Κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο Νίκος Καρανίκας, πρώην σύµβουλος στρατηγικού σχεδιασµού του Αλέξη Τσίπρα, πρωτοστατούσε στην καλλιέργεια και επεξεργασία της φαρµακευτικής κάνναβης στη χώρα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τον λοιδορούσαν.

Η λέξη «µπάφος», όπως αποκαλύπτει ο ίδιος, κυριαρχούσε στην κριτική που δεχόταν ενώ ακόµα και µέσα στο ίδιο του το κόµµα υπήρχαν στελέχη που µιλούσαν για «δουλειές µε φούντες», φοβούµενοι τη λαϊκή κατακραυγή.

Ωστόσο, η πορεία των πραγµάτων και η γιγάντωση της φαρµακευτικής κάνναβης στη διεθνή αγορά δικαίωσαν πανηγυρικά τον κ. Καρανίκα, σε σηµείο που να παραδεχθεί τις προσπάθειές του και το όραµά του ακόµα και ο υπουργός Ανάπτυξης της Νέας ∆ηµοκρατίας, Αδωνις Γεωργιάδης, σε ένα κρεσέντο πολιτικού πολιτισµού πριν από λίγες ηµέρες, στα εγκαίνια της πρώτης µονάδας παραγωγής φαρµακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα.

Σήµερα, σε µια αποκλειστική συνέντευξη στο «S», o Νίκος Καρανίκας φέρνει στο φως όλο το παρασκήνιο του σχεδίου του, µιλάει µε τα καλύτερα λόγια για τον Αδωνι Γεωργιάδη και δηλώνει ξεκάθαρα πως έφτασε η ώρα να εξευγενιστεί ο πολιτικός διάλογος στη χώρα.

Η συνέντευξη

-Γιατί η Ελλάδα απείχε τόσα χρόνια από την παραγωγή και διακίνηση της φαρµακευτικής κάνναβης; Τι αλλάζει τώρα, µε τις επενδύσεις που ξεκίνησαν στη χώρα µας, κάτι που έχετε πιστωθεί σε προσωπικό επίπεδο, καθώς τη δική σας δουλειά εξήρε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης;

-Νοµίζω πως η Ελλάδα απείχε επειδή υπήρχε άγνοια, όπως είπε και ο Αδ. Γεωργιάδης. Οπότε το ένα είναι η άγνοια, το άλλο η προκατάληψη και το τρίτο είναι ο φόβος. Αυτά τα τρία οδήγησαν και τον πολιτικό µας κόσµο να είναι εναντίον. Πρέπει να ξέρετε πως η φαρµακευτική κάνναβη ως θεσµός και κίνη ση στην αγορά,
Στην Ευρώπη πλέον είµαστε από τους πρώτους, µετά την Αµερική
αλλά στο πλαίσιο του δικαιώµατος του ασθενούς, υπάρχει εδώ και µία δεκαετία. ∆εν την είχαµε πριν από σαράντα χρόνια και πενήντα. Αρα, αυτό σηµαίνει πως στην Ευρώπη πλέον είµαστε από τους πρώτους, µετά την Αµερική. Αργησαν όσοι άργησαν και αργούν όσοι αργούν από άγνοια, φόβο και προκατάληψη. Στην Ελλάδα είµαστε από τις πρώτες χώρες που την έφεραν. Αυτό δεν σηµαίνει πως δεν καθυστέρησε όλη η Ευρώπη.

-Εσείς, όταν αρχίσατε να το παλεύετε και να το πιστεύετε, είχατε άµεση ανταπόκριση από τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ;

-Από το εσωτερικό του κόµµατος σαφώς και είχαµε προβλήµατα και αρνήσεις, γι’ αυτό υπήρξε ένας νόµος που έγινε µεν, αλλά δεν ολοκληρώθηκε. ∆εν προλάβαµε, γιατί υπήρχαν ενστάσεις.

-Φοβούνταν κάποιοι το πολιτικό κόστος;

-Προσωπικά, δεν µε απασχόλησε ποτέ αυτό. Ηθελα να µην υπάρχει δισταγµός, να προχωρήσει και να γίνει αποδοχή του. Τώρα, επειδή µιλάµε για πολιτικά πρόσωπα, υπήρχε το άγχος να µην τους «κράξει» ο κόσµος.

-Από στελέχη των ΑΝ.ΕΛ., µε τους οποίους συγκυβερνούσατε, ή αριστεροί;

-Από τους ΑΝ.ΕΛ. δεν µου είπε κανένας «όχι», απ’ ό,τι θυµάµαι. ∆εν µε έπιασε κάποιος να µου πει «Τι είναι αυτά που κάνεις;».

