Να τοποθετηθεί με το ουδέτερο «παρών» αποφάσισε ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της τροπολογίας που αφορά στο μπλόκο στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη. Η θεσμική θωράκιση της Βουλής και της Δημοκρατίας από εγκληματικές συμμορίες που φορούν τον μανδύα πολιτικού κόμματος, όπως η Χρυσή Αυγή και το κόμμα Κασιδιάρη, θα βασιστεί στο κυβερνών κόμμα και στο ΠΑΣΟΚ, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο κ. Ανδρουλάκης, θα στηρίξει την τροπολογία.

 Είχε προηγηθεί η τρίμηνη άτυπη διαβούλευση κατά την οποία η κυβέρνηση είχε αποστείλει στα κόμματα την αρχικά προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση. Η συγκεκριμένη επεξεργασία οδήγησε τελικά την κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή βελτιωμένη τροπολογία, η οποία κρίθηκε από νομικούς κύκλους, αλλά και από την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής ως συνταγματική. Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ ανταπάντησε καταθέτοντας τη δική του πρόταση. Σύμφωνα με το protothema.gr, τα δύο κείμενα θα μπορούσαν να ενοποιηθούν, αρκεί βέβαια τα δύο κόμματα να προχωρούσαν σε εκατέρωθεν υποχωρήσεις, μια εξέλιξη όχι απίθανη τη στιγμή που πλειοψηφία και αξιωματική αντιπολίτευση συμφωνούν ότι κοινός στόχος είναι ο αποκλεισμός από την εκλογική διαδικασία του κόμματος Κασιδιάρη.

  Προς αυτή την κατεύθυνση ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, προχώρησε σε περαιτέρω βελτιώσεις, ενσωματώνοντας παρατηρήσεις και προτάσεις που ακούστηκαν κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΠΑΣΟΚ.


 «Έχουμε απαντήσει στα πάντα και ενσωματώσαμε όλες τις παρατηρήσεις. Το ΚΚΕ έχει αντίρρηση αρχής για λόγους που ανάγονται στη δική του ιστορική εμπειρία. Δεν τις συμμερίζομαι, τις θεωρώ υπερβολικές αλλά τις ακούω. Στην ίδια κατηγορία βάζω και τις παρατηρήσεις του ΜέΡΑ25. Για τους άλλους που δέχεστε τον στρατηγικό στόχο εδώ πια δεν μπορείτε να επιμείνετε στην άρνηση.

 Έχουμε την καθαρή θέση της επιστημονικής επιτροπής, έχουμε εξαντλήσει τον διάλογο, λάβαμε όλες τις συνταγματικές πρόνοιες, ακούσαμε τις ευαισθησίες και τις ενσωματώσαμε σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Μένει ένα ερώτημα: είμαστε όλοι σύμφωνοι ότι καταδικασμένοι για εγκληματικές οργανώσεις δεν μπορούν να υποδύονται τους αρχηγούς πολιτικών κομμάτων; Αν συμφωνούμε, η τροπολογία πρέπει να υπερψηφιστεί από τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία. Αν ύστερα απ' όλα αυτά επιμείνετε σε άρνηση, τότε θα είστε έκθετοι και έωλοι ως προς τον στρατηγικό στόχο», ανέφερε ο κ. Βορίδης.

 Παρά ταύτα, ο ΣΥΡΙΖΑ διά του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Πάνου Σκουρλέτη ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία πως δεν πρόκειται να στηρίξει την κυβερνητική ρύθμιση. «Η εμμονή της κυβέρνησης στο άρθρο 29 του Συντάγματος δεν μας επιτρέπει να ψηφίσουμε τη συγκεκριμένη διάταξη και επιλέγουμε το "παρών"», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημοποιώντας ακόμα μια αλλαγή στάσης του κόμματός του. Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικές ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι η κυβερνητική τροπολογία είναι αντισυνταγματική, ενώ στο φινάλε της διαδικασίας, λίγο πριν από την ψηφοφορία, δηλώνει ότι διαφωνεί με την επίκληση του άρθρου 29 του Συντάγματος.

 Από την άλλη πλευρά το ΠΑΣΟΚ με δήλωση του προέδρου του Νίκου Ανδρουλάκη ξεκαθάρισε ότι θα υπερψηφίσει την τροπολογία.

 «Κατόπιν και της θετικής γνωμοδότησης της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής ως προς τη συνταγματική αρτιότητά της, με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης στηρίζουμε την τροπολογία που προστατεύει τη Δημοκρατία έναντι αυτής της εγκληματικής οργάνωσης, που διέπραξε δολοφονίες και προχώρησε σε σειρά πογκρόμ εναντίον πολιτών και μεταναστών», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Ανδρουλάκης.

 Κατά της τροπολογίας θα τοποθετηθούν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, ενώ αναμένεται η τοποθέτηση του Κυριάκου Βελόπουλου στη Βουλή προκειμένου να διευκρινίσει τη στάση του δικού του κόμματος.

 Γεωργιάδης: Πράξη πολιτικής δειλίας

 Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, ο παριστάμενος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης είπε: «Με θλίψη άκουσα πως η τελική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι το "παρών". Αποτελεί πράξη πολιτικής δειλίας σε μια κρίσιμη στιγμή. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. προσπαθεί να λύσει ένα πρόβλημα που αφορά την καθυστέρηση της δίκης της Χρυσής Αυγής. Ένα πρόβλημα που μας κληρονόμησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» και σε άλλο σημείο πρόσθεσε «το 2014 ο Σταύρος Δήμας προτεινόμενος από τον Αντώνη Σαμαρά για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας είχε πει ότι αν εκλεγεί με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, θα αρνηθεί την εκλογή του. Σε εκείνη την ψηφοφορία εσείς συμμαχήσατε με τη Χ.Α. για να ρίξετε την κυβέρνηση. Στήνατε κρεμάλες και φωνάζατε να καεί, να καεί η Βουλή από τη μια εσείς και από την άλλη οι χρυσαυγίτες». Παράλληλα ο υπουργός υπενθύμισε δηλώσεις του πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παρασκευόπουλου «έλεγε τότε ο κ. Παρασκευόπουλος "πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε: μια προσπάθεια ένταξης της Χ.Α. στη δημοκρατία ή ρήξη; Πρέπει να υπάρξει σύγκλιση και ένταξη της Χ.Α. στο δημοκρατικό πλαίσιο»", αυτά λέγατε».