Συνεχείς επαφές και συζητήσεις είχε χθες, δεύτερη μέρα της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος με την πρώην ιδιότητά του ως υπουργού Εξωτερικών ήταν ήδη γνωστός με όλη την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία. Μετά το προχθεσινό γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο, σειρά χθες είχαν οι πολιτικοί αρχηγοί και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Με «μενού» το Κυπριακό και υπό τη βαριά «σκιά» του δυστυχήματος των Τεμπών, ξεκίνησε το επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στο γεύμα παρακάθισαν ο πρωθυπουργός με τη σύζυγό του και κυβερνητικά στελέχη των δύο χωρών. Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος στην πρόποσή του αναφέρθηκε στους αδελφικούς δεσμούς των λαών μας. Κατά τις χθεσινές επαφές του κ. Χριστοδουλίδη κυριάρχησε η επιτακτική ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού.

Τις εξελίξεις συζήτησε αρχικά με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, σε πρόγευμα εργασίας που είχαν σε κεντρικό ξενοδοχείο του Συντάγματος. Ακολούθησαν οι συναντήσεις με την αντιπολίτευση.

Καθολική ανταπόκριση

Στο αίτημα της Λευκωσίας για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με κινητοποίηση της ΕΕ υπήρξε καθολική ανταπόκριση. Κοινώς, επιβεβαιώθηκε μια εθνική -υπερκομματική- γραμμή. Συγκρατείται το τρόπον τινά «δίλημμα» που έθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης στην Τουρκία.

Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, είπε επί της ουσίας ότι αν η Τουρκία θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ, πρέπει να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου για να επιλυθεί το Κυπριακό. «Θέλουμε έναν γείτονα ο οποίος να είναι μέρος της ευρωπαϊκής πορείας και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και σ’ αυτό το πλαίσιο», δήλωσε, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καλωσόρισε την πρόθεση να συνεχιστούν οι συνομιλίες από το σημείο που σταμάτησαν στο Γκραν Μοντανά με συμμετοχή των Βρυξελλών.

Με τη «γραμμή Χριστοδουλίδη» συντάχθηκαν και οι αρχηγοί των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, να δηλώνει: «Είναι αδιανόητο να υπάρχει στρατός κατοχής σε κράτος-μέλος της ΕΕ και η Ενωση να μη μετέχει θεσμικά στις διαπραγματεύσεις». Ενεργή εμπλοκή της Ευρώπης ώστε να «σπάσει» το αδιέξοδο ζήτησε και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Ενώ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, πρότεινε ανακήρυξη ΑΟΖ Ελλάδος - Κύπρου και κατασκευή του αγωγού EastMed. Σε προτεραιότητα ανήγαγε το Κυπριακό και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Η αυλαία της επίσκεψης του κ. Χριστοδουλίδη στην Αθήνα έπεσε με συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Αμφότεροι κατέληξαν στο ότι απαιτείται μεγάλος αγώνας, ο οποίος πάντως μπορεί να κερδηθεί όσο είμαστε ενωμένοΙ.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Τσαμούρη
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 15/3