Τα «Π» συζήτησαν στο Τόκιο με τους δύο υπουργούς που συνόδευαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ιαπωνία και μίλησαν μαζί τους στο περιθώριο των πολυάριθμων επίσημων επαφών που είχαν.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης μόλις είχε ακούσει τον πρωθυπουργό, σε ελληνοϊαπωνική επιχειρηματική εκδήλωση, να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο έργο του, υπογραμμίζοντας τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στο να γίνει η Ελλάδα κόμβος ψηφιακού μετασχηματισμού.

«Μας εμπνέει η δυναμική της ιαπωνικής ερευνητικής κοινότητας και του ιδιωτικού τομέα σε σχέση με συγκεκριμένες τεχνολογικές εφαρμογές και οι ίδιοι λένε ότι ενδιαφέρονται πολύ για το παράδειγμα της Ελλάδας, πώς κατάφερε να μετασχηματίσει το κράτος της σε μεγάλο βαθμό μέσα σε μόλις τρία χρόνια, και θέλουν να δουν πώς θα μπορούσαν να αντλήσουν μαθήματα μέσα από αυτόν τον μετασχηματισμό», επισήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.



«Στο πρώτο εξάμηνο»

Τον ρωτήσαμε και για τα δικά του σχέδια στο κομμάτι του χαρτοφυλακίου του με την επιστροφή του στην Αθήνα. «Δημοπρατούμε τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης με γρήγορους ρυθμούς - μόνο η “Κοινωνία της Πληροφορίας” θα δημοπρατήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο αυτής της χρονιάς περίπου 600.000.000 ευρώ σε πρόσθετα έργα. Αυτό είναι αναγκαίο για να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και απαιτεί
Συνεχίζουμε με έξυπνες δράσεις και πλατφόρμες
πολύ μεγάλη προετοιμασία και συστηματικότητα», απάντησε και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε επίσης με έξυπνες δράσεις και πλατφόρμες. Η επόμενη που θα παρουσιαστεί άμεσα είναι ο εμπλουτισμός του MyHealth με τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων που γίνονται στα δημόσια νοσοκομεία και σε ακτινοδιαγνωστικά κέντρα και προσπαθούμε να προλάβουμε τον φάκελο μεταβίβασης ακινήτων, που θα βοηθήσει πάρα πολύ στις μεταβιβάσεις».



Για την αναβάθμιση

Σειρά επαφών με τράπεζες, επιχειρήσεις και φορείς είχε στο Τόκιο ο Κώστας Φραγκογιάννης, που συνοδεύει σταθερά τον πρωθυπουργό σε όλα του σχεδόν τα ταξίδια στο εξωτερικό. «Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία και η ειδοποιός διαφορά είναι ότι η χώρα αλλάζει επενδυτική βαθμίδα και αυτό ελευθερώνει τα μεγάλα trading houses της Ιαπωνίας να επενδύσουν στην Ελλάδα», ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών και
Εχουμε επενδύσεις από ιδιωτικές εταιρείες, όπως για παράδειγμα η Hitachi, που έχει επενδύσει στο μετρό της Θεσσαλονίκης, ή η Japan Tobacco Company, που έχει επενδύσει στην Ξάνθη
εξήγησε περαιτέρω: «Εχουμε λοιπόν επενδύσεις από ιδιωτικές εταιρείες, όπως για παράδειγμα η Hitachi, που έχει επενδύσει στο μετρό της Θεσσαλονίκης, ή η Japan Tobacco Company, που έχει επενδύσει στην Ξάνθη, οι οποίες μπορούν να έρθουν πια στη χώρα, δεδομένου ότι τη θεωρούν ασφαλή και αξιόπιστο επενδυτικό προορισμό. Είναι επίσης τράπεζες, όπως η Japan Bank for International Cooperation, οι οποίες για να δανείσουν χρήματα ή να γίνουν partners, απαιτούν η επένδυση να σχετίζεται, με κάποιον τρόπο, με την Ιαπωνία».

«Δραστηριοποίηση»

Τι περιμένει, λοιπόν, η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες ως απότοκο της επίσκεψης και των επαφών στο Τόκιο; «Για το προσεχές διάστημα περιμένουμε δραστηριοποίηση σε επενδύσεις πράσινης ενέργειας/υδρογόνου, στην ανάπτυξη τουριστικών ροών, περιμένουμε συμμετοχή σε ιδιωτικοποιήσεις, σε έργα υποδομών και, τέλος, περιμένουμε επενδύσεις σε υψηλή τεχνολογία διαστημικού ή βιοτεχνολογικού χαρακτήρα. Για όλα αυτά προϋπόθεση είναι η διαφαινόμενη, εντός του 2023, ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που θα επιτρέπει στους μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Ιαπωνίας να επενδύσουν και σε ομόλογα», τόνισε ο κ. Φραγκογιάννης.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 4 Φεβρουαρίου 2023.