Ολοκληρώθηκε η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, από τη Βουλή σε σχέση με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης.

«Τελικά, για όλους και για όλα, έρχεται κάποια στιγμή η ώρα της κρίσης. Κύριε Μητσοτάκη, έξι μήνες τα κάνατε όλα. Ό,τι περνούσε από το χέρι σας κάνατε για να αποφύγετε αυτή τη στιγμή. Συγκαλύψατε, εκβιάσατε, τρομοκρατήσατε, παρανομήσατε – όλα τα κάνατε.

Και να όμως που, παρά τα όσα κάνατε, είστε πάλι εδώ, ενώπιος ενωπίω με την αλήθεια που επιχειρήσατε εδώ και έξι μήνες να κρύψετε στο σκοτάδι. Ενώπιος ενωπίω με τον ελληνικό λαό που ζητάει εξηγήσεις. Για μια πρωτοφανή, σε βάθος και σε έκταση, παραβίαση του Κράτους Δικαίου. Για μια πρωτοφανή θεσμική και συνταγματική εκτροπή – που πλέον δεν μπορείτε να αρνείστε ότι συνέβη. Δεν μπορείτε να παριστάνετε τον ανήξερο.

Γιατί σήμερα δεν έχετε περιθώριο να δώσετε θολές απαντήσεις. Σήμερα δεν υπάρχουν δημοσιεύματα, πληροφορίες και εικασίες. Σήμερα υπάρχουν αποδείξεις. Αποδείξεις από την επίσημη Αρχή του κράτους για τη δράση του παρακράτους. Και απέναντι σε αυτές τις αποδείξεις αλλά και στη θλιβερή στάση σας εδώ και έξι μήνες, χρωστάτε εξηγήσεις. Την τελευταία φορά που βρεθήκαμε, αν θυμάστε, το βάλατε στα πόδια. Αν δεν απαντήσετε, θα είναι μια ομολογία ενοχής.

«Γνωρίζατε πολύ καλά πως οι παρακολουθήσεις είχαν γίνει γιατί εσείς τις είχατε παραγγείλει. Ψέματα μες στο ψέμα και μία τεράστια, πρωτοφανής απόπειρα συγκάλυψης», ανέφερε στη συνέχεια. «Είναι άλλη μία κακοποίηση του κράτους δικαίου και της αλήθειας, γιατί μέσα στην αλαζονεία της ισχύος σας κάνατε ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί προκειμένου να συγκαλύψετε, τόσο που να μοιάζει τελικά η εκτροπή των παρακολουθήσεων ισότιμη με την εκτροπή της συγκάλυψης. Επιχειρήσατε να υποτάξετε θεσμούς με θεμελιώδη σημασία για τη δημοκρατία, όπως της δικαιοσύνης. Εξαπολύσατε ένα πρωτοφανές κύμα τρομοκρατίας εναντίον όσων ξέρουν και υπήρχε κίνδυνος να μιλήσουν. Με απόρρητο, απειλές 10ετούς φυλάκισης, με καταστροφές εγγράφων που όλως τυχαίως έγιναν μετά τις αποκαλύψεις στην ΕΥΠ και με τη σπίλωση, τη δολοφονία χαρακτήρα». «Από τη στιγμή που η δημοσιογραφική έρευνα σας συνέλαβε επ' αυτοφώρω, αντί να αναλάβετε τις ευθύνες σας, είτε να παραιτηθείτε, είτε να υποδείξετε τους ενόχους αν δεν ήσασταν εσείς και να τους οδηγήσετε στη Δικαιοσύνη, επιλέξατε να συνεχίσετε τον δρόμο της εκτροπής και να τον πολλαπλασιάσετε. Να μετατρέψετε τον δικό σας φόβο σε λάσπη και χειραγώγηση, σε δολοφονία της αλήθειας. Και το μόνο που καταφέρατε ήταν να γίνετε δύο φορές ένοχος. Γιατί τα γεγονότα βοούν». 

«Πρόκειται για σχέδιο καλά οργανωμένο, όχι για αστοχία, για εγκληματική οργάνωση, για μοντέλο διακυβέρνησης που στήσατε από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησής σας. Δική σας απόφαση ήταν να αναλάβετε προσωπικά την ΕΥΠ με το που μπήκατε στο Μαξίμου. Δική σας απόφαση ήταν η αλλαγή του νόμου για να μπορεί να διοριστεί επικεφαλής της ΕΥΠ κάποιος που δεν πληρούσε τα κριτήρια, παρότι ήταν δικός σας άνθρωπος. Προσωπική σας απόφαση η χυδαία επίθεση στην ΑΔΑΕ και σε έναν έντιμο δικαστή επειδή επιτέλεσε το συνταγματικό του καθήκον». Παράλληλα χαρακτήρισε ως αδίστακτο τον πρωθυπουργό, διότι  στις αρχές της αποκάλυψης της υπόθεσης, όπως είπε, προσπάθησε η κυβέρνηση με διαρροές να βάλει τη «ρετσινιά του κατασκόπου» στον Νίκο Ανδρουλάκη.

«Και το μόνο που καταφέρατε τελικά είναι να είστε σήμερα δυο φορές ένοχος. Γιατί τα γεγονότα βοούν, κύριε Μητσοτάκη. Δεν πρόκειται για κάποιο λάθος που αν το γνωρίζατε δεν θα το επιτρέπατε να συμβεί. Πρόκειται για σχέδιο καλά οργανωμένο. Δεν πρόκειται για “ρυπαρό δίκτυο”. Πρόκειται για εγκληματική οργάνωση. Δεν πρόκειται για μια αστοχία. Πρόκειται για μοντέλο διακυβέρνησης. Που δεν έστησε κανένας άλλος, πέραν από εσάς τον ίδιο, από την πρώτη μάλιστα ημέρα που αναλάβατε τη διακυβέρνηση του τόπου.

