«Φωτιά» στο πολιτικό τοπίο έβαλε η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο Μέγαρο, ζητώντας άμεση διάλυση της Βουλής και εκλογές.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι θα απέχει από κάθε νομοθετική διαδικασία (πλην, ενδεχομένως αυτής για τον αποκλεισμό της εγκληματικής οργάνωσης), διότι δεν επιθυμεί να νομιμοποιήσει «το νομοθετικό έργο μίας κυβέρνησης εκτροπής». «Αποσυρόμαστε από τις ψηφοφορίες στη Βουλή».


«Ασέλγησαν στο κράτος δικαίου»

Στην αρχή της συνέντευξης Τύπου, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας οι ισχυροί γίνονται ισχυρότεροι», υπογραμμίζοντας ότι τα σκάνδαλα διαφθοράς όπου εμπλέκονται στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης είναι αυτά που έχουν καθορίσει την πολιτική ζωή του τόπου.

«Η διάβρωση των θεσμών της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής έχουν προχωρήσει πολύ βαθιά. Πραγματοποιείται μία μεγάλη αδιανομή πλούτου υπέρ των ισχυρών. Η αισχροκέρδεια προστατεύεται με προκλητικό τρόπο».

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας μίλησε για τις υποκλοπές, για «ζόφο» και «εκλογές Μητσοτάκη». «Οι υποκλοπές έγιναν υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση του πρωθυπουργού», τόνισε, αναφέροντας επίσης ότι «η εξοπλιστική ασφάλεια έγινε τμήμα αυτού του παιγνίου».

«Το δίκτυο των υποκλοπών δεν ήταν μία αστοχία. Ήταν πολύπλοκο σχέδιο που ήθελε να συμπληρώσει τα δίκτυα της κλοπής. Ασέλγησαν στο κράτος δικαίου. Αυτό είναι το καθεστώς Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης είναι καταχραστής της δημοκρατικής εξουσίας».

«Ζητάμε την άμεση διάλυση της Βουλής»

«Τέτοια κατάσταση σήψης δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Δηλώνουμε ως Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι δεν θα νομιμοποιήσουμε αυτήν την εκτροπή ακόμα και αν 156 βουλευτές αποφάσισαν σχετικά. Η κυβέρνηση για μας είναι ηθικά και πολιτικά έκπτωτη. Δεν μπορεί να παραμείνει ούτε μία στιγμή παραπάνω. Ζητάμε την άμεση διάλυση της Βουλής και εκλογές άμεσα σε τρεις εβδομάδες», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε την κυβέρνηση εκτροπής»

«Μεταφέρουμε την πρόταση μομφής στον λαό. Όσο ο κ. Μητσοτάκης το αρνείται ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα νομιμοποιεί το νομοθετικό έργο μίας κυβέρνησης εκτροπής. Καλούμε όλα τα πολιτικά κόμματα και τα συνδικάτα και να δημιουργήσουν τείχος προστασίας της δημοκρατίας. Η δημοκρατία είναι ζωντανή όσο βρίσκεται στην υπεράσπιση του κάθε πολίτη», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Αντιμετωπίσαμε θεσμικά το σκάνδαλο. Το πρώτο σκάνδαλο που αφορά τη λειτουργία των θεσμών. Ζητήσαμε παντού απαντήσεις. Θεσμική απόφαση ήταν να αξιοποιήσουμε όλα τα όπλα που μάς παρέχει ο κανονισμός της Βουλής. Καμία απάντηση δεν πήραμε από τον πρωθυπουργό της χώρας. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε αποχή από τη Βουλή».



«Το ζήτημα πρέπει να διεθνοποιηθεί»

Μετέπειτα, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου αυτό το ζήτημα να διεθνοποιηθεί. «Απεθυνόμαστε εντός αλλά και εκτός χώρας. Στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Δεν έχουμε παραβίαση συνταγματικών πλαισίων απλά αλλά παραβίαση του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Εχω ήδη απευθυνθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Προφανώς θα διεκδικήσουμε να διεθνοποιηθεί το ζήτημα αυτό παντού στην Ευρώπη. Το κρίσιμο να αποφανθεί ο ελληνικός λαός. Εχουμε ήδη εξηγήσει γιατί. Πρέπει μία δημοκρατική κυβέρνηση να αποκαταστήσει το κράτος δικαίου».

