Η ΕΜΑΚ επέστρεψε από την Τουρκία στην Ελλάδα το βράδυ της Κυριακής, έξι ημέρες μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ. Μάλιστα, η τουρκική κυβέρνηση, αλλά και οι πολίτες της χώρας εξήραν τη βοήθειά της στις τραγικές εκείνες στιγμές.  

3752394

Στο διπλωματικό πεδίο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκέφτηκε τις σεισμόπληκτες περιοχές στην Τουρκία, συνοδευόμενος από τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Τουρκία και η θερμή υποδοχή από τον ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έδειξε ότι η πρότερη κόντρα της Ελλάδας με την Τουρκία ανήκει στο μακρινό παρελθόν.

Ο Τσαβούσογλου υποδέχτηκε τον Έλληνα υπουργό στο αεροδρόμιο. Μάλιστα, αγκαλιάστηκαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, αφήνοντας πίσω την ένταση. Κάτι που σχολιάστηκε ακόμα και από τον Αμερικανό πρέσβη στην Τουρκίας ως «υπέροχο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν μια ιδιωτική συνάντηση περίπου μισής ώρας σε αίθουσα του αεροδρομίου. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μετέφερε, μεταξύ άλλων, και τα ειλικρινή συλλυπητήρια της ελληνικής Κυβέρνησης και του λαού της Ελλάδας για τις χιλιάδες ανθρώπινες απώλειες.

Στη συνέχεια, επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο για την επαρχία Χατάι. Μαζί επισκέφθηκαν και το συντονιστικό στην Αντιόχεια. Ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την  προσπάθεια απεγκλωβισμού και διάσωσης, καθώς και για τις ανάγκες σε ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν δημιουργηθεί. «Είχαμε την ευκαιρία μαζί με τον κ. Τσαβούσογλου να επισκεφτούμε και τους Αυστριακούς και τους Ολλανδούς και τους Ισλανδούς διασώστες. Απ’ ό,τι μας είπαν 205 ζωές σώθηκαν από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων», σημείωσε. Επίσης, ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και την τουρκική κυβέρνηση για την υποδοχή.

Ο Τσαβούσογλου εξέφρασε στους δημοσιογράφους την χαρά του για την άφιξη του Νίκου Δένδια στην Τουρκία, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να απαντάει ότι: «Θα ήθελα να έρχομαι για χαρές, όχι για τέτοια ζητήματα, αλλά εδώ είμαστε τώρα».

Στη συνέχεια, ο Τσαβούσογλου έκανε αναφορά σε μια ανάλογη εμπειρία, εκείνη των σεισμών του 1999. «Πρώτα έτρεξε να βοηθήσει η Ελλάδα την Τουρκία και μετά εμείς πήγαμε στην Ελλάδα για να βοηθήσουμε τους γείτονες. Θυμάμαι ότι εκείνο το διάστημα το περιοδικό TIME είχε αναφερθεί στο θέμα αυτό. Δεν ήμουν τότε πολιτικός, αλλά είχα στείλει μια επιστολή ως αναγνώστης προς το περιοδικό TIME και δημοσιεύθηκε. Είχα γράψει, είναι βέβαια πολύ σημαντικό να βοηθάνε ο ένας τον άλλο σε δύσκολες στιγμές και ημέρες, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε ακόμα ένα σεισμό για να βελτιώσουμε τις διμερείς μας σχέσεις. Εκείνη την εποχή είχα πει αυτό ως ένας απλός Τούρκος πολίτης. Το επαναλαμβάνω τώρα ως υπουργός Εξωτερικών». Ακόμη εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Νίκο Δένδια, «τον φίλο μου, στην ελληνική κυβέρνηση και προς τον ελληνικό λαό για τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στις δύσκολες αυτές ημέρες».

Οι δηλώσεις αυτές των δύο υπουργών άνοιξαν τον δρόμο για αλλαγή στην σχέση των δύο χωρών. Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα εξετασθούν και τρόποι περαιτέρω συνδρομής της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών των σεισμών.

«Η προσπάθεια της Ελλάδας να βοηθήσει την Τουρκία δεν σταματά εδώ», σημείωσε ο Νίκος Δένδιας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Έχω εντολή από τον πρωθυπουργό μου, τον κύριο Μητσοτάκη, να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Τουρκία σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, είτε διμερώς είτε στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Πράγματι, ο υπουργός Εξωτερικών έχει δώσει οδηγίες από την Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στη Γενεύη να προβεί σε ενέργειες ώστε να δοθεί έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια μέσω του OCHA ( United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) σε Τουρκία και Συρία.

Από την πλευρά του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ευχαρίστησε την Ελλάδα και υπογράμμισε ότι «οι σχέσεις καλής γειτονίας φαίνονται σε τέτοιες», δύσκολες ημέρες. «Θα ήθελα να προσυπογράψω αυτό που είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δεν χρειάζεται να περιμένουμε φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας» σημείωσε και ο Νίκος Δένδιας.

Σημειώνεται πως ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης έχει αναλάβει τον συντονισμό των φορέων και των ιδιωτών, οι οποίοι επιθυμούν να συνδράμουν στις ενέργειες συλλογής ανθρωπιστικής βοήθειας για τις πληγείσες περιοχές σε Τουρκία και Συρία.