«Ο τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συνεχίσει την προκλητική ρητορική έως τις εκλογές«, εκτίμησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης.

Ερωτηθείς για τυχόν επεισόδιο δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ είπε ότι έχουν ενημερωθεί οι εταίροι και η Ελλάδα παίρνει τα μέτρα της.

Είπε πως αυτά που κάνει ο Ερντογάν δεν τα κάνει μόνο για τις εκλογές λέγοντας ότι υπάρχουν δομικές αλλαγές στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Σημείωσε πως η Τουρκία δεν θα είναι η χώρα που είχαν συνηθίσει οι δυτικοί. SSA

Αναλυτικά οι δηλώσεις του

Ο βουλευτής ΝΔ εκτίμησε ότι η ρητορική του Ερντογάν θα συνεχίσει ως έχει μέχρι τις εκλογές: «Ο Ερντογάν ψάχνει εχθρούς, επιλέγει εχθρούς, θέλει εχθρούς. Και με αυτή την εχθροπάθεια, πάει να συσπειρώσει εθνικιστικά τη βάση του. ‘’ Όλοι είναι εναντίον της Τουρκίας, αυτός μόνο μπορεί να την προστατεύσει, αντίπαλοι κυρίως οι Αμερικανοί και η Δύση και από κοντά βεβαίως και εμείς οι Έλληνες’’, σύμφωνα με το αφήγημά του.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου: «Είναι μία επικίνδυνη κατάσταση, χρειάζεται αυξημένη προσοχή, είναι κάτι το οποίο το λέμε και στους συμμάχους. Ευτυχώς, έχουνε ‘’ξυπνήσει’’ σιγά-σιγά, πρώτα οι Αμερικάνοι, οι οποίοι είναι έμπειροι επί των ελληνοτουρκικών, τα έχουν παρακολουθήσει εδώ και δεκαετίες, αλλά και οι Ευρωπαίοι με πρώτους βέβαια τους Γάλλους, αλλά από κοντά και οι Γερμανοί. Παίρνουμε τα μέτρα μας και νομίζω ότι θα πάμε με ασφάλεια και ομαλότητα και στις δικές μας εκλογές.

«Με προβληματίζει όμως, η ευρύτερη στροφή της Τουρκίας, και για το μέλλον, μακροπρόθεσμα, αυτή η δηλητηρίαση της τουρκικής κοινής γνώμης. Δεν πιστεύω ότι τα κάνει μόνο για τις εκλογέςΥπάρχουν δομικές αλλαγές και στο εσωτερικό της Τουρκίας και στα γεωστρατηγικά ευρύτερα, που απομακρύνουν την Τουρκία είτε με Ερντογάν, είτε χωρίς Ερντογάν, από τη Δύση, όπως το είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα 70 χρόνια, που η Τουρκία ήταν μέλος του ΝΑΤΟ. Άρα, θεωρώ υπάρχει κάτι μονιμότερο, δομικό, όχι συγκυριακό και προσωπικό.

Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ο διεθνολόγος σημείωσε: «Κατ’ αρχάς η Σουηδία έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό το εξάμηνο. Και στην αρχή κάθε προεδρίας, γίνεται μία συνάντηση των εθνικών κοινοβουλίων. Εγώ εκπροσώπησα τη Βουλή των Ελλήνων. Είχα πολύ σημαντικές συναντήσεις. Για πρώτη φορά χθες, είχαμε πολύ μεγάλες επικρίσεις σε βάρος της Τουρκίας, από τον Γερμανό, τον Γάλλο, τον Ιταλό, τον Πορτογάλο, τον Ισπανό αντιπρόσωπο. Και αυτό έχει να κάνει με αυτά που κάνει η Τουρκία, αλλά έχει να κάνει και με τη δική μας διπλωματική προσπάθεια».

«Οι Σουηδοί είναι σοκαρισμένοι. Δεν το περίμενα και δεν έχουν συνηθίσει να τους επικρίνουν. Γενικά είναι μία χώρα για την οποία μόνο καλά ακούγονταν μέχρι πρότινος. Το γεγονός ότι οι Τούρκοι τη μπλοκάρουν την ώρα που οι ίδιοι θεωρούν ότι εξάντλησαν όλα τα περιθώρια. Υπογράψανε ένα μνημόνιο με την Τουρκία, πήραν μια σειρά από μέτρα. Θεωρούσαν ότι το πρόβλημα θα λυθεί. Υποτίμησαν και δεν κατανοούν ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με ευρύτερα ζητήματα.

Σχετικά με την Ουκρανία ο κος Καιρίδης δήλωσε: «Έγινε μία προσαρμογή με τα τανκς, υπήρξε η μεγάλη συζήτηση κυρίως στη Γερμανία, είναι μία συζήτηση, η οποία προφανώς θα συνεχίζεται, όσο θα συνεχίζεται η ρωσική βαρβαρότητα. Αυτό το οποίο λέμε εμείς, είναι ότι δίπλα στη Ρωσία υπάρχει και ένας Ερντογάν, ο οποίος ‘’κάνει’’ το παιχνίδι του, παραβιάζει τις κυρώσεις υπέρ του Πούτιν, βγάζει χρήματα από αυτή την τραγωδία, μπλοκάρει μια κεντρική-δυτική επιλογή που είναι η διεύρυνση προς τη Σουηδία και τη Φιλνανδία και προκαλεί ένταση στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ.

«Τώρα με το Κοράνι, χρηματοδοτεί ο Πούτιν ακροδεξιές, αντιευρωπαϊκές οργανώσεις στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενδεχομένως βάζει να καίνε κοράνια έξω από πρεσβείες και δίνει άλλοθι στον Ερντογάν να μπλοκάρει την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Είμαστε εμείς από τη μία φιλελεύθεροι Ευρωπαίοι στη μέση, να μας παίζει από μια η χρηματοδοτούμενη από τον Πούτιν ευρωπαϊκή ακροδεξιά και από την άλλη ο Ερντογάν».