«Είχαμε αύξηση των επισυνδέσεων στη διακυβέρνησή μας»

Ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε μία παραδοχή, αναφερόμενος στην λειτουργία της ΕΥΠ, τονίζοντας ότι επί διακυβέρνησής του έγινε αύξηση των επισυνδέσεων από την ΕΥΠ. Δικαιολογώντας την απόφαση αυτή, ανέφερε ότι: «Θεωρώ ότι μία προοδευτική κυβέρνηση να προστατεύσει την κοινωνική συνοχή, να φέρει δικαιοσύνη. Επί των ημερών μας η ΕΥΠ λειτούργησε στο πλαίσιο του Συντάγματος και του νόμου. Οι επισυνδέσεις αυξήθηκαν αλλά είχαν αυξηθεί και οι προσφυγικές ροές. Χρειαζόταν εξέταση. Μία σοβαρή ΕΥΠ έπρεπε να το κάνει. Και το έκανε».

Για επιστολή Ράμμου και ΑΔΑΕ

Σε σχέση με ερώτηση που δέχτηκε για το αν υπήρχαν ονόματα στην επιστολή Ράμμου, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως: «Γίναμε μάρτυρες μιας σκηνής του θεάτρου του παραλόγου. Αντί ο κ. Μητσοτάκης να δώσει απαντήσεις, προσπάθησε να μου πει ότι δεν υπήρχαν ονόματα στην επιστολή Ράμμου. Μα εγώ απευθύνθηκα στην Ανεξάρτητη Αρχή με επιστολές και γραπτά έγγραφα. Υπήρξε συνεδρίαση του ΔΣ της Αρχής για να απαντηθεί το αίτημα. Μου ζητήθηκαν διευκρινήσεις για ποιους ζητώ στοιχεία. Επέλεξα λοιπόν τα έξι πρόσωπα», εξήγησε ο κ. Τσίπρας.

Για παρακολούθηση αρχηγού ΓΕΕΘΑ

«Ήμουν σαφής στα ερωτήματά μου στη Βουλή. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι δύο επικεφαλής των εξοπλισμών παρακολουθούνταν. Μίλησα σαφώς. Οι πέντε στρατιωτικοί δεν παρακολουθούνταν για λόγους εθνικής ασφάλειας, δεν υπήρχε λόγος κατασκοπίας. Στον κ. Φλώρο ανανέωσαν τη θητεία. Είναι ντροπή να αιωρούνται ερωτήματα πάνω από αξιωματικούς. Ποιους ήθελε να τους έχει στο χέρι; Θύμισα στη Βουλή ότι ο Τσοχατζόπουλος κατέληξε όπου κατέληξε για προγράμματα 8 δισ. ευρώ. Ο κ. Μητσοτάκης χειρίστηκε προγράμματα 15 δισ.», τόνισε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη

«Είναι σαφές ότι στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη ότι έχει μιλήσει ο ίδιος για ομηρία και εκβιασμό. Με το αν θα εκβιαστεί κανείς ή όχι έχει να κάνει με το χαρακτήρα μου. Δεν προδικάζω κάτι. Είναι όμως προφανές ότι υπάρχει απόπειρα εκβιασμού. Θυμάστε τι διαρροές έκαναν για τον κ. Ανδρουλάκη; Πού βρίσκονται τούτη την ώρα αυτά τα δεδομένα των συνδιαλέξεων. Πού είναι αυτός ο πλούτος των συνομιλιών; Είναι μείζον ζήτημα», επέμεινε ο κ. Τσίπρας.

