Δύο αντίζηλοι μονομαχούν στις Βρυξέλλες. Ο λόγος για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη και την παρουσία τους στην προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που προκάλεσε νέα σύγκρουση ανάμεσά τους, η οποία έχει και σασπένς, και αρκετό παρασκήνιο, αλλά και πολύ δυνατά… τζαρτζαρίσματα. Και εξηγούμαστε… Όπως είχε σημειώσει η στήλη «Αλάτι & Πιπέρι» της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ» στο προχθεσινό φύλλο, αρχικά ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν σκόπευε να μεταβεί στη βελγική πρωτεύουσα, επιλέγοντας να περιοδεύσει στη Δράμα.

Άλλαξε, ωστόσο, άρδην το πρόγραμμά του πληροφορούμενος ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει και μάλιστα επιμόνως από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές να είναι παρών στις εργασίες.


«Δεν έχουμε εκλογές»

Παρά το γεγονός ότι οι τελευταίοι, προφανώς για λόγους δεοντολογίας, λόγω και των επερχόμενων εθνικών εκλογών, του είχαν ευγενικά διαμηνύσει πως οι επισκέψεις του στην ευρωομάδα τους θα πρέπει να διακοπούν για κάποιο χρονικό διάστημα και πάντως μέχρι το πέρας των εκλογών στην Ελλάδα.

Φαίνεται, όμως, ότι ο κ. Τσίπρας δεν το έβαλε κάτω, ανταπάντησε «μα, ακόμα δεν έχουμε εκλογές στην Ελλάδα…» και τι να κάνουν οι Ευρωπαίοι μπροστά στην επιμονή του, τελικά δέχτηκαν να παραστεί στις εργασίες τους με το καθεστώς του παρατηρητή. Αξίζει να σημειώσουμε ότι με το καθεστώς αυτό το 2015 προσκλήθηκε ως ο μόνος πρωθυπουργός από την Αριστερά, που δεν ανήκε δηλαδή στις δύο μεγάλες πολιτικές ευρωομάδες, παρά την αντίδραση του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ, που κάποτε λόγω πολιτικής εμβέλειας πρωτοστατούσε στην ευρωσοσιαλιστική ομάδα. Τα επεισόδια όμως επί βελγικού εδάφους ανάμεσα στους δύο δεν σταματούν εδώ.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου, ως γνωστόν, τα έξι τελευταία χρόνια φλερτάρουν συστηματικά και έχουν έρθει πολύ κοντά με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία -όποια τέλος πάντων απέμεινε-, έσπευσαν να προλάβουν το ΠΑΣΟΚ, ενημερώνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που πρώτος ζήτησε τη συνδρομή των Ευρωπαίων σοσιαλιστών ώστε να αποκαλυφθεί σε όλες τις πτυχές του και να γίνουν ξεκάθαρες στους ευρωπαϊκούς θεσμούς οι ακριβείς διαστάσεις του ζητήματος των παρακολουθήσεων και εν γένει θέματα που άπτονται του κράτους δικαίου στη χώρα μας. Παρέπεμπαν μάλιστα και σε σχετικές δηλώσεις τις οποίες έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσερχόμενος στη σύνοδο, λέγοντας πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, με τελευταίο το Ευρωκοινοβούλιο, «στρέφουν ολοένα και περισσότερο την προσοχή τους στο ζήτημα της διάβρωσης του κράτους δικαίου στην Ελλάδα». Η πρεμούρα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήταν φυσικό επόμενο, εξόργισε το ΠΑΣΟΚ που με τη σειρά του αντεπιτέθηκε καταγγέλλοντας την Κουμουνδούρου ότι ψεύδεται, με τη διευκρίνιση ότι το επίμαχο ζήτημα το έβαλε πρώτος ο Νίκος Ανδρουλάκης προς συζήτηση και πως είχε προηγηθεί μία ακόμη πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κεραυνοί από Χ. Τρικούπη

Χαρακτηριστική ήταν η ανάρτηση του Δημήτρη Μάντζιου στα social media, με την οποία βάλλει κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και κατά ΜΜΕ φίλα προσκείμενων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ο κ. Τσίπρας έσπευσε να ενημερώσει ότι το ζήτημα της υποχώρησης του κράτους δικαίου στην Ελλάδα εισάγεται την άλλη εβδομάδα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ “ξέχασε” να αναφέρει ότι η ενέργεια αυτή έρχεται ύστερα από πρωτοβουλία του Ν. Ανδρουλάκη και των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και ότι αυτή δεν είναι η πρώτη αλλά η πολλοστή φορά, μετά τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο 2022, που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και η πολιτική του ομάδα ζητούν κάτι τέτοιο. Προφανώς δεν θέλησε ο κ. Τσίπρας ούτε σήμερα να διασκεδάσει το “ψεκασμένο” κομματικό αφήγημα ότι… ατονεί το ενδιαφέρον του Ν. Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ούτε, φυσικά, τις θεωρίες συνωμοσίας που διακινούν ο κ. Βαξεβάνης και οι επικοινωνιακοί βραχίονες του ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Πηγή: Εφημερίδα Απογευματινή