-Πώς διασφαλίζεται η ασφαλής παραγωγή και η διαχείριση των προϊόντων παραγωγής της κάνναβης από τους ιδιώτες επενδυτές;

-Ο νόµος τα διασφαλίζει αυτά. Είναι ένας νόµος πάρα πολύ αυστηρός και πάντα στο πλαίσιο και στη λογική του φαρµάκου.

-Μπορεί η Ελλάδα πλέον να καλύψει και τις ανάγκες στις αγορές άλλων χωρών; Και ποια τα οφέλη;

-Για τη χώρα µας δεν θα υπάρχει φοροδιαφυγή, αλλά θα έχουµε φόρο υπέρ των ταµείων του κράτους στα εξαγόµενα προϊόντα. Η υπεραξία αυτή µένει στην Ελλάδα. Επίσης, σε κοινωνικό επίπεδο οι ασθενείς θα µπορούν να έχουν το φάρµακό τους στο φαρµακείο. Οι µελέτες δείχνουν πως για τα επόµενα δύο χρόνια
Για τα επόµενα δύο χρόνια µπορεί να έχουµε 2 δισ. ευρώ έσοδα
µπορεί να έχουµε 2 δισ. ευρώ έσοδα. Εµένα, όµως, να ξέρετε, πιο πολύ µε ενδιαφέρει το προϊόν αυτό να αποµυθοποιηθεί και να µη θεωρείται κάτι κακό. Να αντιληφθεί ο κόσµος ότι δεν είναι τόσο επικίνδυνο και στην πορεία να καταλάβει τη φαρµακευτική του ιδιότητα.

-Ο Αδ. Γεωργιάδης περιµένατε να αγκαλιάσει το όλο εγχείρηµά σας, όπως το είχατε σχεδιάσει;

-Θα σας µιλήσω µε ειλικρίνεια. ∆εν περίµενα από κανέναν να αλλάξει άποψη. Απλώς πίστευα πως έπρεπε να επιµείνω, να τεκµηριώσω το έργο αυτό, να µην είναι, δηλαδή, στον αέρα, και να εξηγήσουµε τι είναι το κάθε άρθρο και ποια είναι η προοπτική. ∆εν περίµενα ούτε οι ΣΥΡΙΖΑίοι που διαφωνούσαν να αλλάξουν άποψη. Αρα, σίγουρα δεν σκεφτόµουν ότι ο κ. Γεωργιάδης θα άλλαζε, ούτε και κανείς από τη Νέα ∆ηµοκρατία. Η αλήθεια είναι πως και από τη Νέα ∆ηµοκρατία
Νόµιζαν ότι επρόκειτο για µπάφο. ∆ηλαδή, ότι εγώ τους ετοίµαζα έναν νόµο που θα έβγαζε τον µπάφο ελεύθερο.
αλλά και ΣΥΡΙΖΑίοι που είχαν διαφωνίες για αυτόν τον νόµο τον είχαν παρεξηγήσει. Νόµιζαν ότι επρόκειτο για µπάφο. ∆ηλαδή, ότι εγώ τους ετοίµαζα έναν νόµο που θα έβγαζε τον µπάφο ελεύθερο. Στην πορεία, όµως, ο κ. Γεωργιάδης ως υπουργός όφειλε να σταθεί σοβαρά σε έναν νόµο, που είναι αναπτυξιακός. Εγώ αυτό είχα στο µυαλό µου όταν τον σχεδίαζα. Να είναι πρωτίστως αναπτυξιακός, για να µπορέσει να κερδίσει τα δύσπιστα µυαλά. Βέβαια, δεν είχα σκεφτεί πως θα χάσουµε τις εκλογές του 2019 και θα ερχόταν κάποιος άλλος να αγκαλιάσει το έργο µας.



-Ηρθε ο κ. Γεωργιάδης...

-Ο κ. Αδωνις στην πορεία κατάλαβε πάρα πολύ καλά για τι νόµο µιλάµε. Κατάλαβε τη δυνατότητα των ασθενών και την ανάγκη τους και επίσης κατάλαβε πάρα πολύ καλά τη δυνατότητα που έχει στην οικονοµία. Και βοήθησε πάρα πολύ. Θεωρώ ότι συνέβαλε καθοριστικά.

-Πάντως, κάποιοι παρεξήγησαν αυτήν τη συνεργασία σας µε τον κ. Γεωργιάδη και µάλιστα δεχτήκατε και επιθέσεις...