«Πυρά» για τις εκλογές

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι θέλει νίκη στις πρώτες κάλπες για να σχηματιστεί μια προοδευτική κυβέρνηση, ενώ αναφέρθηκε και στη στάση του ΠΑΣΟΚ. «Το λέω για μια άλλη φορά. Διεκδικούμε κυβέρνηση νικητών από την πρώτη Κυριακή. Ο κ. Μητσοτάκης στοχεύει στις δεύτερες εκλογές, προδικάζει τη λαϊκή ετυμηγορία. Η χώρα έχει ανάγκη για ισχυρή κυβέρνηση, μεγάλης πλειοψηφίας και συνεργασίας. Το ΠΑΣΟΚ έχει επαμφοτερίζουσες θέσεις. Είπαν για κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή χωρίς παζάρια. Με ποιον; Να διευκρινίσουν», ζήτησε από τη Χαριλάου Τρικούπη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τη στάση Ράμμου

«Επέλεξα τα έξι ονόματα με βάση την ιδιότητα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ εξήγησε ότι αυτά τα ονόματα αναφέρονταν σε δημοσιεύματα. «Ζήτησα επί αυτών των δημοσιευμάτων να γίνει έρευνα. Το ζήτησα και στον Άρειο Πάγο. Ο κ. Ντογιάκος παρέπεμψε στις καλένδες την έρευνα. Ο κ. Ράμμος μου ζήτησε διευκρινήσεις και τις έδωσα», ενώ τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Ράμμος λειτούργησαν με βάση το Σύνταγμα.

Τι είπε για Θεοδωρικάκο

Ο Αλέξης Τσίπρας σε σχέση με τις αποκαλύψεις του «Βήματος» για τις σχέσεις της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ και της Greek Mafia είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης – και όχι μόνο ο Τάκης Θεοδωρικάκος – θα έπρεπε να δώσει απαντήσεις. Επίσης, κάλεσε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να παραιτηθεί μετά τις αποκαλύψεις.

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι είναι «βαθιά προβληματισμένος μετά τις αποκαλύψεις του Βήματος. Διότι είχαμε την επιβεβαίωση των χειρότερων φόβων μας. Η ΕΥΠ επί θητείας μας έκανε έρευνα για τους επίορκους της ΕΛΑΣ. Ο τότε διοικητής της ΕΥΠ έστειλα τα ευρήματα στον Εισαγγελέα. Δεν αξιοποιήθηκαν όμως τα τελευταία 5,5 χρόνια. Πρόσωπα που εμπλέκονταν αναβαθμίστηκαν. Αποτροπιασμό μου προξένησαν οι διάλογοι που είδαν το φως της δημοσιότητας. Συνομιλούσαν με ανώτατους αξιωματικούς».

Για τα «ρυπαρά» δίκτυα

«Δεν ξέρω τι εννοεί ο κ. Μητσοτάκης με τα ρυπαρά δίκτυα. Υπέγραφε ο Εισαγγελέας της ΕΥΠ εκατοντάδες αιτήσεις. Η κα Βλάχου είναι μέλος αυτού του δικτύου; Θα την καλέσει κανείς; Θα ζητήσει κανείς την απόπομπή της; Όμως, είναι στη θέση της. Δεν είναι κατάχρηση εξουσίας;», αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Υπάρχουν εγκληματικά δίκτυα. Δεν θα διαλύσουμε την ΕΥΠ, θα την ανασυγκροτήσουμε».

Η θέση του για το κόμμα Κασιδιάρη

«Για το κόμμα Κασιδιάρη έχουμε καταθέσει πρόταση και εμείς και η κυβέρνηση. Υπάρχουν διαφορές και ένα κοινό σημείο. Δεν επιθυμούμε να επανακάμψει η Χρυσή Αυγή με άλλο προσωπείο. Όμως η παρέμβαση πρέπει να βρίσκεται εντός των ορίων του Συντάγματος. Σε διαφορετική περίπτωση θα δυναμώσεις το φασιστικό εγχείρημα. Θα πρέπει να προσδιορίζεται σαφώς, χωρίς αοριστίες», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.