Το Νταβός της Ελβετίας και το Τόκιο της Ιαπωνίας είναι οι τελευταίες επίσημες επισκέψεις στο εξωτερικό που θα πραγματοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από τις εθνικές εκλογές, εκτός βέβαια από τις τακτικές και έκτακτες Συνόδους Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι επιλογές δεν είναι τυχαίες: Ο πρωθυπουργός θέλει να στείλει διεθνώς -και φυσικά και στο εσωτερικό- το μήνυμα ότι η Ελλάδα αλλάζει, έχει αφήσει τα χρόνια της κρίσης οριστικά πίσω της, είναι σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά και αποτελεί πλέον μια χώρα φιλική και με το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και περιβάλλον για μεγάλες επενδύσεις.

Ο στόχος

Ο μείζων στόχος, βέβαια, πέρα από την προσέλκυση επενδύσεων, είναι η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, κάτι που θα σημάνει την ολοκλήρωση της λεγόμενης «επιστροφής στην κανονικότητα». Στο Νταβός και στην ετήσια συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει το απόγευμα της Πέμπτης μια δημόσια συζήτηση με τον Φαρίντ Ζακαρία του CNN, ενώ δεν αποκλείεται να παραχωρήσει και μια ξεχωριστή συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Πέραν τούτου, θα έχει την ίδια ημέρα και το πρωί της Παρασκευής πλήθος συναντήσεων με επιχειρηματίες, διαχειριστές κεφαλαίων, τραπεζίτες και διαμορφωτές της κοινής γνώμης. Συνεργάτες του πρωθυπουργού θυμίζουν, εξάλλου, ότι η μεγάλη επένδυση της Microsoft στη χώρα μας ξεκίνησε από μια συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον επικεφαλής της εταιρείας Μπραντ Σμιθ στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός τον Ιανουάριο του 2020.

Σταθερότητα

Πεποίθηση του πρωθυπουργού είναι ότι η χώρα μας πλέον θεωρείται από πολλούς ως πυλώνας σταθερότητας και σημαντικών επενδυτικών ευκαιριών, σε μια εποχή που άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις - και αυτό ακριβώς θέλει την τρέχουσα περίοδο να κεφαλαιοποιήσει με τα ταξίδια και τις επαφές που θα έχει στο Νταβός και το Τόκιο.

«Η κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης για λελογισμένες μειώσεις φόρων, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων, έφερε τελικά τα προβλεπόμενα αποτελέσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά προ ημερών μετά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ματίας Κόρμαν του ΟΟΣΑ, με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού να τονίζει πως «οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας αποδίδουν» και ότι «η ελληνική οικονομία βρίσκεται στον σωστό δρόμο».

Στα τέλη του μήνα

Στο Τόκιο, στις 30 και 31 Ιανουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει τον Ιάπωνα ομόλογό του, Φουμίο Κισίντα, που παράλληλα είναι προεδρεύων φέτος του G7, ενώ θα έχει συζητήσεις και με εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας. Πρόσφατα, εξάλλου, υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου στελέχη κορυφαίων ιαπωνικών εταιρειών και μέλη της διοίκησης του Keidanren (ο «ιαπωνικός ΣΕΒ»), στην πρώτη μεγάλη επιχειρηματική αποστολή από την Ιαπωνία στην Αθήνα από το 2005.

Οι τομείς

Οι επιχειρηματίες έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε συγκεκριμένους τομείς: Στην ενέργεια, στα θαλάσσια αιολικά πάρκα, που σύντομα θα αρχίσουν να αναπτύσσονται, στο δίκτυο φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, που θα ξεκινήσει να δημιουργείται στη χώρα, στον σιδηρόδρομο.

Βούληση της κυβέρνησης είναι να κρατήσει «ζεστό» το ενδιαφέρον αυτό, όπως και την προσοχή τους στο σχέδιο για την Αστυπάλαια και την αναβάθμισής της στο πρώτο «έξυπνο και βιώσιμο» νησί στη Μεσόγειο, κάτι που, όπως τόνισαν, τους θυμίζει το πολύ φιλόδοξο σχέδιο «Κοινωνία 5.0» για την Ιαπωνία του μέλλοντος και δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε ανάλογη επένδυση (όπως της Volkswagen στην Αστυπάλαια) σε ένα άλλο ελληνικό νησί.

Ανοιχτό είναι, επίσης, το ενδεχόμενο και για απευθείας πτήση Αθήνα - Τόκιο, για πρώτη φορά έπειτα από τριάντα χρόνια. Τον Ελληνα πρωθυπουργό θα συνοδεύει πολυπληθής επιχειρηματική αποστολή, καθώς και οι υπουργοί Κυριάκος Πιερρακάκης και Κώστας Φραγκογιάννης, όπως και ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του, Αλέξης Πατέλης.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 14 Ιανουαρίου 2023.