-Κοιτάξτε, η πώρωση, ο φανατισµός, η εµπάθεια και το θυµικό δεν είναι σύµβουλοι της πολιτικής. Είναι σύµβουλοι της παράνοιας. Οπότε, τι λέω; Λέω πως εγώ είµαι υπέρ της εξοµάλυνσης του πολιτικού λόγου. Ενός πολιτισµού που το επιχείρηµα το πολιτικό θα νικάει. Και το θέλω αυτό, γιατί θεωρώ ότι το κόµµα στο οποίο ανήκω έχει όλα τα επιχειρήµατα για να αντιπαρατεθεί µε τη Νέα ∆ηµοκρατία. Για τα πεπραγµένα της. Οταν υπάρχει µια πώρωση και µια πόλωση του
Η πώρωση, ο φανατισµός, η εµπάθεια και το θυµικό δεν είναι σύµβουλοι της πολιτικής. Είναι σύµβουλοι της παράνοιας
κλίµατος, δεν ακούγονται τα σοβαρά επιχειρήµατα, αλλά οι κραυγές. Εγώ από την πρώτη στιγµή για αυτό το θέµα πήγα στο υπουργείο να βοηθήσω και να προχωρήσει. Να τελειώσει ο νόµος, λόγω και των δικών µας αντιστάσεων που υπήρχαν, πριν µε καλέσει ο κ. Αδωνις. Είχα πάει στη Γενική Γραµµατεία να τους δώσω τον φάκελό µου, να εξηγήσω τι πρέπει να κάνουµε άµεσα, να αποκτήσουν την ίδια αντίληψη που είχα και εγώ. Και αυτό το έκανα γιατί θεώρησα ότι είναι καλό για τον τόπο µας. Επίσης, πήρα και την άδεια του προέδρου µας, του Αλ. Τσίπρα, πριν συνεννοηθώ µε τον κ. Γεωργιάδη. ∆εν θα έκανα του κεφαλιού µου.

-Θεωρείτε, δηλαδή, πως είναι κακό να µη γίνεται διάλογος µε επιχειρήµατα, αλλά µε αγριάδες, τσιτάτα, απειλές κ.λπ. Αναφέροµαι και στα όσα ακούσαµε πρόσφατα από τον κ. Σπίρτζη και τον κ. Πολάκη.

-Είπα και προηγουµένως τι είναι καλύτερο, γιατί ήµουν κι εγώ κάποτε στο χειρότερο. Ηµουν κι εγώ από αυτούς που «έπαιρναν φωτιά», έβγαιναν «αέρα, πατέρα», δεν τους ένοιαζαν τα επιχειρήµατα και έβγαζαν κραυγές. Το είδα, όµως, ότι δεν βόλευε και δεν ήταν προς όφελός µου, γιατί τελικά είχα πολλά επιχειρήµατα. Εκανα αυτοκριτική και είδα πως είναι καλύτερα µε ήπιο τρόπο να διεισδύεις στα αυτιά του καθενός και µε όπλο τα επιχειρήµατα να µπορείς να κερδίσεις και ανθρώπους που δεν είναι σίγουροι για το τι θα κάνουµε πολιτικά ή δεν είναι διαλεκτικοί. Καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά τους ανθρώπους που είναι µες στη φωτιά
Εχω µετανιώσει πάρα πολύ για όποτε βρίστηκα µε ανθρώπους. Και µε βοήθησε, ίσως, ο κ. Αδωνις
της πολιτικής και ουρλιάζουν, µπορώ να τους δικαιλογήσω, αλλά δεν θα κάνω πλέον το ίδιο. Και γι' αυτό προσπαθώ να πείσω όλους τους ανθρώπους της κραυγής, της δίκαιης κραυγής, που µπορεί να είναι οργή, να δουν, όταν έχουν και πολιτικό ρόλο, αν µπορούν λίγο να µετριάσουν την οργή τους και να τη µετατρέψουν σε έναν πολιτισµένο λόγο, γεµάτο επιχειρήµατα. Βολεύει εµάς, τον ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ τρέφω µεγάλη εκτίµηση και στους δύο συντρόφους. Θεωρώ πως δεν είναι έτσι όπως ερµηνεύονται τα λεγόµενά τους. Αλλά επιµένω και πάλι ότι έχουµε φοβερά επιχειρήµατα. Εµείς πρέπει να προβάλλουµε έναν πολιτισµένο τρόπο αντιπαράθεσης. ∆εν σηµαίνει πως θα είµαστε επιθετικοί. Εγώ, πάντως, έχω µετανιώσει πάρα πολύ για όποτε βρίστηκα µε ανθρώπους. Και µε βοήθησε, ίσως, ο κ. Αδωνις...

-Να µη βρίζετε;

-Να σας πω, όχι ο κ. Αδωνις δηµόσια, όπως είναι µες στα νεύρα του κάποιες φορές. Αλλά, όταν βρεθήκαµε στον ίδιο χώρο για να µιλήσουµε για αυτόν τον νόµο, είδα έναν άνθρωπο πολύ έξυπνο, πολυ ενηµερωµένο, πάρα πολύ ήρεµο, µε ανοιχτά αυτιά. Κατάλαβα εκείνη την ώρα πως, όταν πας για κάτι το οποίο µπορείς να το υπερασπιστείς, δεν χρειάζεται καµία υπερβολή...

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 11 Φεβρουαρίου 2023.