Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα σε σχέση με την επόμενη μέρα των εκλογών και την αναφορά του σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού στη χθεσινή διακαναλική συνέντευξη.

Πολιτικοί παρατηρητές σημείωναν αργά το βράδυ ότι δεν απέκλεισε κατηγορηματικά οι «υποκλοπές» να είναι η βάση βραχύβιας κυβέρνησης «και με μοναδικό στόχο την εξέταση της υπόθεσης των υποκλοπών». Οι εκτιμήσεις αυτές εντάθηκαν από τις αναφορές του κ. Τσίπρα για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, που θα εξετάσει το ενδεχόμενο παραπομπής πολιτικών προσώπων, δηλαδή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει την ευθύνη των Μυστικών Υπηρεσιών της χώρας.

Σε σχετική ερώτηση απάντησε επί λέξει: «Αν κατάλαβα καλά, με ρωτάτε αν δεν βγαίνουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση μακράς πνοής, διότι, αν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα υπάρχουν οι συσχετισμοί και θα πάμε να συγκροτήσουμε μια κυβέρνηση μακράς πνοής, τετραετίας, όχι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού που μέσα βεβαίως σε αυτήν της μακράς πνοής διακυβέρνηση θα εντάξουμε και όλους τους ειδικούς σκοπούς. Μέσα στους γενικούς σκοπούς θα εντάξουμε και τους ειδικούς σκοπούς. Είναι, νομίζω, προτεραιότητά μας το ζήτημα της κάθαρσης στο θέμα των υποκλοπών. Και βεβαίως και της απόδοσης δικαιοσύνης στο έγκλημα των Τεμπών. Αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ, εμένα αυτή τη στιγμή αυτό που με απασχολεί είναι η νίκη στις εκλογές, γιατί πιστεύω ότι η νίκη ξεκλειδώνει την προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης, κυβέρνησης μακράς πνοής και σταθερότητας. Από εκεί και πέρα ας δούμε τα αποτελέσματα, θα έχουμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε, να εκτιμήσουμε. Δεν αποκλείω εκ των προτέρων την πιθανότητα να προκύπτει μια τέτοια συζήτηση την επομένη των εκλογών, αλλά ο στόχος μου δεν είναι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού».

«Είναι μια κυβέρνηση τετραετίας, σταθερότητας, μακράς πνοής που θα συμπεριλάβει και όλους αυτούς τους ειδικούς σκοπούς που είναι καίριας σημασίας για τη Δημοκρατία μας και την κοινωνία» τόνισε και πρόσθεσε με νόημα: «Είναι προφανές ότι, αν η ΝΔ κερδίσει, θα υπάρξει συγκάλυψη. Αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, μία από τις πρώτες κινήσεις είναι να προχωρήσουμε προς την κάθαρση. Γιατί ο κ. Ανδρουλάκης μιλάει για εξεταστική; Πρέπει να πάμε σε προανακριτική. Τα πολιτικά πρόσωπα πρέπει να λογοδοτήσουν. Θα παρακολουθούμε την πορεία στη Δικαιοσύνη, αλλά θα προχωρήσαμε στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Ελπίζω να δεχθεί ο κ. Ανδρουλάκης. Θα προχωρήσουμε στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Να πέσει φως στο σκοτάδι. Πού βρίσκονται αυτά τα τεκμήρια;», δήλωσε στέλνοντας ένα ακόμη μήνυμα προς τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, στον οποίο πέταξε το μπαλάκι της ευθύνης αν υπάρξει «ακυβερνησία», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα.

Απαντώντας σχετικά με τους μελλοντικούς κυβερνητικούς εταίρους, εξαίρεσε τον Γιάνη Βαρουφάκη, δίνοντας τέλος στα όποια σενάρια είχαν αναπτυχθεί τις προηγούμενες ημέρες. «Ο κ. Βαρουφάκης αυτοεξαιρέθηκε από το προσκλητήριο των προοδευτικών δυνάμεων. Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση ήταν το alter ego του Μητσοτάκη. Αυτές ήταν απόψεις Σόιμπλε και έκανε ένα μεγάλο δώρο στον κ. Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας θα βασίζεται στην ανάταξη της κοινωνίας, της οικονομίας και κυρίως να ξαναγυρίσει η δικαιοσύνη παντού και για όλους», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Όχι» Ανδρουλάκη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης από την πλευρά απάντησε αρνητικά σε ενδεχόμενο συγκρότησης ειδικού σκοπού μιλώντας το απόγευμα στην τηλεόραση του «Alpha», κατηγορώντας τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ ότι «όσα λέει είναι «όπλο» για τον κ. Μητσοτάκη στην τελική ευθεία προς τις εκλογές.

Ο κ. Ανδρουλάκης τοποθετήθηκε αρνητικά και στην πρόταση του κ. Τσίπρα για Προανακριτική Επιτροπή για τις παρακολουθήσεις, επαναλαμβάνοντας την πρότασή του για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής χωρίς τη καταχρηστική χρήση του απορρήτου, ώστε να έχει περιεχόμενο -εάν συσταθεί στη συνέχεια - η Προανακριτική.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 17/5