Η ενσυναίσθηση της Ελλάδας, αλλόκοτη καθώς μοιάζει στον υπόλοιπο δυτικό πολιτισμό, έγινε παράδειγμα προς μίμηση. Ο χρόνος στον οποίο αντέδρασε μετά το σεισμό στην Τουτρκία τα ξημερώματα της Δευτέρας και οι βοήθεια που έστειλε παρά τις διαχωριστικές γραμμές με τη γείτονα ήταν οι δύο διαστάσεις για τις οποίες αποθεώθηκε και από τον Γερμανό καγκελάριο. 

Ο Γερμανός καγκελάριος εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την Ελλάδα και τον τρόπο που διαχειρίστηκε τη φυσική καταστροφή, που έφερε αμέτρητες ανθρώπινες απώλειες και ζημιές σε Τουρκία και Συρία. 



Ο κ. Σολτς δήλωσε ακόμα ότι ο ίδιος είχε την Τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο, όπως είπε, τόνισε τη βούληση της γερμανικής κυβέρνησης να στηρίξει με κάθε τρόπο την Τουρκία.

Σωστικά και τεχνικά συνεργεία βρίσκονται ήδη στα σημεία ή κατευθύνονται προς τις πληγείσες περιοχές, ανέφερε. Ο καγκελάριος τόνισε ακόμα ότι το Βερολίνο βρίσκεται σε συντονισμό με τα Ηνωμένα Έθνη για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις πληγείσες περιοχές της Συρίας, «καθώς εκεί είναι μεγάλη η ανάγκη». Τώρα, επισήμανε, αποδεικνύεται η ζωτική σημασία της διασυνοριακής πρόσβασης για την οποία επέμενε εδώ και χρόνια η Γερμανία.



Αναφερόμενος στο «κύμα συμπόνιας και διάθεσης για βοήθεια» που διαπιστώνεται τις τελευταίες ημέρες στη γερμανική κοινωνία, ο κ. Σολτς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους πολίτες. «Εδώ φαίνεται και η στενή σχέση της κοινωνίας μας με τους πολίτες οι οποίοι έχουν συγγενείς ή φίλους στις πληγείσες περιοχές», δήλωσε. «Είμαι όμως ευγνώμων και στους φίλους και τους εταίρους μας στην περιοχή. Ιδιαίτερα η πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου δείχνει πολύ έντονα: Σε καταστροφές όπως αυτή, πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον», κατέληξε ο Γερμανός καγκελάριος.