«Αυτή είναι η ώρα να αφήσουμε στην άκρη τις πολιτικές μας διαφορές και να τείνουμε χείρα βοήθειας», δήλωσε ο Κυριακός Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ενώ από τη Σύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης, υπογράμμισαν την ανάγκη γρήγορων αποφάσεων αλληλεγγύης από την ΕΕ προς τις χώρες που δοκιμάζονται.

Την ανάγκη διοργάνωσης διάσκεψης δωρητών στις Βρυξέλλες για την ανοικοδόμηση των περιοχών στην Τουρκία και τη Συρία που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εισερχόμενος στο Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα έστειλε πρώτη βοήθεια.

 «Έχουν σώσει πολλούς ανθρώπους από τα συντρίμμια. Έχουμε στείλει και μια δεύτερη ομάδα. Στέλνουμε πέντε αεροπλάνα με ανθρωπιστική βοήθεια. Είναι υποχρέωσή μας να βοηθήσουμε τους γείτονές μας. Και είναι η στιγμή να αφήσουμε στην άκρη τις πολιτικές μας διαφορές και να τείνουμε χείρα φιλίας στον λαό της Τουρκίας, τον λαό της Συρίας, που υποφέρουν εξαιτίας της φρικτής αυτής καταστροφής».

 Η ΕΕ πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη σύνοδο των ευρωσοσιαλιστών.

 «Δεν είναι ώρα να έχουμε στο μυαλό μας τις κυρώσεις στη Συρία που δεν επιτρέπουν να σταλεί η βοήθεια εκεί. Πρέπει να πρωταγωνιστήσει η ΕΕ σε μια προσπάθεια ανθρωπιάς και βοήθειας».

 Πρόταση Ανδρουλάκη για σύσταση ταμείου ευρωπαϊκής οικονομικής κυριαρχίας

Στην προσύνοδο των ηγετών του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος, ο Νίκος Ανδρουλάκης πρότεινε τη δημιουργία Ταμείο Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κυριαρχίας

 «Η Ευρώπη έχει χρέος να πάρει γρηγορότερα αποφάσεις. Αποφάσεις αλληλεγγύης. Γι’αυτό προτείνω ένα Ταμείο Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κυριαρχίας».

 Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής ολοκληρώνεται αύριο.