια συνεννόησης µε ανοιχτό πνεύµα διαλόγου. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, σχετική διάταξη θα κατατεθεί άµεσα στη Βουλή.