  • Δική σας απόφαση ήταν να αναλάβατε την ΕΥΠ με το που μπήκατε στο Μέγαρο Μαξίμου.
  • Δική σας απόφαση ήταν να αλλάξατε τον νόμο για να διοριστεί επικεφαλής της ΕΥΠ κάποιος που έχει τα κριτήρια.
  • Δική σας απόφαση ήταν να ορίσετε τον έμπιστο ανιψιό σας στον έλεγχό της.
  • Δική σας απόφαση ήταν να προωθήσετε την κ. Βλάχου ως εισαγγελέα της.
  • Δική σας απόφαση ήταν να αλλάξετε τον νόμο για την ΑΔΑΕ μόλις έσκασε η υπόθεση Κουκάκη, για να μη μαθευτεί ποτέ η αλήθεια.
  • Δική σας απόφαση ήταν να επικαλεστείτε το απόρρητο για να μείνουν όλα στο σκοτάδι.
  • Δική σας απόφαση ήταν να μην πάτε ούτε ένα στοιχείο στη Δικαιοσύνη, να μην υποδείξετε ούτε έναν ένοχο.
  • Δική σας απόφαση και ντροπή ήταν η χυδαία και άθλια επίθεση στην Ανεξάρτητη Αρχή και σε έναν έντιμο δικαστή, επειδή επιτέλεσε το συνταγματικό του καθήκον».

Επίσης, αναφερόμενος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε: «Προτιμήσατε να παριστάνετε τον πρωθυπουργό μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας παρά να αναλάβετε τις ευθύνες που σας αναλογούν με τόλμη. Μου θυμίζει το παλιό πρωτοσέλιδο "ένοχος ή βλαξ" και μάλλον προτιμήσατε το δεύτερο».

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, συνέχισε την επίθεση εναντίον του, αναφέροντας γιατί δεν οδήγησε κάποιον στη Δικαιοσύνη και τους προστάτευσε στην Εξεταστική Επιτροπή. «
Δεν έχω καμία διάθεση να υπονοήσω ότι ο πρωθυπουργός της χώρας έχει μειωμένη αντιληπτική ικανότητα. Το αντίθετο, είναι έξυπνος, αλλά είναι ένοχος. Αυτό είναι και η υπόθεση των υποκλοπών έχει τη δική του προσωπική σφραγίδα. Είναι θεσμικά ανυπόφορη», είπε ακόμα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι ήξεραν ακόμα και τα ραντεβού για εμβόλιο των στόχων παρακολούθησης και το κακόβουλο λογισμικό άκουγε και τις πιο προσωπικές στιγμές των θυμάτων.
«Γιατί ακούγατε τον υπουργό Εργασίας; Ήταν επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια; Τον Νίκο Ανδρουλάκη για να ελέγξετε τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και να μπορείτε να τον πιέσετε για συγκυβέρνηση; Τον Κύρτσο, τον Κουκάκη, τον Τέλογλου, τους αρχηγούς των Ε.Δ.; Οι ταγοί της εθνικής μας ασφάλειας είναι επικίνδυνοι για την εθνική μας ασφάλεια;», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα που δόθηκαν για τους εξοπλισμούς από τον ελληνικό λαό δεν θα μείνει ανέλεγκτο», ανέφερε ακόμα.

«Αλήθεια, όταν τον Αύγουστο τους αποπέμψατε, δεν μιλήσατε μαζί τους; Δεν μάθατε ποτέ τι είχαν διαπράξει; Δεν τους ρωτήσατε ή μήπως επικαλέστηκαν και σ' εσάς το αγαπημένο σας απόρρητο; Μήπως σας είπαν "δεν θα σας πούμε, είναι απόρρητο";

Ο κ. Δεμίρης που πήγε στην ΕΥΠ, δεν τα βρήκε τα ατοπήματα; Η κ. Βλάχου που υπέγραψε διατάξεις δεν ενημέρωσε τον κ. Δεμίρη; Και παραμένει στην κρίσιμη θέση της; Τυχαίο κι αυτό, ε;

Δεν σας είπαν ποτέ για την παρακολούθηση του κ. Χατζηδάκη και λέγατε “πώς είναι δυνατόν έναν άνθρωπο που τόσο αγαπώ;”. Μήπως φοβάστε ότι αν κινηθείτε εναντίον τους, όπως θα γινόταν σε κάθε ευνομούμενη χώρα, και αν πάνε στη Δικαιοσύνη, θα ήταν πιθανό να ανοίξουν το στόμα τους; Μήπως γι' αυτό; Αυτά λοιπόν που μάθατε, γιατί δεν τα είπατε στη Δικαιοσύνη, για τη δική σας προστασία πάνω απ’ όλα; Εάν διέπραξαν κακουργήματα, πώς κυκλοφορούν ακόμα κρυμμένοι πίσω από το απόρρητο; Και υπό τη δική σας προστασία; Κι αφού επικαλείστε “ρυπαρά δίκτυα”, μία μόνο ερώτηση έχω: Είναι και η κ. Βλάχου μέλος των ρυπαρών δικτύων; Τόσες διατάξεις υπέγραψε. Αν είναι, γιατί λοιπόν με επιμονή την κρατάτε στη θέση της; Μήπως δεν την κρατάτε εσείς, αλλά αυτή σας κρατάει;».