Έτοιμες είναι οι προκηρύξεις του ΑΣΕΠ για τους διορισμούς εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, για τις οποίες εκτιμάται ότι θα υποβληθούν περισσότερες από 150.000 αιτήσεις.

Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και της Ανεξάρτητης Αρχής βρίσκονται σε καθημερινή συνεργασία για την έγκαιρη υλοποίηση των διαδικασιών, προκειμένου οι σχετικές προσκλήσεις για τη Γενική Εκπαίδευση (1ΓΕ/2023 και 2ΓΕ/2023) να πάρουν άμεσα ΦΕΚ και οι υποψήφιοι να υποβάλουν τις ηλεκτρονικές αιτήσεις έως το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, Αθ. Παπαϊωάννου, αναμένεται να υπάρξουν περί τις 150-200.000 υποψηφιότητες εκπαιδευτικών.

Οι δύο προκηρύξεις-προσκλήσεις δεν θα περιλαμβάνουν την κατανομή των θέσεων όπως και πέρυσι, αλλά ο αριθμός των νέων διορισμών θα καθοριστεί στο σύνολό του σε συνεννόηση με τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών και στη συνέχεια το Υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει στην αναλυτική κατανομή ανά ειδικότητα.

Ήδη η επικαιροποίηση των οργανικών θέσεων ανά ειδικότητα βρίσκεται σε κατάσταση επεξεργασίας. Eξετάζονται αυτές τις ημέρες και οι ενστάσεις των προσωρινών πινάκων της προκήρυξης 3ΕΑ/2002 των εκπαιδευτικών, οι οποίες ανέρχονται περί τις 4.000.

Οι αιτήσεις αφορούν την κατάρτιση των νέων πινάκων κατάταξης, απ' όπου θα γίνουν και οι προσλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2023-24. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι σχετικοί πίνακες κατάταξης για τη Γενική Εκπαίδευση, οι οποίοι είναι διετούς διάρκειας, ισχύουν μέχρι τον Αύγουστο του 2023 και θα ανανεωθούν γι’ άλλα δύο χρόνια με βάση τις νέες αιτήσεις που θα κατατεθούν.

Στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι να εκλείψουν οι αναπληρωτές και να γίνονται μόνο μόνιμοι διορισμοί, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

Πέρυσι έγιναν 8.586 μόνιμοι διορισμοί στην Πρωτοβάθμια, τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, με το σύνολο των προσλήψεων να ανέρχεται στις 24.786 τα προηγούμενα δύο χρόνια. Είχαν προηγηθεί 11.700 στη Γενική Παιδεία, οι πρώτοι έπειτα από 12 χρόνια, και 4.500 στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ), οι πρώτοι στην ιστορία της χώρας στην ΕΑΕ μέσω ΑΣΕΠ.

Νέο σύστημα

Και οι φετινοί διορισμοί εκπαιδευτικών θα γίνουν με βάση τους πίνακες κατάταξης, ενώ το Υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται ένα νέο μεικτό σύστημα με γραπτό διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ και μοριοδότηση υποψηφίων, το οποίο αναμένεται να ισχύσει από το επόμενο ή μεθεπόμενο έτος.
Σύμφωνα με το σχέδιο που καταρτίζει το Υπουργείο Παιδείας και το οποίο αναμένεται να λάβει μορφή νομοσχεδίου και να προωθηθεί προς ψήφιση μετά τις εκλογές, αφού προηγουμένως τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπονται:

Α. Γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ για μόνιμους διορισμούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Β. Συνυπολογισμός με αντίστοιχη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας, της παιδαγωγικής κατάρτισης, της επιστημονικής κατάρτισης και των κοινωνικών κριτηρίων.

Γ. Κατάρτιση πίνακα διοριστέων μόνο για τους εκπαιδευτικούς που συγκεντρώνουν τη βάση.

Δ. Θα τίθενται εκτός πίνακα όσοι εκπαιδευτικοί δεν λαμβάνουν τη βάση, ανεξαρτήτως πόσα μόρια συγκεντρώνουν από άλλα κριτήρια.

Πηγή: Εφημερίδα Απογευματινή