Νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας-Ιαπωνίας ανοίγει η Κοινή Δήλωση Στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών, που υπέγραψαν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ιάπωνας ομόλογός του, Fumio Kishida.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, μάλιστα, οι σχέσεις της Αθήνας με το Τόκιο «αναβαθμίζονται σε στρατηγικού χαρακτήρα και επαναενεργοποιούνται στο ανώτατο επίπεδο». Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κοινή Δήλωση υπάρχουν σημαντικές αναφορές των δύο ηγετών στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών από όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας και στη σημασία της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Ελλάδα και Ιαπωνία «ως ναυτικά κράτη», όπως αναφέρεται, υπογραμμίζουν ακόμη τη σημασία της συμμόρφωσης με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).Οι τομείς συνεργασίας

Η δέσμευση των δύο ηγετών για την αναβάθμιση των σχέσεων σε στρατηγικό επίπεδο καλύπτει τη συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και, όπως αναφέρεται, βασίζεται, αλλά δεν περιορίζεται, στους εξής άξονες:
  • 1. Πολιτική Συνεργασία
  • 2. Συνεργασία σε Περιφερειακά Ζητήματα -Μεταξύ άλλων, ιδιαίτερη αναφορά στη δέσμευση των δύο χωρών στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της UNCLOS, και στον ρόλο της κάθε χώρας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της.
-Ρητή αναφορά σε αντίθεση σε μονομερείς απόπειρες αλλαγής του status quo δια της βίας ή καταναγκασμού.
-Αναφορά στην ανάγκη σεβασμού της UNCLOS.

  • 3. Ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε 10 τομείς προτεραιότητας. Μεταξύ άλλων:
-Συνεργασία στη Ναυτιλία
-Οικονομική συνεργασία, Επενδύσεις και Εμπόριο
-Τουρισμός
-Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια
-Συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας
-Συνεργασία στον Πολιτισμό  • 4. Συνεργασία σε Πολυμερή πλαίσια
i) Συνεργασία στο πλαίσιο του ΟΗΕ
ii) Ενίσχυση της Συνεργασίας στο Πλαίσιο της Ε.Ε.
iii) Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ

  • 5. Συνεργασία σε Παγκόσμια Ζητήματα (Πρόληψη καταστροφών και ανθρωπιστικά προγράμματα, Κλιματική Αλλαγή, Κυβερνο-Ασφάλεια, Πυρηνικός αφοπλισμός και μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, Παγκόσμια Οικονομική Κατάσταση).