«Η πρωτοφανής επίθεση στους καλλιτέχνες και τους ανθρώπους του Πολιτισμού, η υποβάθμιση των σπουδών και των εργασιακών τους δικαιωμάτων και οι χυδαίες διαρροές για τις παραιτήσεις των καθηγητών του Εθνικού σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποτελούν στρατηγική επιλογή του κ. Μητσοτάκη», υποστηρίζουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Να σημειωθεί ότι χθες το Υπουργείο Εργασίας μέσω άτυπης ενημέρωσης επιτέθηκε στους παραιτηθέντες καθηγητές του Εθνικού Θεάτρου, λέγοντας ότι «οι παραιτήσεις είναι fake, αφού δημοσιευμένη απόφαση στη Διαύγεια δείχνει ότι οι συμβάσεις των περισσότερων "παραιτηθέντων" καθηγητών έχουν ήδη λήξει».

Σύμφωνα με τη Διαύγεια, ωστόσο, φαίνονται οι ανανεωμένες συμβάσεις των καθηγητών που λήγουν σε λίγους μήνες. «Η χρονική διάρκεια του παρόντος συμφωνείται από την υπογραφή του και λήγει την 28/05/2023 και σε κάθε περίπτωση με τη λήξη του Β ' διδακτικού εξαμήνου, ήτοι τη λήξη του διδακτικού έτους 2022-2023 της Σχολής. Τα μαθήματα θα λάβουν χώρα στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου», σημειώνεται στη σχετική σύμβαση του καθηγητή Αλέξανδρου Βούλγαρη, ο οποίος παραιτήθηκε.

Σχολιάζοντας το θέμα αυτό, ο Νάσος Ηλιόπουλος ανέφερε ότι «για πρώτη φορά στη σύγχρονη ελληνική ιστορία παραιτείται το σύνολο των καθηγητών του Εθνικού Θεάτρου, αντιδρώντας στην πολιτική της κυβέρνησης».

«Το γεγονός αυτό δείχνει και το πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της Ν.Δ. τον δημοκρατικό διάλογο. Βγήκε ένα Προεδρικό Διάταγμα που αφορά άμεσα τους καλλιτέχνες, το οποίο πριν δημοσιευτεί δεν το είχε δει ούτε ένας εργαζόμενος στον Πολιτισμό».

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα λένε ακόμα: «Η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη μέσω του εκπροσώπου του να παρουσιάσει τους καλλιτέχνες είτε ως ανόητους, που δεν καταλαβαίνουν τα συμφέροντά τους, είτε ως υποχείρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν είναι απλά χυδαία.

Μόνη λύση η απόσυρση των καλλιτεχνικών ειδικοτήτων από το Προεδρικό Διάταγμα και ο διάλογος με τους εργαζόμενους στον πολιτισμό για την ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών τους και την κατοχύρωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων».